Ochránci zvířat, stejně jako každý rok, pochodovali na Světový den hospodářských zvířat 2. října 2019 Prahou

Stejně jako každý rok na Světový den hospodářských zvířat se i včera uskutečnil smuteční pochod Prahou. Akce se tentokrát, vlivem projevu úcty ke Karlu Gottovi, výjimečně obešla bez jinak nošené černé rakve.

Prostor pro Váš odkaz
Komerční banner 770x100px (pro více informací, jak na DuchDoby.CZ inzerovat, klikněte SEM)

Část projevu pořadatelů smutečního pochodu

Sešli jsme se zde, abychom uctili památku desítek miliard takzvaných hospodářských zvířat, která za uplynulý rok přišla o život rukou člověka.

Od doby, kdy jsme se tu před rokem sešli naposled, zabili lidé neuvěřitelných 300 milionů krav, 50 miliard kuřat, jeden a půl miliardy prasat, 2,5 miliardy kachen, 400 milionů koz, 550 milionů ovcí a 5 koňů. Není možné určit přesný počet ryb, protože my ryby počítáme na kila místo jako jedince, kteří cítí bolest podobně jako lidé. Tato zvířata umírají v bolestech za zavřenými dveřmi jatek, aniž by kdy spatřila denní světlo nebo pocítila jakýkoli náznak laskavosti. Od mala je nám vštěpováno dívat se na tyto tvory jako na koncový produkt místo na cítící bytosti a tak je s nimi také zacházeno. Jako s pouhým produktem, zbožím. Pro ně existuje jen jediný způsob jak uniknout tomu peklu, ve kterém žijí.

V příšerných podmínkách obklopeni s pachem strachu, krve a výkalů čekají na nevyhnutelnou smrt. A při tom se prase, kráva nebo kuře nijak neliší od psa či kočky co se chuti do života týče.

Podle výzkumů je prase chytřejší než pes, krávy skáčou po louce a dovádí s kamarády, slepice jsou mazlivá a velice empatická stvoření, co dokáží vycítit váš smutek, přijdou vás podpořit, aby vám bylo lépe. Ryby milují své rodiny a cítí bolest stejně jako vy nebo já. Tak proč by si měly zasloužit takové zacházení. Proč milovat jednoho a zabít druhého.

Tyto informace jsou nám záměrně skryty a my před nimi zavíráme oči. Vypínáme své emoce a otupujeme svůj soucit, abychom dokázali žít sami se sebou. Ale my máme tu moc toto zbytečné týrání ukončit. Člověk nepotřebuje zabíjet, aby žil. A tak prosím, otevřeme oči a své srdce a pojďme uctít památku všech tvorů, kteří byli za uplynulý rok zabiti a která jsou zrovna v tuto chvíli po celém světě zabíjena.

 

Světový den hospodářských zvířat v Praze


 

Co je Světový den hospodářských zvířat?

Světový den hospodářských zvířat (World Day for Farmed Animals) je den připomínaný od roku 1983, kdy jej vyhlásilo Reformní hnutí za hospodářská zvířata (Farm Animal Reform Movement, FARM). Toto datum bylo zvoleno jako odkaz na osobnost Mahátmy Gándhího (nar. 2. října 1869), jenž se za zájmy zvířat zasazoval.

Světový den hospodářských zvířat je zejména pro ochránce zvířat dnem zármutku a vzpomínání na všechna zvířata, jež jsou vězněna, týrána a zabíjena kvůli společenské poptávce po výrobcích pocházejících z jejich těl.

Jak ukazují moderní etologické výzkumy, tato zvířata jsou inteligentní bytosti s bohatým emocionálním životem a pouze odlišným vzhledem, a společenskou nálepkou „užitkového stroje” se liší od bytostí, jež sdílí naše domácnosti jako členové rodiny. Ve své schopnosti cítit radost či smutek, potěšení a bolest se od našich psů a koček, které tolik milujeme a chráníme, nikterak neliší. Tyto pocity jsou srovnatelné s našimi vlastními prožitky (inteligencí, způsobem vnímání sebe i okolí je např. prase přirovnáváno k předškolnímu dítěti).
 

Použité zdroje

Text: smuteční pochod, sdhz.cz

Martin Mojmír

po absolvování základní školy, středního odborného učiliště hotelového provozu a gymnázia se zaměřením na IT a jazyky studoval dále psychologii a speciální pedagogiku. Věnuje se ICT, datové analýze, datové žurnalistice, futurologii, sociologii a ekologii. Prosazuje a popularizuje koncept zdrojové ekonomiky co by udržitelného socioekonomického modelu. Kromě duchdoby.cz provozuje např. dále také projekty jinemedium.cz, mojeretence.cz nebo fórum ETIQ.CZ, z.s. Vlivem nešťastných okolností je Martin od r. 2023 invalidou.

Odebírat
Možnosti upozorňování:
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře