Mít, či nemít psa, toť otázka?

Pes je jistě právem označován za nejlepšího přítele člověka. Má na vás vždycky čas. Nikdy se na vás nenaštve. Můžete mu svěřit cokoliv a nikdy to nikomu neřekne. Radostně vás vítá, i když se vrátíte pozdě večer atd. Jenže je potřeba se na to podívat i z druhé strany, což si teď uděláme a líbit se Vám to asi příliš nebude.

Prostor pro Váš odkaz

Co (ne)vědomě podporujete, když máte psa

Množírny – jistě se ohradíte, že vy rozhodně psa z množírny nemáte, že jej máte z chovné stanice. Co ale chovné stanice především dělají? Množí. V obou případech jde tedy o řízené rozmnožování a nesmyslné navyšování počtu psů, kteří nakonec mohou a často i končí v útulcích, a to ať už jde o „čistého“ či „nečistého“ psa. A dokud bude poptávka po psech, budou v provozu jak „chovné stanice“, tak množírny.

Šlechtění – původci psa, tedy vlkovi, je dnes podobný málokterý pes. Psi se dle trendu stále zmenšují, deformují a kříží. Pes, který nemá skoro žádný čenich a proto sotva dýchá, či pes, který připomíná takovou tu mini srnku nebo krysu (za chvíli z nich bude žížala) a klepe se zimou i v létě, to je opravdu strašné, takoví psi jsou chudáci. Psi kvůli člověku doslova degenerují a objevují se u nich nemoci, které by vůbec neměli a nemuseli mít. Nakonec se s nimi pořádají ještě výstavy a soutěže, kde vyhrává to nejpodivnější stvoření s culíčky, mašličkami a s „nejčistší“ krví. [1]

Dýchání psů při šlechtění
Šlechtěním se zhoršuje psům dýchání (- zroj obrázku Facebook.com)

Týrání – vy samozřejmě svého psa „netýráte“, ale svou podporou trhu se psy dovolíte, aby svého psa týral někdo jiný. A i když většina lidí své psy vyloženě netýrá, lidé si psa pořizují pro své potřeby, ale potřeby psa je už nezajímají. Možná ani vy sami nevíte, jak správně se psy zacházet, na co si dát pozor v létě, při aportech do vody a tak dále. [1] Pes s fixačním náhubkem v autobuse je zcela obvyklá věc, ale víte, že 10 minut v rozpáleném autobuse s fixačním náhubkem ho může stát život? Víte, jak poznat, že je váš pes přehřátý? A co při tom dělat? Mít psa je obrovská zodpovědnost, ne jen zábava! Možná řeknete, že byl pes pro toto vyšlechtěn. Pak se ale nebude jednat o nic jiného než o genetického otroka. Ano, udělali jste si z něj otroka.

Psi jsou věrní společníci
Líbí se naše záliby i jim? (- zdroj obrázku Facebook.com)

Monetární systém – pořízení psa, lékařská péče, očkování, granule, konzervy, dobroty, hračky, potřeby pro psy jako obojky, misky atd. a nakonec i uspání psa, to jsou sta tisíce korun, kterými podporujete tok peněz a dáváte své peníze politikům, ale zejména oligarchův vlastnícím nadnárodní korporace a banky do kapsy.

Zabíjení zvířat
1) neříkejte, že nikdy nenecháte svého psa proběhnout na volno mimo svou zahradu, dvorek nebo byt. Běžní pejskaři téměř nikdy své psy nemají na vodítku a téměř nikdy psi své pány neposlechnou na slovo, možná tak až na to desáté. A i když můžete o svých psech říci, že nikomu neublíží, ve skutečnosti mohou ublížit kdykoliv – ať už jsou jen zvědaví a vběhnou do hnízdiště ptáků a tím ho zničí, nebo je „jen“ popadnou psí pudy a začnou honit srnku, zajíce či labutě, případně narazí na ještě nepohyblivá mláďata a zakousnou je, nebo si jen chtějí hrát a neodhadnou sílu stisku zubů. Nejsou to nezodpovědní psi, ale nezodpovědní pejskaři, kteří by psy vůbec neměli mít. Pokud mám psa v bytě a chci, aby se sám volně proběhl, budu s ním chodit na oplocené psí cvičiště, kde nemůže nikomu ublížit, a ne do parku nebo lesa, kde může ublížit komukoliv. Zeptejte se jakékoliv zvířecí záchranné stanice, kolik zvířat poraněných od psů ročně ošetřují. [1] [2] [3]

2) možná někdy, když vidíte od psa pokousaná jiná zvířata, je vám těch zvířat líto. Sice si nad tím třeba povzdechnete, ale pak jdete a svému psovi do misky nasypete granule s krůtím masem, dáte mu prasečí ouško, ve skříni pro něj máte hovězí konzervy. Kvůli vašemu miláčkovi jsou ročně zabity miliony zvířat. Přitom jde o zvířata, která mají 2 oči stejně jako váš pes, mají srdce jako váš pes, dokáží milovat jako váš pes. Jen je kdysi někdo označil za „jedlá“ a řekl nám, že je nemáme milovat, že je máme zabíjet. Nepřijde vám to nespravedlivé? Divné? Pokrytecké? Jak můžete jedno zvíře milovat a bránit a jiné, emočně zcela stejně vyvinuté, zabít a nechat sníst? Vzhledem k tomu, že sami konzumujete masné výrobky ve velkém, mohu si odpovědět sama, že? Toto je obrovský problém. Bohužel z pohledu drtivé většiny lidí ten nejsnadněji přehlédnutelný. Možná až po dlouhém a šťastném životě vašeho miláčka jej povezete na poslední uspání se slzami v očích, vzpomeňte si na krátký a strašlivý život zvířat ostatních, která musela kvůli vám a vašemu psovi zemřít. A těch zvířat byly stovky, ne-li tisíce, podle velikosti vašeho psa.

Proč některá zvířata milujeme
Proč některá milujeme, ale jiná jíme? (- zdroj obrázku nedelejrozdily.cz)

Zranění, smrt dětí – tento bod je v podstatě o tom samém jako předchozí. Nevychovaní a neposlouchající psi běhající na volno mohou zranit/zabít nejen ostatní zvířata, ale i děti. Stačí, když dítě nechtěně povalí radostí. Také je obecně známo, že psi nesnášejí vysoké tóny, které děti naopak milují a vřískání používají bezustání. Pak stačí chvíle a pes zcela logicky zaútočí. Další možností je provokování psa samotnými dětmi. Nutné je zde opět zdůraznit, že za všechny útoky jsou odpovědní nezodpovědní chovatelé. A to právě už jen tím, že psa vůbec mají. Je tedy značně nespravedlivé, že po útocích jsou utracováni psi a ne lidé. Psi za své útoky v drtivé většině případů nemohou.

Útulky – podporou trhu se psy samozřejmě podporujete i samotné útulky, kde mnoho psů končí. Útulky jsou proto nuceny opět platit za krmení, lékařskou péči a tak dále. Lidé se zde musí starat i o zdravé psy, přitom by svůj čas mohli využít péčí o jiná, zraněná zvířata. Útulky plní roli opět jen podpory byznysu se psy.
 

Znečišťování okolí – opět se jistě ohradíte, že vy po svém miláčkovi exkrementy vždy sbíráte a házíte do koše. Jak ale určitě víte, všichni to nedělají a trávníky a co hůř i chodníky jsou psích výkalů plné. Nalezneme je bohužel i na dětských hřištích a pískovištích, kde je malé děti mohou sníst. No a nejčastěji končí na našich botách. Policie s tím nic nezmůže, pokud majitele psa nepřistihne přímo při činu. Řešením by byla evidence DNA psů a následné pokutování vysokými částkami. Ale známe výmluvy politiků, že zavedení by bylo hodně náročné a drahé, a nakonec bychom to zase zaplatili my všichni.
 

Alternativa

Myslíte si, že vám chci vzít vaše domácí mazlíčky? To nechci. Chci vám jen ukázat lepší cestu.

I kdybychom teď hned přestali psy množit, ti stávající tu ještě 10-15 let budou (nehledě na toulavé psy, kteří se budou množit sami dál). Ti v útulcích budou za vaši pomoc ti nejvděčnější a až budou i útulky prázdné, věřte, že z důvodu neomezené lidské hlouposti a nevšímavosti tu budou stále plné záchranné stanice, a to jak pro divoká zvířata, tak pro ta tzv. hospodářská. To tato potřebují naši pomoc a soucit. Samozřejmě, že si do bytu asi nevezmete tunovou krávu, pro tu již existují záchranné stanice typu Farmy naděje, ale můžete si vzít něco menšího, třeba veverku, která se kvůli zranění již nemůže vrátit zpět do přírody. Ti uvědomělejší si zase mohou vzít třeba týranou slepici. V každé záchranné stanici vám s výběrem rádi poradí včetně toho, jak se o dané zvíře starat. Hodně stanic také potřebuje tzv. dočasky, kdy se zvíře po nějaké době může vrátit zpět do přírody. Víte, jaký je to pocit, když se vaší zásluhou zvíře uzdraví a pak dostane opět volnost? Nevíte? Tak to zkuste.

Abyste viděli, že i zvířata, která nejsou označována za domácí mazlíčky, umí projevovat své city, zde máte video.

Psi se používají ještě v dalších odvětvích, ale věřím, že ve všech je můžeme nahradit. Místo canisterapie můžeme používat a již se používají právě zachráněná zvířata – prasata, krávy, králíci (zooterapie), hodí se jak pro postižené děti, tak pro osamocené staré lidi. Vodící slepecké psy lze nahradit operací očí či speciálními pomůckami [1], [2], [3]. Hledání lidí v lavinách a sutích lehce zvládnou termodynamické drony. Místo hlídacího psa si lze pořídit elektronický zabezpečovací systém, beztak vám psa případně bez problémů zločinec otráví. A pokud máte psa místo dítěte, vezměte si v záchranné stanici mládě veverky, které se musí krmit každé dvě hodiny i v noci. Jestli naleznete odvětví, kde se pes nahradit nedá, zkuste vymyslet způsob, jak by to šlo, než důvod, proč to nejde.

Zooterapie se starými lidmi
Zooterapie se starými lidmi (- zdroj obrázku ahaonline.cz)

Co uvést závěrem?

Chápu, že nemít psa je pro mnohé nepředstavitelné, stejně jako třeba nejíst maso. Přesto je mnoho lidí, co maso nejí a psa nemá. A to z toho důvodu, že staví zájem zvířete nad ten svůj, anebo zvířata, jejich historii a potřeby respektují. A tak to bychom měli dělat se všemi zvířaty, neboť nejsme nic více než ona.
 

Diskuze k tématu

Prostor pro konstruktivní dotazy a/nebo diskuzi o tématu je otevřen v našem diskuzním fóru ZDE.

 

Naše náklady

Náklady na práci spojené s vydáním tohoto článku vyšly na 1.500 Kč. Pomůžete nám s jejich umořením?
Můžete použít číslo bankovního účtu 55555513/2010, do zprávy pro příjemce napište „dar ddcz27415”.
Dosud jste přispěli celkem 0 Kč (poslední aktualizace stavu 20.07.2021). Za jakoukoli pomoc děkujeme!

 

Martina Koťarová

je zejména korektorka, matematička a amatérská fotografka. Má ráda děti, faunu a zkrátka vše živé. Jejím přáním a snem je nastolení takové společnosti, ve které bude panovat porozumění, úcta jednoho k druhému, respekt k přírodě a zdravé sebevědomí, čemuž se nejvíce podobá Ekonomika založená na přírodních zákonech / zdrojích prezentovaná Hnutím Zeitgeist.