Banky chtějí, abychom vymývali mozky dětem

Chcete své děti dobře připravit do života? Tak to je hlavně brzy naučte, že přeci peníze jsou to, co nám přináší štěstí a svobodu, a tak s nimi musí pracovat co nejdříve! Nic není zadarmo a každou práci, kterou udělají, si musí nechat dobře zaplatit – včetně té domácí.

Prostor pro Váš odkaz

Takováto pošahaná tvrzení se začínají v poslední době objevovat v médiích, viz například tento článek, který budu citovat. Vědí ale samy různé finanční instituce, jak například peníze vznikají a že jde o největší podvod, který zabíjí nejvíce lidí v dějinách lidstva? Podle zkušeností známých, kteří se např. při nabídce půjčky zaměstnanců vždy zeptají, nevědí vůbec nic, nebo to jen říci nechtějí.
 

„Překvapením pro nás je, že 58 procent dotázaných si myslí, že se světem peněz by měly děti seznamovat hlavně školy, zatímco jen více než čtvrtina považuje za hlavní zdroj finančního vzdělávání rodinu.“ Řekla ředitelka výzkumu společnosti SC&C Jana Hamanová. „To je totéž, jako kdyby čištění zubů učila děti až zubařka, když jim objeví kaz.“ Dodala Brychová.

Zase bychom tedy měli přesouvat další zodpovědnost na rodiče, kteří také financím nerozumí? Není snad oprávněné, že většina by ráda svěřila vzdělání dětí do rukou odborníků? Teď samozřejmě mluvím čistě teoreticky a neberu v potaz, jak kvalitní by byla reálná výuka na školách – to si umíme všichni dobře představit… Mimochodem ani s tou zubařkou se paní asi úplně netrefila a někdo by měl nejdříve rodiče samotné naučit, jak se čistí zuby.
 

Podle Světové zdravotnické organizace trpí chronickým zánětem dásní až 90 procent lidí z východní a střední Evropy ve věku od 30 do 40 let.

ZDROJ
 

Stejného názoru je i psycholog Jeroným Klimeš. Ten se netají tím, že svým malým dětem předškolního věku už zavedl finanční deník a stanovil jasná a striktní pravidla, za co mohou drobné částky získat a za jaké situace je mohou naopak ztratit. Prostě systém odměn a pokut. Zároveň když si něco většího chtějí koupit, očekává, že se na tom budou podílet, byť třeba jen zlomkem ceny.

Ano, jen z nich udělejme poslušné kalkulátory, to se současnému systému náramně hodí. Omezme již od mala jejich představivost pouze na to, co si mohou (dovolit) koupit a zbytkem ať se vůbec nezdržují. Pokud z něčeho neplynou peníze, tak se tím nebudeme ani zabývat!
 

Ředitelka soukromé školy z Prahy 9 ale namítá, že děti mají komerčních termínů, reklam a pojmů o penězích stejně plnou hlavu už v první třídě.  „Slyší, jak se rodiče často baví, ale i hádají o penězích, slyší a vidí to v televizi. Často se ale v pojmech zcela ztrácejí. Zpívají si reklamu půjčky, půjčky, ale myslí si, že úrok je to, že něco dostanou, ne to, co za půjčku zaplatí,“ dodává pětačtyřicetiletá pedagožka.

Kam až jsme to dotáhli? Dříve bylo také normální, že si děti zpívaly reklamy? Reklamy, které jsou speciálně vytvořené odborníky, aby se Vám dostaly do podvědomí? Není to už trochu dekadence?

Děti jsou mnohem náchylnější. Tady máte důkaz. Zbavte se už té televize. Nepomůže Vám vysvětlovat, že jsou to lži a manipulace, když v televizi říkají opak.
 

„Dobré každopádně je, že 74 procent dotázaných souhlasí s tím, že finanční gramotnost je třeba v dětech začít rozvíjet již na základní škole, ne až v osmnácti letech.“ Dodala Hamanová.

„A je otázka, zda některé věci o penězích nezačít děti přirozeně učit již od mateřské školky.“ Míní Hamanová.

Co takhle začít konečně rozvíjet celkovou gramotnost a ne jen povědomí o jakési námi vytvořené fantazii, která je značně složitá, zastaralá a ničí veškerý život na planetě tím, že nebere v potaz přírodní zákonitosti? Nějaký boj o zdroje a přežití silnějšího je již dávno prokazatelně fikce, stejně jako je fikce vrozená soutěživost.

Vyrůstal jsem už v současném režimu, nikdy jsem nedostával kapesné a prakticky nikdo mě finanční gramotnosti neučil. Možná nerozumím všem finančním pojmům, ale díky správným informacím jsem pochopil, že tato složitá finanční hantýrka je jen maska, která má lidi odradit od pochopení zakrývajíce poměrně jednoduché principy umožňující čerpání bohatství od chudých k bohatým.

Pokud by byl konečně zaveden systém, který se o lidi dokáže opravdu postarat, nebyl by důvod nutit lidem nějakou finanční gramotnost, která je navíc založena na lži. Mohli bychom se raději věnovat něčemu užitečnému. A stejně, jako já, bychom se o ekonomiku začali přirozeně zajímat sami. Návrh takového systému již existuje a jmenuje se Ekonomika založená na zdrojích – důkladně rozepsaná ZDE.
 

Příspěvek na nezávislou žurnalistiku

Michal Mauser

je dobrovolník, humanista, aktivista Hnutí Zeitgeist a externí redaktor DuchDoby.CZ. Zajímá se o nové technologie nejen v oblasti technologií informačních, dále o tzv. open-source a svobodné projekty, projekty přechodného období do Zdrojové ekonomiky a oblasti jinak související.

1 Komentář
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Martin Mojmír
Admin
3 roky před

Tento článek je staršího data, nejen z důvodu ochrany před internetovým spamem byla zdejší (možnost) diskuze k němu již uzavřena. Pokud byste však přes to měli k článku (další) dotaz či se cítili potřebu jinak vyjádřit, můžete se obrátit na naše fórum ZDE. Děkujeme za pochopení!