WhatsApp komunikátor je prý šifrovaný

Známý IT server Živě.cz včera přinesl zprávu o nově šifrovaném komunikátoru WhatsApp, což může být pro někoho možná dobrá zpráva, nikoli však už pro lidi s IQ vyšším jak 90. Šifrovaný možná je, ale…

Prostor pro Váš odkaz

ZDROJ: Miliardový WhatsApp je nyní kompletně šifrovaný. Soudy i NSA mají prý smůlu
 

Takže si do ruky vezmeme telefonní přístroj s operačním systémem Android, já například svůj současný Samsung Galaxy S4 mini VE. Najdeme a poklepeme na ikonku Obchod Play, kde si vyhledáme WhatsApp Messenger. Dalším poklepem zvolíme instalovat a STOP! Hlavně nepokračujte, neboť tato aplikace chce přístup k:

01. Historie zařízení a aplikací
WhatsApp Messenger bude patrně moci číst a odesílat výrobci informace o veškeré historii zařízení a aplikací. Jinými slovy budou kucí tvůrci vědět, co s telefonem děláme a jaké další aplikace používáme.

02. Identita
Chlapci a děvčata od WhatsApp nás budou dobře znát.

03. Kontakty
Jsou zvědaví na naše kontakty v telefonu.

04. Poloha
Zejména pak na naší polohu, a to nepíši o sexu.

05. SMS
Když můžeme, proč si nepočíst v SMS, což?

06. Fotky, média, soubory
K čemu to vše bez možnosti si vše z telefonu stáhnout?

07. Fotoaparát
To abych Vás při zapnutém internetu lépe viděla…

08. Mikrofon
A slyšela, babičku špehničku totiž také zajímá, o čem a s kýmpak se bavíme.

09. Informace o připojení Wi-Fi
Jaképak to máme Wi-Fi v okolí a které z nich (a kdy) používáme?

10. ID zařízení a informace o hovorech
Zajímá nás také telefonní číslo, ID telefonu, zda třeba zrovna s někým nehovoříme a případně s kým hovoříme.

11. Ostatní
No a asi úplně vše, co zjistit jde.
 

Aplikace mnohá povolení jistě potřebuje k tomu, aby mohla korektně fungovat, ale jelikož už tato není open-source, neověříme si, do jaké míry je naše soukromí v bezpečí. To totiž můžeme udělat výhradně u aplikací s otevřeným zdrojovým kódem. Takže šifrování komunikace možná, ovšem pravděpodobně už ne v rámci firmy. K čemu šifrování, když výrobce může docela snadno mít veškeré údaje o nás k dispozici a s těmito následně nakládat? Co je NSA, víme a jméno Edward Snowden nám také něco říká. To jsou známé pojmy… Co je také velmi známý pojem, je slovíčko idiot, které ze sebe co? No přeci necháme dělat. Takže instalujme a užívejme, nemáme co skrývat a přeci zrovna my budeme určitě někoho zajímat, což? Takto žel reaguje většina lidí.

Ano, mám Android a ano, vím, že mě nejen z Googlu nejspíše špehují, neboť pravděpodobně mám „nabořený“ už samotný firmware telefonu. A telefon mám od Samsungu, takže… Takže ale nebudu instalovat další balast a dávat tak další firmě své osobní údaje, no ne? Mám Google, tak už použiji vestavěný Hangouts, když chci volat, protože k čemu další špiony? Jasně, Hangouts není šifrovaný, takže si mě odposlechne kdokoli. To ale může dělat už samotný operátor či kdokoli další, kdo s ním spolupracuje, nebo nespolupracuje. Co tedy s tím? Najděme si open-source řešení, šifrované (třeba Tox), a tím komunikujme. Tam je pravděpodobnost špehování nejnižší.

Tento článek není o argumentech, že mám skrytý mikrofon určitě i v předkožce, ale o docela obyčejném alibismu jistých lidí a zejména o principech. Jakákoli případná kritika pramenící z nepochopení je pak zcela mimo téma.
 

Aktualizace 11.04.2016

Na Mobilmanii se k témuž článku rozběhla místy zajímavá diskuze, kterou doporučujeme pročíst a vzít si z ní své.

 

Příspěvek na nezávislou žurnalistiku

Martin Mojmír

po absolvování základní školy, středního odborného učiliště hotelového provozu a gymnázia se zaměřením na IT a jazyky studoval dále psychologii a speciální pedagogiku. Věnuje se ICT, datové analýze, datové žurnalistice, futurologii, sociologii a ekologii. Prosazuje a popularizuje koncept zdrojové ekonomiky co by udržitelného socioekonomického modelu. Kromě duchdoby.cz provozuje např. dále také projekty jinemedium.cz, mojeretence.cz nebo fórum ETIQ.CZ, z.s. Vlivem nešťastných okolností je Martin od r. 2023 invalidou.

1 Komentář
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře