Buenos Aires tvrdí, že zajetí je pro zvířata ponižující a že proto uzavře svou zoo

Což je výborná zpráva, ovšem jaký je skutečný důvod onoho rozhodnutí? Že se místní občané v této oblasti dostatečně dovzdělali, respektive si uvědomili, že chovat zvířata v klecích je nepřirozené a barbarské, tedy docela obyčejným týráním? Nebo je za tím něco zcela jiného?

Prostor pro Váš odkaz
Komerční banner 770x100px (pro více informací, jak na DuchDoby.CZ inzerovat, klikněte SEM)

Život v zajetí je pro zvířata ponižující, není to cesta, jak se o zvířata starat,“ řekl starosta Horacio Rodrígez La Larreta na čtvrtečním ceremoniálu. Jenže otázka je, zda to řekl z uvědomění, anebo z důvodů jiných (viz níže).

Všech 2500 zvířat, která v zoo žijí, bude postupně přesunuto do argentinských přírodních rezervací schopných nabídnout jim mnohem vhodnější prostředí. 44hektarová zoo ve čtvrti Palermo se stane po svém znovuotevření na konci roku ekoparkem, kdy tento ekopark bude místem, kde se děti mohou naučit, jak se starat o zvířata a získat vztah k ostatním druhům,“ pokračuje starosta. „Musíme si zvířat vážit. Způsob, jakým jsou zde nucena žít s tím rozhodně není v souladu.“ Ale v souladu s čím? S rozumem, anebo něčími peněženkami?
 

Hledání pravdy

Server salatovelisty.cz píše, že „zoo v Buenos Aires je jednou z největších turistických atrakcí, avšak navzdory své oblíbenosti je pro soukromé koncesionáře ztrátová. Také se jí v posledních letech dotkla negativní publicita, které se dostalo zoufale kritické situaci polárních medvědů v průběhu nesnesitelně horkých letních dní. Poslední polární medvěd, pojmenovaný Vítěz (Winner), zemřel před třemi a půl lety, částečně kvůli prudkým teplotám a nepatřičným podmínkám panujícím v zoo.“ Takže si skutečnými pohnutkami nemůžeme být jisti.

Nejdůležitější na celé věci je opuštění modelu držení zvířat v zajetí a jejich vystavování pro pobavení,“ řekl tisku obhájce práv zvířat Gerardo Biglia, dlouholetý propagátor uzavření městské zoo. „Myslím, že přichází změna, na kterou jsme již připraveni, protože děti dnes již přirozeně rozumí, že držet zvířata v klecích je špatné.

Mezi 50 zvířaty, která se nepřestěhují, bude i Sandra, orangutan, který se dostal do mezinárodních titulků před třemi lety, když ji soud v Buenos Aires označil za „nelidskou osobnost“ disponující právy.

Problémem je, že Sandra je kříženec sumaterského a bornejského orangutana, takže se s ostatními orangutany nestýká,“ řekl Biglia. Ale ani Sandra ani ostatní zvířata, která se nemohou přesunout, již nebudou vystavována pro pobavení veřejnosti.
 

Výzva redakce

Pokud chcete docílit téhož i u nás, můžete. Stačí přestat sponzorovat zoologické zahrady a cirkusy a bude-li to nutné, tak je i navštěvovat. Nejdůležitější je nedávat těmto institucím na svůj provoz absolutně žádné peníze. Neplatit vstupné, „neadoptovat“, nenechat se manipulovat a tím se na týrání zvířat nespolupodílet! Tím, že zaplatíte vstupné do zoo, jste spoluviníky, a to ať se Vám to líbí, nebo ne. Přitom k nápravě stačí tak málo a můžeme vidět, že to funguje.

IF
 

Související články:

# Vohnouti zabíjeli delfína, aby se s ním mohli vyfotit
# 5 věcí, které si musíme přestat říkat o zoo
# Zoo ve Dvoře Králové nad Labem řeže nosorožcům rohy

Použité zdroje:

Foto: theguardian.com, chadthomasjohnston.com
Text: salatovelisty.cz, theguardian.com

Martin Mojmír

po absolvování základní školy, středního odborného učiliště hotelového provozu a gymnázia se zaměřením na IT a jazyky studoval dále psychologii a speciální pedagogiku. Věnuje se ICT, datové analýze, datové žurnalistice, futurologii, sociologii a ekologii. Prosazuje a popularizuje koncept zdrojové ekonomiky co by udržitelného socioekonomického modelu. Kromě duchdoby.cz provozuje např. dále také projekty jinemedium.cz, mojeretence.cz nebo fórum ETIQ.CZ, z.s. Vlivem nešťastných okolností je Martin od r. 2023 invalidou.

Odebírat
Možnosti upozorňování:
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře