Český rozhlas vs. Slunce naděje 1 – článek na rozhlas.cz, argumenty, důkazy a trestní oznámení

Marcel Wimmer trpěl rakovinou krve, podlehl alternativnímu léčení Slunce naděje,” lže „novinář” a „reportér” Jan „Janek” Kroupa z rádia Český rozhlas, kterému většina z nás musí platit koncesionářské poplatky! Jaká je ale pravda? Není všechno zlato, co se třpytí aneb jak to vidíme my.

Prostor pro Váš odkaz

Manipulace, lež, pokrytectví, alibismusdvojí metr [2] [3] [4] (záloha). Přesně o to v tomto případě, podle našeho názoru a poznání, jde. To ze strany Českého rozhlasu, jenž má již téměř dva roky na krku žalobu. Čili např. takzvané BLBy (BLudné Balvany) Annu StruneckouJana Hnízdila považuje Český rozhlas za autority, ale bezBLBy Slunce naděje, kteří nepoužívali nic jiného než docela obyčejnou psychosomatiku, už považuje Český rozhlas za šarlatány? Dvojí metr? Kocourkov? Jen docela obyčejná šaškárna zmrdů lulu, jež dokáže dokonale nabořit psychiku a život jedněm z mála slušných lidí, kteří se akorát rozhodli pomáhat ostatním.

Inu tak si záležitost vykonstruované pohádky pro blbečky Českého rozhlasu pěkně investigativně rozebereme.
 

Související články

# Český rozhlas vs. Slunce naděje 2 – názory televize Nova, rozbor videa a další materiály
# Český rozhlas vs. Slunce naděje 3 – blogy, pomluvy a ostatní stupidní názorové diskuse

 

Výčet zákonů

Dle § 35 zák. č. 231/2001 Sb., zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání a o změně dalších zákonů (právo na odpověď), jesliže bylo v rozhlasovém nebo televizním vysílání uveřejněno sdělení obsahující skutková tvrzení, které se dotýká cti, důstojnosti nebo soukromí určité fyzické osoby, anebo jména nebo dobré pověsti určité právnické osoby, má tato osoba právo požadovat na provozovateli vysílání uveřejnění odpovědi. Provozovatel vysílání je povinen na žádost této osoby odpověď uveřejnit. To se k našemu „velkému údivu“ samozřejmě nestalo, tedy zveřejňujeme zde.

Následující série článků bude přímou reakcí na dehonestaci rodiny Suchých Českým rozhlasem, a to z důvodu zamítnutí stížnosti společnosti Slunce naděje a Jiřího Suchého Českým rozhlasem podané v souladu s výše uvedeným § 35 zák. č. 231/2001 Sb., zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání a o změně dalších zákonů (právo na odpověď) a následně § 36 zák. č. 231/2001 Sb., zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání a o změně dalších zákonů (dodatečné sdělení). Jinými slovy Český rozhlas na dodržování zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání z vysoka kašle.

Pan Janek Kroupa se, společně s Českým rozhlasem, dle spol. Slunce naděje, Jiřího Suchého a našeho názoru, dopustili přečinu pomluvy podle § 184 odst. 1 a 2 zákona č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, v platném znění, a tak na ně bylo, zcela logicky, podáno trestní oznámení (ZDE, žaloba ZDE).
 

Naše předmluva

Tento článek byl sepsán již před několika týdny, přičemž jej zveřejňujeme až nyní proto, že jsme dosud čekali na informace z odstavce výše „Výčet zákonů”, kde jsou vylíčena fakta dodaná Jiřím Suchým, spol. Slunce naděje a zastupujícím advokátem JUDr. Janem Nohejlem. Texty níže obsahují naše nezávislé dojmy vč. následně dodaných některých faktických, respektive dokazujících materiálů. Pokud se chcete dozvědět, jak to celé bylo ve skutečnosti, pokračujte ve čtení.

 

Úvod a článek ČRo

Marcel Wimmer zemřel letos v lednu na rakovinu krve. Bylo mu 45 let. Typ jeho nemoci patří k těm obtížně léčitelným.

S největší pravděpodobností by ale dnes byl stále naživu, kdyby se na sklonku jeho života překvapivě nezměnilo jeho uvažování.

Na jednu stranu Český rozhlas tvrdí, že Marcelova nemoc patří k těm obtížně léčitelným a tedy téměř jistě nakonec podlehne, protože jde o „TU RAKOVINU”, ale na stranu druhou by byl s největší pravděpodobnosti „dnes ještě naživu”? Na takto těžko léčitelnou rakovinu se s největší pravděpodobností umírá, nikoli žije a pokud víme, ČRo je jen rádio, nikoli lékaři, tedy vše, co napíší, navíc pokud k tomu nemají důkazy, jakože zde skutečně nemají, je pouhá spekulace.

Marcel totiž odmítl klasickou léčbu. Svým blízkým sdělil, že se dostal do společenství lidí, kde se uzdraví. Společenství si říká Slunce naděje.

Marcel odmítl léčbu? Zajímavé… A čí že to bylo rozhodnutí? Marcela, nebo Slunce naděje?

Zázračná „léčba” nezabírala, Marcelovo tělo dál chřadlo, nemoc rychle postupovala. Marcel byl ale přesvědčený, že se léčí.

Pokud nás nešálí zrak, tak se tady bavíme o přesvědčení Marcela Wimmera, nikoli Slunce naděje. Představitel Slunce naděje Jiří Suchý jasně nejen před kamerou řekl, že neléčí, ale že poskytuje poradenství – „odblok”, což není léčení! Jediný, kdo od počátku tvrdí, že Slunce naděje léčí, je Český rozhlas.

„Oni mu vysvětlili, že když se dostane tělem, bolestmi na totální dno, že se vlastně znova narodí a bude sám léčit lidi,“ vzpomíná Marcelova kamarádka Jiřina Dvořáková.

Ať hledáme, jak hledáme, nikde toto tvrzení nevidíme doložené, čili to nejspíš nebude pravda. Každopádně o svém zdraví si snad rozhodujeme každý sám, nebo ne?

Marcelovi rodiče ale přání svého nemocného syna nedokázali odolat. Začátkem roku ho odvezli do sídla spolku.

Šlo o rozhodnutí dospělého a svéprávného člověka, takže je toto pochopitelné. Mimochodem nejde o spolek, nýbrž firmu.

Guru, který se jmenuje Jiří Suchý, prý nejprve Marcelovi vynadal za to, že navštívil lékaře. Marcelova reakce byla pozoruhodná, jakoby se mu opravdu ulevilo.

Nikde v článku jsme nenalezli nic o tom, že by Jiří Suchý Marcelovi za něco vynadal. V odstavci je užito slovo „prý“, už ale nikde není uvedeno, kdo to řekl a už vůbec není nikde doloženo, zda to vůbec řekl. Evidentně jde o manipulaci a lež.

Věřil, že se uzdravuje, i když mu ve skutečnosti zbývalo už jen pár dní života. Také jeho rodiče částečně uvěřili.

Věřil, nevěřil. Lidé věří v ledasco a mýlí se. Třeba takové křesťanství a víra v Boha. „…Vašu piču jsem taky neviděl a věřím, že ju máte.“

Po několika dnech se jim ze Slunce naděje ozvali znova: Marcel je už z osmdesáti procent zdráv, mají si pro něj co nejrychleji přijet.

Jistě. Ozvali se jim a honem přijeďte, už je vlastně téměř zdráv. Ale zároveň to na něj jde a my přesně víme, že spíše umře… Důkazy opět chybí.

„Nám připadalo, že pospíchají, abychom ho odvezli. Potom jsme pochopili proč,“ vzpomíná Marcelův otec Jiří Wimmer.

Ovšem. Jakože rychle, aby neumřel ve Slunci naděje, ale u Wimmerových v náručí. Jinými slovy Slunce naděje se rozhodlo Marcela Wimmera zabít a shodit vinu na jeho rodiče. Jim to tak „připadalo“… Teď tu o Červené Karkulce, prosím.

„Když jsme ho vedli dolů po těch schodech, tak už jsme ho vlastně nesli. Dole jsem ho chtěl posadit na židli, ale on mi propadl na zem. To byl de facto konec,“ pokračuje Marcelův otec.

Co toto dokazuje? Nic jiného než že Marcel Wimmer měl rakovinu krve, nemoc postoupila a on prostě zeslábl. Znovu – Marcel se rozhodl běžnou léčbu odmítnout a využít metody psychosomatické, o které jsme naťukli, že propaguje a provozuje například i známý lékař MUDr. Jan Hnízdil. Pokud tedy Slunce naděje zabila Marcela Wimmera, kolik asi lidí už musel zabít Honza Hnízdil? „Špatně vidíte? To víte, asi se už na to nemůžete koukat, tak špatně vidíte.“ „Máte vysoký tlak? To víte, jste smutní a ve stresu, tak máte rychlý tep a tedy i tlak.“ A to Český rozhlas jako šarlatánství neřeší. Naopak si Jana Hnízdila zvou do rádia jako čestného hosta.

Marcel zkolaboval a už se neprobral. Odešel svým rodičům v rukách, bolestmi trpěl do poslední vteřiny.

Zvláštní… Patrně poslední stádium rakoviny a on trpěl do poslední vteřiny? Tomu se nám snad ani nechce věřit. Za to jistě může Slunce naděje…

Umíral před domem, kde sídlí léčitelé, sekta či jak tomu říkat. Zkrátka Slunce naděje.

Znovu – nikde nevidíme psáno ani řečeno, že by Slunce naděje o sobě tvrdili, že jsou léčitelé. Toto nejen že je spekulace, ale již i trestný čin pomluvy, neboť není uvedeno, že jde o názor. Není to ani v uvozovkách, takže to tvrdí Český rozhlas. Že v daném domě sídlí léčitelé a sekta. Nebo jak to nazvat… Tak tomu rozumíme. A že Marcel umíral před domem? Pánové a dámy představte si, že Marcel Wimmer měl RAKOVINU, tzv. mnohočetný myalom. Tu smrtelnou nemoc! Umíral už dlouho a pokud máme jít po principech a příčinách, tak člověk začíná umírat již od svého narození. Ale co, fakta nikoho nezajímají, hodíme to na Slunce naděje…

Marcelův příběh odstartoval pátrání Radiožurnálu, které běželo několik měsíců. Do Slunce naděje jsme nasadili člověka s fiktivní diagnózou, skrytým mikrofonem jsme mapovali všechny čarodějné rituály, které se odehrávaly.

Toto je naprosto v pořádku. Až ale na to, že nevypátrali zhola nic. Dozvěděli jsme se jen, že Jiří Suchý plácá nesmysly, haleká a hází rukama. To je v podstatě vše. Že pátrání běželo několik měsíců? Podle nás s tou jejich figurínou a slíděním informací po okolí běželo maximálně tak několik dnů. Tipujeme to tak na dva až tři.

Slunce naděje funguje ve skutečnosti jako firma. Je zaregistrována v obchodním rejstříku jako společnost s ručením omezeným. Sídlí nedaleko Veltrus u Mělníka ve statku, který je přestavován v mohutnou rezidenci.

Fajn. „Slunce naděje je firma a sídlí ve statku přestavovaném v rezidenci.“ A co je komu do toho? Jakou to má s čím souvislost? Maximálně tak tu, že za házení rukama a halekání možných nesmyslů Jiřím Suchým tito platí řádně daně. To je snad v pořádku, nebo ne? ČRo za své lži pobírá miliardové koncesionářské poplatky.

Následuje fotografie údajné rezidence s textem, že jde o rozsáhlé sídlo Jiřího Suchého, jež nabývá na velikosti, což je lež jako dvě věže. Tak v první řadě jde o majetek jistého Zdeňka Fialy (důkaz [2]), otce Jitky Suché co by manželky Jiřího Suchého. Přesně jde o stavení, které koupili rodiče Zdeňka Fialy (Jitka Fialová a Cyril Fiala) v roce 1992, jež bylo v roce 2002 zasaženo povodní a následkem toho dlouho v hrozném stavu. Toto stavení následně dostal darem zmíněný otec manželky Jiřího Suchého, jenž se stavbou od té doby hnul tak, jak je vidno na fotografii – tedy prakticky vůbec! Dle slov Zdeňka Fialy bylo přáním matky (Jitky Fialové) dát stavení dohromady, na což však nikdy nebyly peníze. Dokonce dodnes tam chybí kuchyň a vaří se v tzv. černé – mimo dům. Peníze na tuto stavbu získal Zdeněk, dle svých slov, z prodeje pozemků, aby tak mohl splnit slib, který dal své matce. Takže nejen že nic v době pořízení snímků nenabývalo na velikosti, jak lže Český rozhlas, ale naopak rodina Fialů a Suchých spíše sotva živořila. Dnes, po dvou letech od „kauzy ČRo“, má statek Zdeňka Fialy střechu a okna. Vskutku rychle a významně nabývá na velikosti, „pravda“. Zdeněk Fiala nemá se Sluncem naděje nic společného a nikde v něm nefiguruje. „Provinil“ se pouze tím, že je otcem Jitky Suché – manželky Jiřího suchého. Zavřeme je všechny?

Naše legenda zněla, že náš figurant, který je zdráv, sportovec pod trvalým lékařským, dohledem trpí nádorem v hlavě.

Figurant měl, dle slov Jiřího Suchého, v hlavě „výduť“, ne žádný nádor. Co to dokazuje? Vždyť všichni máme v hlavě výduť a ne jednu! Minimálně teď můžeme předpokládat, že zejména pan „investigativní novinář“ Janek Kroupa s celým Českým rozhlasem mají v hlavě výduť a pořádnou, když si myslí, že jim taková těžce nedomyšlená manipulace a lež může jen tak projít. A ještě značně větší výduť musejí mít v hlavách lidé, jací snad ani neumí číst, poněvadž že je celá vykonstruovaná kauza Českého rozhlasu jedna velká blbost, lze snad poznat už v prvním odstavci.

Jiří Suchý hned v prvním telefonátu požádal našeho figuranta, aby odložil klasickou léčbu u lékaře.

„Léčbu od doktorů bych se snažil trošku oddálit. Není to tak, aby to to… Tak já nevim, něco vymyslet, jakym stylem,“ instruuje po telefonu.

Prý si s nádorem poradí. Za dva týdny si na něj najde čas.

Prosíme o doložení telefonního hovoru, neboť jej v článku nikde nevidíme. A kromě toho jsme opět u jádra věci, neboť když my požádáme třeba tady pana Janka Kroupu, aby skočil z okna posledního patra nejvyšší budovy v Praze šipku s rukama za zády na beton, tak to udělá?

Na první seanci tedy přijel náš figurant do rozestavěného statku. Jiří Suchý, mohutný 34letý muž už na něj čekal. Zavedl ho do malé místnosti s velkým krystalovým kamenem, pohovkou a kancelářským křeslem, na kterém sedává sám mistr. U seance vždy asistovala jeho žena, která se na léčbě podílela. Vzájemně se oslovují něžně Jiřík a Jiťulka.

Opět – na jaké léčbě se kdo podílel? Jiří Suchý, dle svých slov, neléčí, ale poskytuje poradenství. Dále se oslovují Jiřík a Jiťulka. No protože jsou to asi manžel a manželka, tedy Jiřík a Jiťulka. Tedy bez těchto důležitých informací by to asi nebylo ono, tak ať to má grády.

Jiťulka neexistující nádor diagnostikovala a Jiřík pak mohl začít čarovat.

Lež! Nikdo žádný nádor nediagnostikoval, neboť o něm v první řadě nikdo ani nemluvil. Čarování jakbysmet. Nikdo nečaruje, ale pouze povídá. Že možná blbosti je možné, leč vedlejší. Docela obyčejná psychosomatika. Dobře, tak možná ne zcela obyčejná, půjde konkrétně o metodu One Brain – Three in one concepts – kineziologický přístup zaměřený na testování svalového obvodu. Bum, je to venku! Šarlatánství jako hrom! No hrůza! Proč třeba právě takový Jan Hnízdil se svojí psychosomatikou a BLudným Balvanem (Hnízdem zdraví) dávno nesedí, ale místo toho si jej Český rozhlas zve do svých pořadů jako velkou autoritu? To nechápeme.

Skeptická kočka žádá důkazy

Při čarování Jiřík máchá rukama, tleská, luská a vede sám se sebou dialog. Tedy tak to vypadá pro nás obyčejné, on mluví s „universem“. Dozvěděli jsme se, že to není pouze vesmír: „Každý člověk má duši, ta má pět těl a duší: fyzickou, esenciální, emocionální, x-faktorovou a volní duchovní. Ta volní duchovní je o přijímání energie,“ vysvětluje při sezení Jiří Suchý.

Čili jinými slovy v nejhorším případě jsme jen u tlachání něčeho, čemu jeden věří a druhý ne aneb blbostí. Jak to souvisí s Marcelovou rakovinou, to se v článku nikde nevysvětluje. V článku, videích, audiích. Neříkají nám to ani konzultanti k pohádce o zlém Slunci naděje přizvaní. Škoda, měli by v ruce alespoň něco. Tak zase nic.

Po několika seancích léčitelé figurantovi oznámili, že je vše na dobré cestě. Nádor, který předtím Jiťulka „zabalila do pytlíčku“, se už prý zmenšil o dva centimetry.

Copak, stále si vymýšlíme? Znovu – o žádných léčitelích ani nádoru nic nevíme. Dále znovu – jak figurant souvisí s tématem Marcela Wimmera? Mimochodem jak po několika seancích? Tak kolikrát tam ten figurant byl? Jednou, 2x, nebo kolikrát? To někdo skutečně chápe? Pochopitelně jde o protiřečení, resp. lež.

Nastal čas, aby se Jiří Suchý zeptal „universa“, jakou si má účtovat odměnu. „Jedna, dva, tři, čtyři… sedmnáct, osmnáct. Děkuju,“ vypočetl sazbu – 1 800 korun, s údajně léčivou vodou se cena vyšplhala na 3 500 Kč.

Hotový horor! Tleskal, luskal, povídal si, ptal se kohosi a čehosi na cosi. Co dospělý člověk maximálně tak udělá? Poklepe si na čelo a odejde. Znovu – jak toto souvisí s případem? Mimochodem tady je ona konkrétní léčivá voda (Asea). Ví vůbec někdo z Českého rozhlasu, co to je? Co víme, o léčení se vůbec nikdo nebavil, to opět tvrdí a ničím nedokládá Český rozhlas, mimochodem nadmíru štědře dotované to rádio z našich kapes. Proč nikdo dosud nijak nestíhá tvůrce, propagátory a prodejce „slané vody“ Asey? Třeba takovou RNDr. Jitku Hořejšovou (na ČRo jako host ZDE)? Nebo za snižování Homocysteinu MUDr. Karla Erbena (na ČRo ZDE)?

Jak Jiří Suchý reagoval, když se jej na jeho metody přijel Radiožurnál oficiálně zeptat?


Jak asi mohl reagovat, když jej přepadl štáb velkého média, který byl na vše připraven a říkal to, co říkal?

„Já neléčím, já dělám odblok a poskytuji poradenství,“ vysvětloval.

O tom jsme si už také něco psali, že? Takže najednou ČRo potvrzuje, co Jiří Suchý říkal. Že dělá poradenství. Potvrzuje své lži a manipulace o nádorech.

Fakt, že má Radiožurnál jeho seance natočené a nahrávky jej usvědčují ze lži, jej zprvu zaskočil.

Podle nás Jiřího Suchého zaskočilo pouze ono „přepadení“ Českého rozhlasu, které by ostatně zaskočilo většinu lidí.

„Já tam viděl výduť,“ reagoval, když se dozvěděl, že figurantovi zmenšoval nádor v hlavě, který ve skutečnosti neexistoval.

No jistě že nádor neexistoval. O nádoru totiž vůbec nebyla řeč. Celou dobu se bavíme o výduti, kterou máme v hlavách všichni a pan Janek Kroupa snad evidentně největší místo celého mozku… Čili v několika prvních větách si Český rozhlas napíše to a v dalších něco jiného? Fakt je něco takového pro Vás, lidi, důvěryhodné? Kolikáté je to už protiřečení a prořeknutí Českého rozhlasu jen doposud?

Pak už jen opakoval, že nebude odpovídat a nakonec zabouchl dveře.

A dobře udělal. My bychom na ně ještě zavolal policii.

Čarování Jiřího Suchého působí komicky. Ovšem jen do té chvíle, než si člověk uvědomí, že jeho výsledkem může být i zmařený lidský život.

Manipulace a lži Českého rozhlasu působí komicky. Ovšem do té chvíle, než si člověk uvědomí, že jeho výsledkem mohou být zničené vztahy s přáteli, stres celé rodiny vedoucí k těžkým psychickým problémům, smutek a bolest dobrých lidí, jací jen mohou věřit svým mácháním rukou, jinak ale jsou docela neškodní.

Onkolog a nyní poslanec Rostislav Vyzula (ANO) je ze své praxe zvyklý, že se pacienti obracejí na léčitele. Většinou to není nebezpečné.

Proti tomuto tvrzení nic nemáme, jen to tak trochu nesouvisí s případem, neboť jak víme, Jiří Suchý není léčitel, ale poradce.

Výjimkou jsou ale podle něj ti, kteří – stejně jako Suchý – odrazují nemocné od klasické léčby.

Výjimkou? Jakože tedy máchání rukama je nebezpečné? Teda Janku, vy jste v tom dezinformačním ČRo, se kterým již dva roky čelíte žalobám ze strany mediálních obětí, společnosti Slunce naděje a Jiřího Suchého, který si od návštěvy štábu prochází s nejen celou svojí rodinou docela solidním psychickým peklem, tedy čísla.

„Je to typická manipulace a poškozování pacienta. A je to nebezpečné,“ dodává Vyzula.

Manipuluje Český rozhlas, manipuluje Jiří Suchý, manipulujeme všichni. Jen někteří mohou a jiní ne. Podle nás je nebezpečné akorát to, co dělá Český rozhlas.
 

Závěr prvního dílu

To bychom měli rozbor článku aneb jak to celé vidíme v redakci my. Podle nás jde o jednu velkou vykonstruovanou lež na nevinné lidi, jací prostě jen věří nebo mohou věřit v jisté alternativní metody, ovšem kteří si stojí za tím, že nikoho neléčí, nýbrž pouze poskytují poradenství. V následující části si podrobně rozebereme Českým rozhlasem natočené a zveřejněné video a následně také internetové stránky, blogy a diskuse, které díky ČRo vznikly a na celém tom svinstvu se (spolu)podílejí.
 

Prostor pro Váš odkaz

 

Naše diskuze

Diskuze k tomuto článku byla 08.10.2023 přesunuta do fóra. Po zobrazení obsahu a interakci přejděte SEM.

 

Martin Mojmír

po absolvování základní školy, středního odborného učiliště hotelového provozu a gymnázia se zaměřením na IT a jazyky studoval dále psychologii a speciální pedagogiku. Věnuje se ICT, datové analýze, datové žurnalistice, futurologii, sociologii a ekologii. Prosazuje a popularizuje koncept zdrojové ekonomiky co by udržitelného socioekonomického modelu. Kromě duchdoby.cz provozuje např. dále také projekty jinemedium.cz, mojeretence.cz nebo fórum ETIQ.CZ, z.s. Vlivem nešťastných okolností je Martin od r. 2023 invalidou.