Šmejd Jan Tuna aneb pod svícnem je největší tma?

Nejednou se nám stalo, že pokud jsme napsali se skeptickým nádechem nějaký komentář pod nějakou reportáž Jana Tuny, obdrželi jsme od něj jízlivou odpověď v podobě de-facto obdobné, jakých se dostává Janu Tunovi, když mediálně dehonestuje jím vybrané některé své slabé oběti. Jeden by tak mohl říci, že není šmejd jako šmejd aneb pod svícnem je největší tma. Rozhodli jsme se o jednu takovou zkušenost podělit.

Prostor pro Váš odkaz

TUNA VS a Světlo pro svět – Light for the World

Stačí 800 korun a můžete zachránit zrak 👀 Já jsem tento malý zá*zrak* udělal, pomůžete také? 😇 Světlo pro svět – Light for the World je organizace, která vrací/zachraňuje zrak/oči. Umožňuje provádět často jednoduché operace, které lidem se šedým zákalem změní život. 💛 Odkaz na organizaci a sbírku v komentářích. Díky 🙏 Honza Jan Tuna #tunaversus #svetloprosvet #lightfortheworld #darujzazrak

Tak zní výzva Jana Tuny s Richardem Schinkou stavějícího se do role ředitele světla pro svět. Že nám Schinkovo nazývání se ředitelem světla pro svět připomíná Heavenly Culture, World Peace, Restoration of Light (HWPL) od známé sekty Sinčchondži, přejdeme. Organizaci Světlo pro svět – Light for the World se teď věnovat nebudeme. Podíváme se na Jana Tunu co by známého českého moderátora, novináře a publicistu prezentujícího se jako rozhodce pro to, na co a jak konkrétně přispívat je správné a na co a jak konkrétně přispívat patrně správné není, resp. co je hodno uznání a co si zaslouží naopak pohrdání.

Reel TUNA VS na Facebooku


 

Jan Tuna byl s diskuzí rychle hotový

Ze snímku z Facebooku výše je v diskuzi patrné, jakým způsobem se Jan Tuna staví k jiným formám dárcovství. Například těm přímým bez participace neziskovek.

Martin Mojmír:

Daruji, ale přímo dané osobě. Ne přes „neziskovku“.

 

TUNA VS:

Böhm bezva, jste hodný. Jezdíte to předat osobně do Afriky?

 

Martin Mojmír:

To myslíte vážně tento dotaz? Čili teď u Vás frčí Arfika a nic jiného není? Aby někdo někdy neudělal reportáž o Vás….

 

TUNA VS:

😘


A tak je to často. Pokud projevíte skepticismus, což je základem konstruktivní diskuze v civilizované společnosti, Jan Tuna se Vám vysměje, načež při dalších argumentech už nereaguje. Rovněž jsme se setkali s vymazáním z jeho strany diskuzních vláken. Čili taková typická Seznamácká klasika…

Samozřejmě teď může někdo namítnout, že daní následní smajlíci od Jana Tuny znamenají pochvalu. Leč není tomu tak. Totiž Jan Tuna v případě pochvaly tuto napíše písemnou formou. V případě projevů arogance ale reaguje právě tímto konkrétním způsobem. Správné je tedy dle Jana Tuny to, jakým způsobem nabádá pomáhat on a nikoli to, jakým způsobem si zvolíte pomáhat Vy. Víte, kdo se takto také chová? Šmejdi. Šmejdi, které Jan Tuna sám mediálně propírá. Protože šmejdi také halekají, aby lidé pomáhali právě a jen přes ně, neboť pouze a jen ten jejich způsob je ten jediný správný.
 

Jan Tuna s TUNA VERSUS

Je Jan Tuna pouze a jen ikonou svatosti světla, anebo se za jeho činy může schovávat také něco trošku jiného? Nepochybujeme o tom, že ve většině případů je práce Jana Tuny společensky prospěšná a že svojí činností pomohl v nespočtu případů a témat ke zlepšení nebo nápravě. Na místě je nicméně vždy se ptát, zda se dotyčný třeba nemůže někdy dostat do stavu, kdy své dobroty srdce zneužije ve svůj skrytě šmejdský prospěch. A to by, domníváme se, bylo na místě sem tam prověřit.
 

Stali jste se obětí mediální dehonestace?

Pokud jste se stali Vy, anebo víte o někom, kdo se i jen mohl stát obětí ať už číkoli svaté pouti, ozvěte se nám. My se na Vaši záležitost můžeme podívat objektivizovaně podobně, jako jsme se podívali např. na kauzu Český rozhlas vs. Slunce naděje, jak rozebíráme křivárny SV Janského/Přecechtělova 2234 – 2240, Praha 5, jak hájili bývalého provozovatele České nezávislé televize Petra Richarda Orteka před mainstreamovou propagandou, anebo zpochybnili lži České televize ve věci údajného dezinformátora Oldřicha Lukáše. Třeba se ukáže, že ani s Tunou není všechno zlato, co se třpytí, neboť minimálně se tak poněkud často chová.

 

Jak společensky prospěšně pomáháme my?

V rámci iniciativy provozující, mimo jiné, tento politicky nekorektní magazín a blog duchdoby.cz pomáháme aktivně hned několika způsoby. V první řadě jsme vzdělávací organizací, tzn. věnujeme se edukaci společnosti o destruktivním principu současné tzv. monetárně tržní ekonomiky, to ruku v ruce se vzdělávacím a charitativním Hnutím za socioekonomickou změnu a nová lidská práva Zeitgeist, prostřednictvím kterého šíříme zároveň povědomí o možných alternativách, kterou je např. koncept Ekonomiky založené na přírodních zákonech a zdrojích. Toto primárně.

Této formě společensky prospěšné činnosti se Jan Tuna vysmívá.

Projekt mojeretence.cz

Prostřednictvím projektu mojeretence.cz informujeme o šmejdských až podvodných praktikách mobilních operátorů působících v České republice, radíme, anebo v případě zájmu rovnou i zprostředkováváme spotřebitelům elektronických komunikací nejen mobilní tarify za tzv. podpultové ceny. Veškerý výtěžek plátců odměny za tyto námi poskytované služby jde na pokrytí nákladů s těmito službami spojenými a zbytek na hlavní účel iniciativy, viz naše poslání, resp. stanovy.

Této formě společensky prospěšné činnosti se Jan Tuna vysmívá.
 

Distribuované výpočty Folding@home

Poskytujeme nevyužitý výkon našich počítačů s výkonnými procesory a grafickými kartami vědě, což nás stojí za elektřinu a amortizaci počítačových komponentů tisíce korun měsíčně. Tím přispíváme přímo na výzkum civilizačních chorob, mezi které patří rakovina, Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba, nemoci křehkých kostí atd. Tento náš donate je komplexní, tzn. neřeší následky, nýbrž příčiny, což jej, troufneme si říci, řadí mezi důležitější projekty, než jsou „pouhé” jednotlivé konkrétní případy. Totiž pokud vyřešíme příčinu, mnohé následky vůbec nemusí vznikat, anebo jejich vyřešení bude už pouhá rutina.

Této formě společensky prospěšné činnosti se Jan Tuna vysmívá.
 

Rosetta@homeWorld Community Grid

Spuštěním Rosetta@home na Vašem počítači třeba i jen v době, kdy jej nepoužíváte, urychlujete a rozšiřujete úsilí Washingtonské univerzity při určování trojrozměrných tvarů proteinů ve výzkumu, jenž může nakonec vést k nalezení léků na některé hlavní lidské nemoci. Urychlujete rozšířit výzkum způsoby, o které by se bez zapojení dobrovolníků nebylo možné ani pokusit. Pomáháte úsilí vědců při navrhování nových proteinů pro boj s nemocemi jako je HIV, malárie, rakovina a Alzheimerova choroba. S projektem World Community Grid je to víceméně obdobné.

Toto jsou projekty, kterým se Jan Tuna vysmívá.
 

Nadační fond PRAVDA O VODĚ

Podporujeme nadační fond PRAVDA O VODĚ. To proto, že zahraniční korporace a překupníci z naší vody pouze dolují zisky místo toho, aby byly tyto reinvestovány zpět do české vodárenské infrastruktury a nižší ceny za tuto pro lidský život nejdůležitější surovinu, kterou je právě voda, promítány do nižších plateb za vodu.

Této formě společensky prospěšné činnosti se Jan Tuna vysmívá.
 

Azyl pro hospodářská zvířata Farma naděje

Pomáháme rovněž finančně Farmě naděje, azylu pro takzvaná hospodářská zvířata. Projekt řídí lidé mající k dispozici faktické informace o tom, že není nutné zvířata po celý jejich život týrat a zabíjet pouze proto, aby tato nakonec posloužila jako zdroj potěšení člověku, kterým jsou jeho chuťové pohárky.

I toto je projekt hodný výsměchu Jana Tuny vedoucího svůj publicistický pořad TUNA VERSUS.
 

Další námi podporované projekty

Podporujeme nebo jsme podpořili dále přímo rovněž projekty O čem se mlčí, Inovace republiky, Svědomí národa a další.

 

Pomoc není jen skrz neziskovky

Ne vždy je nutné pomáhat prostřednictvím neziskových organizací. Je možné pomáhat také přímo, neboť přímá podpora je to, co daným projektům maximalizuje jejich příjem, jenž jindy může být snižován když už ne vysloveně podvodně parazitováním, tak třeba i jen nutností pokrývat náklady mnohých neziskovek, které aby mohly fungovat, zkrátka musí něco samy také z příspěvků „smlsnout”. Soudě ale dle aktivního vystupování Jana Tuny to žel často vypadá tak, že pokud se člověk rozhodne pomáhat jinak, než jak Jan Tuna v danou chvíli řekne, je to hodné jeho výsměchu. Tímto Jan Tuna akorát tak otevírá prostor pro prošetření jeho osobní činnosti. Protože se chová pokrytecky obdobně tak, jak poukazuje na chování ostatních těch, kterým se v rámci svých projektů sám věnuje. A to je prostě velmi špatně.
 

Související prvky

# Otevřená diskuze: https://forum.ictx.cz/viewtopic.php?t=773
# Použitý obrázek: https://www.123rf.com/stock-photo/arguing_silhouette.html
# Legenda článku: https://redmine.ictx.cz/issues/777 (admin / 42)

 

Nelíbí se článek?

„Zkorumpujte” nás! Ozvěte se nám přes kontaktní formulář s návrhem ceny za jeho odstranění, eventuálně s návrhem ceny za to, že se tématu nebudeme věnovat vůbec. To třeba i anonymně. Není nic, na čem by se nedalo domluvit. Ostatně tak to přeci ve světě chodí, nebo ne?

Martin Mojmír

po absolvování základní školy, středního odborného učiliště hotelového provozu a gymnázia se zaměřením na IT a jazyky studoval dále psychologii a speciální pedagogiku. Věnuje se ICT, datové analýze, datové žurnalistice, futurologii, sociologii a ekologii. Prosazuje a popularizuje koncept zdrojové ekonomiky co by udržitelného socioekonomického modelu. Kromě duchdoby.cz provozuje např. dále také projekty jinemedium.cz, mojeretence.cz nebo fórum ETIQ.CZ, z.s. Vlivem nešťastných okolností je Martin od r. 2023 invalidou.