Ohlédnutí se za rokem 2020 aneb k jaké došlo v československé společnosti významné změně

Letošní rok byl v lecčem přelomový. Když se nebudeme bavit jen o koroně, dozvěděli jsme se, že pokud chceme narazit na debila, vydáme se na Facebook. Facebook, zdá se, je síť plná právě debilů a proč nebo koho lze považovat za debila? Na Facebooku lidi neschopné porozumět psanému textu a věnovat se tématu. Ostatně právě zejména pro debily byl Facebook navržen. Mimochodem pojem debil volím z definice tohoto pojmu.

Prostor pro Váš odkaz

 

Příklady debility na Facebooku

Příklad 1

Zeptejte se na potvrzení úmrtí, nebo dezinformace o úmrtí zdravotní sestry očkované proti covidu. Místo dostání informace, anebo alespoň mlčení, se samozřejmě bez adekvátní argumentace dozvíte o tom, jak je daný server, na který odkazujete, takový, nebo makový (na to se neptám – není to předmětem tématu), jak je článek fakem (na to se neptám – není to předmětem tématu) nebo třeba „stalo se to, nebo ono“, avšak bez podložení důkazy. Pokud na toto poukážete, zjistíte dle následné reakce, že se pravděpodobně bavíte s debilem místo toho, abyste dostali od racionální osoby alespoň vzdáleně relevantní reakci.
 

Příklad 2

Napíšete vědeckou metodou prokázaný fakt, že lidé jsou takoví, nebo makoví proto, že se nacházeli v té které společnosti, že na ně mělo vliv takové, nebo makové prostředí, což podložíte odkazy na relevantní sociologické výzkumy – zdroje. Od debila, který má potřebu ne se dovzdělat, ale jen prezentovat své ego, se dozvíte, že je tomu jinak a to jen z toho důvodu, že to prostě řekl. Žádný zdroj prokazující opak s více vědeckými, logickými protiargumenty. Pokud se s takovým debilem dáte do diskuze s tím, že od něj data požadujete, tzn. chcete, aby svá tvrzení podložil, sklouzne diskuze pouze k tomu, jací jste vy takoví, nebo makoví, jen ale ne k tomu, abyste se něco dozvěděli k danému tématu.
 

Příklad 3

Popíšete fakta (samozřejmě s podložením relevantních zdrojů) o biologicko-historické stavbě člověka, která samozřejmě nejsou z vaší hlavy, zpět ovšem dostanete od debilů samozřejmě bez protivýzkumů slova, že je to jinak a opět jen proto, že to říkají oni, anebo jim to říkal někdo (Máňa od souseda). Opět stejný scénář – hlavně nechtějte zdroje, protože pak budete uráženi.

 

Smutně přelomový rok 2020

V čem byl rok 2020 přelomový? Pro mne ve zjištění, že debilů může na Facebooku být až 99 %. Za celý rok jsem našel na této takzvané sociální síti pouze jediného člověka, se kterým se dá na prakticky libovolné téma diskutovat a to jen z toho důvodu, že dotyčný se nechodí na internet vyzvracet, nýbrž něco dozvědět (stejně jako já, protože pokud sem něco napíši, dokáži to podložit, anebo pokud se na něco zeptám, očekávám právě relevantní odpověď). Zatímco u ostatních je tomu naopak. A to je těch 99 %.

Jaké z toho může plynout ponaučení? Víceméně dvě. 1. buď můžeme na celý Facebook zanevřít a nic tam raději nepsat (pouze snad číst, pokud tedy bude co), anebo 2. psát, ale debilům jednoduše neodpovídat a to ať napíší cokoliv. Pokud se budeme mít dobrat racionální diskuze a nalézt tak člověka, od kterého se budeme moci dále odrazit, poznáme to z jeho prvotního komentáře. Tím ale, že začneme reagovat debilovi, jemu ani sobě nikterak nepomůžeme.

V roce 2020 jsem se také s některými debily definitivně rozloučil. S debily, které jsem si před lety vybral, abych při svém sociálním experimentu zjistil, zda a jakým způsobem jim eventuálně mohu nebo je možné pomoci. Výsledek je takový, že pouze částečně a do jisté míry. Nejvíce snahy však ale musí vyvinout právě dotyčný, kterému si myslíte, že pomáháte, jelikož někoho jen přesvědčovat skutečně nefunguje. Subjekt musí zejména chtít a vyvinout vlastní iniciativu, kdy pokud se toto neděje, je to práce nesmírně náročná a nepříliš efektivní. Důležitá je pro debila zpětná vazba a to nejlépe taková, kdy pokud debil projevuje svoji debilitu, neútočit na něj, ale pouze mu, pokud je to možné, nevěnovat žádnou, anebo věnovat jen minimální pozornost. Tu nikoli pro něj, ale pro vás nezbytně nutnou.
 

Přání do nového roku 2021

Že je současná lidská společnost debilní, prokazuje právě například přetrvávající koronavirová situace. V racionální společnosti, pokud nastane tento problém, je vyřešen aplikací logických procesů a postupů do max. dvou měsíců. V debilní společnosti (vy)řešen není a naopak na něm bude chtít někdo vydělat. Nacházíme se a ještě dlouho nacházet budeme ve společnosti debilní a nejhorší na tom je, že tendencí je před racionalizací právě debilizace. Na druhou stranu debilizace a debilita není nezvratná, toto lze změnit. A to je to, co si přeji pro rok 2021. Méně debility a více rozumu. Přestaňte prezentovat své názory a místo toho hledejte a studujte fakta. Studujte, vzdělávejte se, naučte se pracovat s informacemi. Začněte studiem principu takzvané „vědecké metody”. Ta jediná vám může dopomoci. Zatím pouze patrně jen vědecká metoda, neboť se nezdá, že by člověk přišel s něčím lepším.
 

Příspěvek na nezávislou žurnalistiku

Martin Mojmír

po absolvování základní školy, středního odborného učiliště hotelového provozu a gymnázia se zaměřením na IT a jazyky studoval dále psychologii a speciální pedagogiku. Věnuje se ICT, datové analýze, datové žurnalistice, futurologii, sociologii a ekologii. Prosazuje a popularizuje koncept zdrojové ekonomiky co by udržitelného socioekonomického modelu. Kromě duchdoby.cz provozuje např. dále také projekty jinemedium.cz, mojeretence.cz nebo fórum ETIQ.CZ, z.s. Vlivem nešťastných okolností je Martin od r. 2023 invalidou.

Odebírat
Možnosti upozorňování:
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře