Náklady ÚMČ Prahy 13 při vyklizení pozemku po bezdomovcích nám vyrazily dech (aktualizováno)

Z prosincového 2023 stodůleckého posla STOP, zpravodaje městské části Praha 13, jsme se na straně 19. dočetli o vyklizení pozemku od odpadků po bezdomovcích Radnicí Prahy 13 s městskou policií a nestačili se divit nákladům. 85 tisíc korun! Za ty peníze by to běžný člověk uklidil nejméně 10x!

Prostor pro Váš odkaz

Citace článku STOPky z prosince 2023

Radnice Prahy 13 spolu s městskou policií vyklidila pozemek pod Velkou Ohradou, kde se zdržovali bezdomovci a nahromadili obrovské množství odpadů.

Pozemek se nachází u konečné autobusu 184 na Velké Ohradě. Akce byla velmi náročná. Několik bezdomovců na místě stále přebývalo, strážníci městské policie je postupně legitimovali v rámci svých pravomocí.

Před samotným vyklizením byli na místo přizváni i terénní sociální pracovníci organizace NADĚJE, kteří bezdomovcům nabídli řešení situace v rámci sociálních programů.

Celý den probíhal velmi náročný úklid. Z místa bylo odvezeno 9 m3 odpadu, který museli pracovníci úklidové firmy nejprve vysbírat do pytlů. Akce stála radnici 85 tisíc korun.

Citace článku STOPky z prosince 2023

Když peníze létají komínem

Radnice Prahy 13 se rozhodla také něco uklidit? Není možná… Ovšem jak to tak vypadá, když něco uklízí Radnice Prahy 13, peníze létají komínem. To je prostě neskutečné! V první řadě je nutno si uvést fakta.

Jelikož jsme o daném místě měli v rámci našich aktivit na Velké Ohradě přehled, můžeme bezpečně uvést, že o 9m³ odpadu nemůže být ani zdaleka řeč. Odpadu byla max. třetina, což ostatně naznačuje i radnicí pořízený a prezentovaný snímek. Ovšem kvůli výkazu práce / obhajobě takové sumy rozumíme tomu, že množství se musí vyšperkovat. Radnice prostřednictvím svého článku tvrdí, že akce stála 85 tisíc korun a my se ptáme: Proboha za co?! Za osobní účast starosty Davida Vodrážky s vedoucí Odboru životního prostředí Dany Céové? V tomto dle našeho mínění papalášském případě by to možná odpovídalo. Jenže je něco takového v souladu s péčí řádného hospodáře a dobrými mravy? Nemyslíme si to. Totiž z cenového standardu ÚRS víme, že úklid 9m³ vyjde na max. 35.000 Kč. A co potom skutečné cca 3m³, které se v místě reálně nacházely? Do 12.000 Kč! Tuto informaci jsme získali jako podloženou od vedoucího revizního kontrolora ČEZu. Zkrátka výdaj 85.000 Kč absurdní.
 

Mohlo by Vás zajímat

# Playlist Kauza Smetiště ÚMČ Prahy 13 na YouTube
# ÚMČ Prahy 13 se naváží do občanů na téma odpadků, aniž by si nejprve zametl před vlastním prahem
# Starosti se starostou MČ Prahy 13 Davidem Vodrážkou

 

Úklid ÚMČ Prahy vs. náš

Úklid odpadu, o kterém jsme měli v místě přehled, by mohly zajistit standardní městské služby, anebo vůbec nejlépe třeba osoby odsouzené za méně závažnou trestnou (např. majetkovou) činnost ve výkonu trestu. Že úklid by bylo možné realizovat do 12.000 Kč, víme pochopitelně i z vlastních zkušeností, sami jsme několik takových úklidů v rámci akcí Ukliďme Česko nebo Geocaching CITO eventů organizovali a absolvovali. Před necelým rokem např. skládku kousek od stodůleckého hřbitova vedle dálnice ve směru k obchodnímu domu Globus [2] [3], na kterou jsme ÚMČ Prahy 13 marně upozorňovali od 7.5.2021, kde náklady nepřesáhly 5.000 Kč, přičemž radnice se na tom akorát svezla námi nesnadně vyžebraným svozem. A ještě si na tom chtěla uzmout zásluhy tak, že jako ona byla schopna sehnat na úklid bez vlastního úsilí a nákladů lidi. Poslali jsme ji k čertu.
 

Přidáte se k nám?

# Veřejná facebooková skupina Za Čistou Prahu
# Veřejná facebooková stránka Za Čisté Česko
# (Ne)řešené Incidenty Za Čistou Prahu 13 v našem fóru

 

Uklidíme to za půlku

Takže milá radnice. Příště, až se budete chystat něco uklízet, dovolujeme si Vám tímto nabídnout cenu za obdobné množství a rozsah 42.500 Kč. Kromě oslovení naší iniciativy ETIQ.CZ, z.s. nebudete muset udělat vůbec nic, my to rádi za takové peníze zajistíme. Do STOPky se následně budete moci pochlubit obdobnou prací v kontextu s výraznou úsporou a ještě Vašemu starostovi dáme rádi bokem, jak to ostatně bývá za kapitalistických standardů zvykem, 10.000 Kč. Samozřejmě na ruku natajnačku, my to na Vás nepovíme. Protože proč také za takové peníze…

P.S.: Dělání z občanů Prahy 13 volů a korupci zdar!
 

Prostor pro Váš odkaz

Aktualizace článku

Článek byl 25.03.2024 10:35 a 29.03.2024 16:15 aktualizován. Podrobnosti o aktualizaci níže v Legendě článku.
 

Související prvky

# Prohlášení o odpovědnosti: https://forum.ictx.cz/viewtopic.php?t=318
# Otevřená diskuze ve fóru: https://forum.ictx.cz/viewtopic.php?t=844
# Zdroje obrázků: Nadpis ICTX.CZ, sken časopis STOP 12/2023
# Legenda článku: https://redmine.ictx.cz/issues/780 (admin / 42)
 

Líbí se článek?

Pomozte nám s umořením nákladů na jeho napsání a publikaci, jejichž výši se dozvíte výše z Legendy článku. Čísla účtů nebo QR kód najdete v menu napravo pod Prosbou o podporu. Pro identifikaci příspěvku uveďte do zprávy pro příjemce text „DAR DDCZ 31438”. Tím projevíte reálný zájem a podpoříte nači činnost. Děkujeme!
 

Nelíbí se článek?

„Zkorumpujte” nás! Ozvěte se přes kontaktní formulář s návrhem ceny za jeho odstranění, eventuálně s návrhem ceny za to, že se tématu nebudeme věnovat vůbec. To třeba i anonymně. Není nic, na čem by se nedalo domluvit. Peníze budou použity pro jiná témata. Ostatně tak to přeci v kapitalismu chodí, nebo ne?

Martin Mojmír

po absolvování základní školy, středního odborného učiliště hotelového provozu a gymnázia se zaměřením na IT a jazyky studoval dále psychologii a speciální pedagogiku. Věnuje se ICT, datové analýze, datové žurnalistice, futurologii, sociologii a ekologii. Prosazuje a popularizuje koncept zdrojové ekonomiky co by udržitelného socioekonomického modelu. Kromě duchdoby.cz provozuje např. dále také projekty jinemedium.cz, mojeretence.cz nebo fórum ETIQ.CZ, z.s. Vlivem nešťastných okolností je Martin od r. 2023 invalidou.