Návrhy změn nájemnice Jolany Hynkové v pečovatelském domě Nový Bor dávají smysl

V pečovatelském domě v Novém Boru žít nechcete. Ptáme se, proč se zdejší problémy neřeší,” to je název předešlého článku, prostřednictvím kterého jsme informovali veřejnost o odeslání dotazu Sociální službě města Nový Bor, příspěvkové organizaci a Městu Nový Bor, proč se v místě chovají ke svým nájemníkům tak, jak se k nim chovají a aby nám jisté věci vysvětlili. Zatímco čekáme na reakci a než budeme za sebe pokračovat v investigaci dále, uvedeme si některé návrhy změn zdejší nájemkyně, handicapované paní Jolany Hynková.
 

Prostor pro Váš odkaz

 

Zhlédněte také

„Uřízli mi špatně nohu, k nápravě se ale nikdo nemá,” říká Jolana Hynková

 

Návrhy změn v pečovatelském domě v Novém Boru

(řazeno dle paní Jolany od nejsnadněji proveditelných změn)

▶️ ZIMNÍ ZAHRADY
– odstranit u dveří brana, která jsou pro osoby s chodítky a na vozících bariérou pro vstup do místností
– horní 2. patro ponechat pro setkávání lidí tak, jako tomu bývávalo dříve
– nevyužívané 1. patro využít např. jako cvičebnu
– přízemní místnost využít jako terapeutickou dílnu pro výrobu užitečných předmětů, ev. jinak vybavit
– část nevyužívaných skříněk v patrech využít pro vybavení dílny v přízemí
– část těžkých, nevyužívaných křesel využít jako odpočívadla na chodbách
– ve vstupní hale ke křeslům umístit i malý stoleček
– o Vánocích na stolek umísťovat pouze malý vánoční stromek místo obrovského, jenž po dlouhou dobu zabírá místo a jehož světla akorát místní velice nepříjemně oslepují

▶️ KOMORY
– odstranit brana u dveří a zejména bez vědomí nájemníků nepřendávat jejich věci

▶️ SPOLEČENSKÁ MÍSTNOST:
– odstranit brano (poprvé odstranění brana mělo být schváleno po telefonické domluvě s pracovníkem hasičského sboru z České Lípy již před 7 lety, nicméně po cca neuvěřitelném rok a půl trvajícím jednání s pečovatelskou službou, bytovou společností, ale najednou i hasiči a starostou mělo být paní Jolaně oznámeno, že tam brano být musí, protože společenská místnost je únikový východ, což ale dle únikového plánu budovy není pravda – únikový plán viz níže)
– vybavit obyvatele klíčem od východu ze společenské místnosti na zahradu pro případ, že by nešla elektrická energie a nefungovalo tím pádem automatické otevírání vchodových dveří ze zahrady (bytová společnost měla tady oznámit: „to vám nedáme”)
– umožnit obyvatelům využívání kuchyňky, kde by bylo možné případně pořádat společné vaření, pečení, anebo třeba i jen pouhé uvaření čaje…

▶️ CHODBY
– odemknout a nechat přístupné společné WC a WC pro vozíčkáře ve vstupní hale a na chodbách 1. a 2. patra a umožnit opět jejich využívání obyvateli domu, jejich návštěvám a personálu
– podlahy chodeb vytírat vodou, nepoužívat Savo a další agresivní aromatizované chemikálie
– na chodby přemístit část těžkých nevyužívaných křesel (viz výše)

▶️ ZAHRADA
– sekat méně často, podle počasí, ne podle grafplánu, tedy nesekat, když se předpovídají vedra, a to aby tráva nevysychala a tím nedusila místní pachem
– trávu sekat na výšku alespoň 10-15 cm a ne až u země (před několika měsíci nájemkyně paní Jolana Hynková psala na úřad, zda by bylo možné pro údržbu zahrady pořídit sekačku s nastavitelnou výškou sekání, avšak dosud jí nikdo neodpověděl, ačkoli na odpověď existuje zákonná lhůta)
– umožnit zájemcům z řad nájemníků účastnit se prací na zahradě (hrabání listí apod.), jako tomu bývalo dříve (odpadne tím např. používání hlučného fukaru, který víří prach a tím kromě, mimo jiné, zhoršování ovzduší likviduje drobné živočichy)
– umožnit nájemníkům spolurozhodovat o pracích na zahradě (toto může být vzhledem k tomu, že dotyční nejsou spolumajitelé, nýbrž pouzí nájemníci, minimálně sporné, pozn. red.)
– přesadit část skalniček rozrůstajících se do chodníku z horní části zahrady na záhonek mezi růžemi, které až se rozrostou, sníží prašnost, zadrží vláhu, vlivem čehož nadále budou téměř bezúdržbové – odpadne plení (toto mělo být slíbeno, avšak nevykonáno)
– kout s rododendrony osázet například borůvčím, které opět zabrání prašnosti (možno na zahradu věnovat keř černého rybízu a beztrnných ostružin z balkonu paní Jolany)
– pod přístřeškem mezi dvěma sloupky u lavičky vytvořit zelenou stěnu (zasadit révu, klematis apod.)
– jedna část horní zahrady je kvůli zábradlí zcela nepřístupná a proto by bylo dobré část zábradlí odstranit a horní trubku udělat výklopnou
– dovybavit zahradu zvýšenými truhlíky, kde by bylo možné pěstování např. zeleniny apod. (pro další úpravy může paní Jolana zajistit odbornou konzultaci se zahradníky, kteří by poradili s vhodnými rostlinami tak, aby byla údržba minimální, zvýšila by se vlhkost a snížila prašnost životního prostředí)

▶️ OHNIŠTĚ
– mohlo by sloužit také pro potřeby obyvatel domu a ne jen pro akce pořádané organizací, jež se navíc stejně ani nekonají
– ohniště zvýšit, jelikož se mnozí senioři a vozíčkáři nemohou k zemi ohýbat
– ohniště dovybavit dřevníkem na ukládání dřeva, papíru, opékávačů apod.

▶️ VÝTAH
– zjistit, zda je možné výtah vybavit záložním zdrojem, aby v případě výpadku elektřiny alespoň tento sjel do nejnižšího patra a otevřel dveře, aby lidé nezůstávali ve výtahu uvězněni (sama tam před časem paní Jolana prý setrvala viset 3/4 hodiny a nedávno tam uvízla i její sousedka)

▶️ ÚNIKOVÝ VÝCHOD
– boční únikový východ je pro osoby s chodítky a na vozících prakticky nepoužitelný – hrozí pád z chodníku do zahrady, otevřené dveře v tu chvíli brání pokračování po chodníku, který je navíc na konci příliš prudký a ještě se svazuje do boku a je tedy naprosto nesjízdný

▶️ VCHOD DO DOMU
– vchod do domu by bylo vhodné opatřit kamerou (kamerou by bylo vhodné opatřit i chodby, pozn. red.)

▶️ BYT JANA PETRÁKA
– byt je příliš malý, na vozítku se v bytě nelze ani dobře otočit, rád by byt větší, použitelný
– protože se pan Petrák v bytě pohybuje pouze na zemi, nepotřebuje bezbariérovou kuchyňskou linku bez spodních skříněk, tzn. nemá si kam ukládat věci každodenní potřeby; naopak by mu z toho důvodu vyhovovala kuchyňská linka se spodními skříňkami

 

Když to nefunguje soukromě, musí se s tím ven

Je smutné, jak se provozovatelé organizací a zastupitelé měst k potřebným lidem chovají neuvědomujíc si, že jednou budou nebo mohou být také staří, anebo že ohleduplnost a pomoc mohou třeba hned zítra, až je přejede auto, potřebovat sami (pokud si tedy na svých funkcích dostatečně nenakradou, aby si oproti lidem skutečně vytvářejícím hodnoty nezajistili výhodu). Máme značné zkušenosti v tom, že bohatý chudému a zejména zdravý nemocnému nevěří, anebo na ně úmyslně kašle. Paní Jolana je toho zářným příkladem.

Dotyčný pečovatelský dům jsme před rokem a půl také navštívili a musíme poznamenat, že z některých věcí nám rozum zůstával stát. Na druhou stranu takové problémy jsou téměř všude (vzpomeňme na Ostravu, kde to celé skončilo pouhým údajným vyhazovam jedné zaměstnankyně). Příčinou problémů jsou nekompetentní úřednici a lhostejní potomci potřebných, pokud tedy vůbec nějaké potomky nájemníci domů mají, anebo se k nám hlásí. I tady se prezentuje současný monetární kapitalismus ve své nejzrůdnější podobě… Inu uvidíme, jak se budou jednotliví úředníci vymlouvat a zda vůbec odpoví. Každopádně a také na základě toho, jak budou reagovat, se věci my budeme nadále věnovat. A budeme konkrétně jmenovat i jednotlivé zodpovědné osoby.

Tento seznam návrhů změn jsme se rozhodli zveřejnit proto, že podle paní Jolany se s ní o tom nikdo vážně nebaví a tak považujeme za vhodné na její podněty upozornit způsobem, aby se s ní někdo konečně bavit začal. Naše články píšeme tak, aby se indexovaly v internetových vyhledávačích, kdy se následně po např. zadání klíčového sousloví pečovatelský dům Nový Bor tento objeví lidem ve výsledcích hledání. A lidé se vše pak dozvědí.
 

Lidé jako Jolana Hynková jsou (stále) potřeba

Dost často se setkáváme s výmluvami penzistů či handicapovaných, že jsou staří a/nebo nemohoucí, že (už) se na nic nezmohou a že to už musí ti mladí. Na to odpovídáme jasně: „Takže my máme dělat to, co vy jste zkurvili?” Vymlouvá se takřka každý, každý hledá důvody k tomu, proč něco nedělat místo hledání způsobů, aby to šlo (u)dělat. Způsoby jsou tu vždycky, načež není nikterak složité se k jich dovtípit. Většina takových lidí stále funguje a navíc velice dobře. V důchodovém věku na právě takovou práci, jakou je konstruktivní aktivismus, je času více než dost. Úplně nemohoucích lidí zase tolik není. Lidé jsou zkrátka alibisti a pokrytci.

Tady je možné vzít si příklad právě například z paní Jolany žijící v pečovatelském domě Nový Bor, která ačkoli je na vozíku a beze své nohy trpí velkými bolestmi, její aktivismus je chválihodný, díky čemuž je potřeba si jí vážit o to více! Paní Jolana totiž nejenže upozorňuje na problémy, ale právě také navrhuje jejich realizovatelná řešení. Kromě toho je aktivní také v problematice lidí bez domova a ruční tvořivé práce.
 

Prostor pro Váš odkaz

 

Naše / vaše diskuze k tématu

Prostor pro konstruktivní dotazy a/nebo diskuzi s námi o tématu je otevřen v našem diskuzním fóru ZDE.

 

Použité zdroje

Text: mail od paní Jolany
Únikový plán: bude dodatečně přiložen

 

Naše náklady

Náklady na práci spojené s vydáním tohoto článku a řešením kauzy vyšly dosud na 2.700 Kč. Pomůžete nám alespoň s jejich umořením? Číslo účtu je 55555513/2010, do zprávy pro příjemce napište „dar ddcz27871”. Na kauzu jste nám přispěli celkem 0 Kč, za Váš nealibistický a nepokrytecký reálný zájem a tedy pomoc děkujeme!

 

Martin Mojmír

po absolvování základní školy, středního odborného učiliště hotelového provozu a gymnázia se zaměřením na IT a jazyky studoval dále psychologii a speciální pedagogiku. Věnuje se ICT, datové analýze, datové žurnalistice, futurologii, sociologii a ekologii. Prosazuje a popularizuje koncept zdrojové ekonomiky co by udržitelného socioekonomického modelu. Kromě duchdoby.cz provozuje např. dále také projekty jinemedium.cz, mojeretence.cz nebo fórum ETIQ.CZ, z.s. Vlivem nešťastných okolností je Martin od r. 2023 invalidou.