Prohlášení redaktorů DuchDoby.CZ Martina Mojmíra a Michala Mausera k otázce referend (revidováno 30.07.2018)

Referendum jako právo rozhodování lidu o chodu země, Země a společenského uspořádání? To vskutku není dobrý nápad. Rozhodovat musí odborníci, nikoli politici či prostý lid.

Komerční banner 770x100px (pro více informací, jak na DuchDoby.CZ inzerovat, klikněte SEM; zřeknutí se odpovědnosti ZDE)

Na referenda, ačkoli se mohou zdát spravedlivou volbou, ještě nedozrála doba. Nedávno se k této otázce vyjádřil také ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, ovšem jak daleko je od pravdy?

Tři varianty

1. Současný stav – za společnost rozhodují politici. Že jako posluchovači oligarchů, takže vlastně nerozhodují oni, ale oligarchové, nyní neřešíme. Řešíme to, co je vidět a co se lidem veřejně „vnucuje“.

2. Rozhodování lidu – zajisté ideální stav, ovšem pouze v době, kdy je společnost k rozhodování kompetentní, tzn. adekvátně vzdělána. Tím se rozumí pouze nekonzumace a neinterpretace cizích názorů, což je obrovským problémem a asi největším důvodem, proč referendum není řešením. Zkrátka to ještě nejde.

3. Rozhodování odborníků – stav, kdy za dané oblasti mají mandát rozhodovat kompetentní odborníci, tj. lidé vzdělaní v konkrétních oborech a mající zároveň konkrétní praktické zkušenosti.

Pokud není z nějakého důvodu třetí varianta na místě (lid ji nechápe) a musíme-li si zvolit mezi variantou stávající a referendy, pak nic není horšího než stav stávající – bod 1. Tedy musíme být v tom případě pro referenda, neboť raději o sobě necháme rozhodovat hlupáky než ty, kdož tak budou činit ve jménu zejména svého osobního zájmu, jak tak momentálně činí politici, většina podnikatelů a zejména pak zmínění oligarchové – ještě větší hlupáci. Potíž je, že v „monetárním“ systému jakéhokoli konstruktivního řešení dosáhnout už jen z principu a příčiny nelze. Nutno zdůraznit, že i přes lepší variantu 2 se nejedná o šťastné řešení. Rozhodně ne za současného stavu.

Použité zdroje

Foto: liveblog.irishtimes.com

Revize článku

30.07.2018, 18:33: Korekce obsahu článku (zestručnění a zpřesnění textu)

Sledujte nás

Martin Mojmír

Shledáváte naši práci, alespoň do určité míry, za společensky prospěšnou až potřebnou? Pokud je Vaše odpověď kladná, zvažte, prosíme, svoji podporu, bez které se vzhledem k faktu, že nejsme nikým jiným než Vámi, našimi čtenáři a podporovateli, placeni a ani nemáme nárok na pobírání žádných dotací, neobejdeme. Jen pro udržení našich webových stránek online na internetu je potřeba měsíčně vybrat alespoň 1.800 CZK nehledě na finance potřebné pro naši další související a výhradně dobrovolnou aktivistickou činnost...

Na listopad 2018 jsme vybrali 1.400 CZK. Kolik a na jakou naši konkrétní činnost je potřeba měsíčně vybrat, se dočtete v pravém sloupci webu. Vězte, že bez Vaší pomoci to dlouhodobě nedáme. Více informací, proč potřebujeme Vaši pomoc, se dočtete ZDE. Pro informace, na co a jak přispíváte a kolik je pro tu kterou konkrétní práci potřeba, přejděte SEM. Starší agendy naší práce najdete ZDE, nový úkolník Redmine ZDE.

Použít můžete transparentní bankovní účet: 55555521 / 2010, popřípadě účet běžný: 55555513 / 2010.
Pro platby ze zahraničí použijte IBAN: CZ09 2010 0000 0000 5555 5513, BIC: FIOBCZPP.
Za jakoukoli finanční, ale i případnou aktivní dobrovolnickou činnost, předem srdečně děkujeme.
Sledujte nás

Martin Mojmír

po absolvování základní školy, středního odborného učiliště hotelového provozu a gymnázia se zaměřením na výpočetní techniku a jazyky studoval dále psychologii, sociologii a jazyk český. Věnuje se v současné době zejména IT, telekomunikačnímu a investičnímu poradenství, futurologii, sociologii, ekologii a lidskému stravování. Martin je zároveň příznivcem, sympatizantem a propagátorem tzv. Zdrojové ekonomiky, co by udržitelného socio-ekonomického modelu, provozovatelem projektů DuchDoby.CZ, ZeitgeistMovement.cz, JinéMédium.CZ, interForum.cz a řady dalších.

Odebírat
Možnosti upozorňování:
Proč se DuchDoby.CZ bez Vaší pomoci neobejde? Informace ZDE
Hello. Add your message here.