Prohlášení redaktorů DuchDoby.CZ Martina Mojmíra a Michala Mausera k otázce referend (revidováno 30.07.2018)

Referendum jako právo rozhodování lidu o chodu země, Země a společenského uspořádání? To vskutku není dobrý nápad. Rozhodovat musí odborníci, nikoli politici či prostý lid.

Prostor pro Váš odkaz
Komerční banner 770x100px (pro více informací, jak na DuchDoby.CZ inzerovat, klikněte SEM)

Na referenda, ačkoli se mohou zdát spravedlivou volbou, ještě nedozrála doba. Nedávno se k této otázce vyjádřil také ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, ovšem jak daleko je od pravdy?
 

Tři varianty

1. Současný stav – za společnost rozhodují politici. Že jako posluchovači oligarchů, takže vlastně nerozhodují oni, ale oligarchové, nyní neřešíme. Řešíme to, co je vidět a co se lidem veřejně „vnucuje“.

2. Rozhodování lidu – zajisté ideální stav, ovšem pouze v době, kdy je společnost k rozhodování kompetentní, tzn. adekvátně vzdělána. Tím se rozumí pouze nekonzumace a neinterpretace cizích názorů, což je obrovským problémem a asi největším důvodem, proč referendum není řešením. Zkrátka to ještě nejde.

3. Rozhodování odborníků – stav, kdy za dané oblasti mají mandát rozhodovat kompetentní odborníci, tj. lidé vzdělaní v konkrétních oborech a mající zároveň konkrétní praktické zkušenosti.
 

Pokud není z nějakého důvodu třetí varianta na místě (lid ji nechápe) a musíme-li si zvolit mezi variantou stávající a referendy, pak nic není horšího než stav stávající – bod 1. Tedy musíme být v tom případě pro referenda, neboť raději o sobě necháme rozhodovat hlupáky než ty, kdož tak budou činit ve jménu zejména svého osobního zájmu, jak tak momentálně činí politici, většina podnikatelů a zejména pak zmínění oligarchové – ještě větší hlupáci. Potíž je, že v „monetárním“ systému jakéhokoli konstruktivního řešení dosáhnout už jen z principu a příčiny nelze. Nutno zdůraznit, že i přes lepší variantu 2 se nejedná o šťastné řešení. Rozhodně ne za současného stavu.
 

Použité zdroje

Foto: liveblog.irishtimes.com

 

Revize článku

30.07.2018, 18:33: Korekce obsahu článku (zestručnění a zpřesnění textu)

Martin Mojmír

po absolvování základní školy, středního odborného učiliště hotelového provozu a gymnázia se zaměřením na IT a jazyky studoval dále psychologii a speciální pedagogiku. Věnuje se ICT, datové analýze, datové žurnalistice, futurologii, sociologii a ekologii. Prosazuje a popularizuje koncept zdrojové ekonomiky co by udržitelného socioekonomického modelu. Kromě duchdoby.cz provozuje např. dále také projekty jinemedium.cz, mojeretence.cz nebo fórum ETIQ.CZ, z.s. Vlivem nešťastných okolností je Martin od r. 2023 invalidou.

Odebírat
Možnosti upozorňování:
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře