Káva s mlékem nás zabíjí, veřejně tvrdí, ale ničím nedokládá, primář MUDr. Jan Miklánek

Primář MUDr. Jan Miklánek o sobě tvrdí, jaký je velký světoznámý specialista, lékař a léčitel a kolik tisíc lidí již vyléčil pomocí alternativní medicíny. Dokládá to ale jeho způsob práce? Je například skutečně kombinace kávy s mlékem, respektive kofeinu a mléčné bílkoviny, tak škodlivá?

Prostor pro Váš odkaz
Komerční banner 770x100px (pro více informací, jak na DuchDoby.CZ inzerovat, klikněte SEM)

Spíše není.

Jednoduchým vysvětlením budiž to, že nejen, že se MUDr. Jan Miklánek vyhýbá rozhovorům, přednáškám, konferencím a konfrontacím s někým, kdo by mohl žádat důkazy, ale dokonce je na lidi i dosti nepříjemný až arogantní (nás po telefonu odbyl, při druhém volání v podstatě poslal k šípku a na druhý mail, obsahující motivační žádost o transparentní rozhovor, neodpověděl, ačkoli jej četl). Soudě z jeho jednání jsme tedy nemohli dojít k jinému přesvědčení, než že pravděpodobně pro svá slova nemá žádná podložení. Vědecké a/nebo statistické studie, jakožto jediné racionální doklady, po něm patrně nelze chtít. Co spíše můžeme nalézt, je nepřeberné množství opačných názorů z řad jiných výživových poradců a lékařů, kteří naopak kombinování kávy s mlékem doporučují. Jak tomu skutečně je, se však relevantně nedozvíme ani z jedné strany.

Vzhledem k tomu, za koho a co se pan primář Miklánek sám označuje, nás zaráží, proč se jako odborník neprezentuje na „vlastní“ samostatné internetové doméně s hostingem a nedbá na dodržování lékařského tajemství vzhledem k používání freemailové schránky. Nic, budeme se držet tématu.

Pan doktor Jan Miklánek prohlašuje, že „Kombinace černé kávy, mléka a smetany nepůsobí na naše tělo ani trochu příznivě! Naopak, zatěžuje dvanácterník, který pak v křeči stáhne svoje hladké svalstvo a následně začne vyřazovat z provozu slinivku břišní. Dále zablokuje i celý žlučník.“ Nejdůležitější věta pro nás je „Snad největším problémem je však nulová osvěta a to, že se tohle opravdu varující vědecké poznání zpravidla dozvídáme až tehdy, když je nám už 70 let a v průběhu předešlých padesáti let jsme oblíbenou kávu tak rádi popíjeli právě s mlékem, či smetanou, protože jen tak nám to chutnalo a obchody jsou toho doslova plné.Kde však jsou ona vědecká poznání a postupy, co že se to v lidském těle vlastně přesně a konkrétně děje, už pan doktor neuvádí. Nenajdeme je v žádném z jeho odkazů tady, tady, tady, ale ani tady, tadytady. Žádné přímé odkazy na jakoukoli věrohodnou vědeckou instituci, žádné zopakované potvrzení testů, žádná statistická data, žádné publikace v odborných časopisech, nic.

Nerozporujeme, že jeho tvrzení není pravdivé, ale poukazujeme na fakt, že není nijak podložené, takže je v tuto chvíli značně nepravděpodobné. Jeden by mohl podobné názory považovat za snahy o sebezviditelňování se, ovšem jak tomu skutečně je, to nemůžeme s jistotou vědět. Jediný fakt, který z tématu vyplývá, je, že káva s mlékem může prokazatelně vadit u osob, které trpí přecitlivělostí na mléčný cukr a mléčnou bílkovinu. To je ale vše.

Telefonní záznam s odbytím MUDr. Jana Miklánka máme uschován, probereme s advokátní kanceláří, zda můžeme zveřejnit i tu a pokud ano, článek bude dodatečně zaktualizován.
 

Použité zdroje

Foto: GoschaTV1 – YouTube.com
Text: studioprozdravi.webnode.cz, astrolife.cz, superpotraviny.webnode.cz
Důkazy: e-mailová korespondence s MUDr. Janem Miklánkem a kopie stránek s názory

Martin Mojmír

po absolvování základní školy, středního odborného učiliště hotelového provozu a gymnázia se zaměřením na IT a jazyky studoval dále psychologii a speciální pedagogiku. Věnuje se ICT, datové analýze, datové žurnalistice, futurologii, sociologii a ekologii. Prosazuje a popularizuje koncept zdrojové ekonomiky co by udržitelného socioekonomického modelu. Kromě duchdoby.cz provozuje např. dále také projekty jinemedium.cz, mojeretence.cz nebo fórum ETIQ.CZ, z.s. Vlivem nešťastných okolností je Martin od r. 2023 invalidou.

Odebírat
Možnosti upozorňování:
guest
17 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Adam Kolařík
Adam Kolařík
7 roky před

A je tento primář Mudr. Jan Miklánek opravdu to, co tvrdí, že je? Mě se totiž zběžným hledáním nepodařilo najít jaké že to nemocnice je primářem a ani ve které třeba pracuje. Jediné co mi Google našel byla řada esoterických článků a dva kontakty na nějakého Mudr. Miklánka fyzioterapeuta (kteří ovšem nestudují Mudr, ale Mgr a pak až třeba PhD…). Přijde mi, že celá tato persóna je kompletně fiktivní, už jenom proto, že se mi nechce věřit, že by někdo kdo píše na takové úrovni jako je v tom článku dostal doktorský titul.

Jiři
Jiři
6 roky před
Reaguje uživateli  Adam Kolařík

Na to jméno jsem narazil na stránkách http://www.ulekare.cz, kde jsem si jen tak kliknul na odkaz homeopatie a alternativní medicína. Ten pán tam odpovídá, sám do odpovědi se prezentuje jako primář. Na vlastních www stránkách o sobě uvádí, že je světoznámý lékař a léčitel. Je to zajímavé, lékařů českých znám fakt plno, více jich je na vysoké úrovni, jen méně z nich je skutečně známých i za našimi hranicemi. Nemyslím, že by za našemi hranicemi někoho tohoto pana doktora znal. Primářem je skutečně jen ve své ordinaci, i když pracovnu léčitele okultisty bych neměl asi nazývat ordinací.

Medicínu asi před lety vystudoval, nicméně jeho rady s ní nemají už nic společného. Prostě zběhlý lékař k léčitelství. Jeho sebeprezentace jako „primáře“ a „světoznámého lékaře“ je nanejvýš trapná. Kterýkoli mladý lékař, co má tak dva roky praxe jako PL a nemá ani ještě atestaci, ho fakticky strčí v medicíně do kapsy. Svoje atestace zapomně, dávno to nedělá, jen píše bláboly, za které by mi měli sebrat diplom MUDr. Bohužel, asi i úspěšně tahá z lidí peníze. Lidi u nás jsou dosti hloupí, u lékaře jim dřív dělalo problém zaplatit malý regulační poplatek, ale různým šarlatánům platili klidně veliké peníze a pochybné rady.

Jiři
Jiři
6 roky před
Reaguje uživateli  Martin Mojmír

Já si kávu dám jen občas, pokud je s mlékem nebo smetanou či šlehačkou, tak mi to přijde naopak zdravější. Nejdravější je právě asi to mléko. Jinak Angličané pijí čaj (hodně silný), který obsahuje stejný kofein jak ta káva, rádi si dávají s mlékem. Není tu jakkoli pozorováno, že by to nějak škodilo. Škodit může leda nadbytek kofeinu, ale zde je jedno, jestli to je s mlékem nebo bez. S tím mlékem to bude nejspíš zdravější.

Jinak je dobré, že tu někdo trošku zpochybné šarlatány, co zneužívají svůj titul doktora medicíny. Na rozdíl od běžných léčitelů se tito prezentují jako lékaři, což dosti lidí svede. Je dobré, když někdo připomene, že tito lidé vážně nereprezentují klinickou medicínu.

Martina Koťarová
6 roky před
Reaguje uživateli  Jiři

Pane Jiří, píšete zde, že mléko je zdravé. Bohužel Vás v tomto ohledu musím vyvést z omylu. Ano, i mne vychovávali v přesvědčení, že živočišné mléko je zdravé, dává mi vápník, zabraňuje řídnutí kostí atp. Je to však jen vychytralý tah mlékárenského průmyslu, jak si udržet zákazníky, a farmaceutického průmyslu, jak si udržet pacienty. Nyní již víme, že živočišné mléko tak, jak se nás snaží přesvědčit v televizi, ve škole, u lékaře a v nevzdělané rodině, zdravé není. Paradoxně toto mléko vápník z našeho těla odvádí, tělo okyseluje a způsobuje různá civilizační onemocnění jako astma, alergie, ekzémy, zažívací potíže apod. včetně srdečních chorob a rakoviny. V dnešní době velkochovů je navíc mléko plné pesticidů, herbicidů, hormonů, antibiotik a umělých podpůrných látek pro maximální dojivost. Vzpomeňte si také, komu je kravské mateřské mléko určeno. Nově narozenému 30 kilovému teleti, ze kterého se co nejdříve musí stát dospělý 180 kilový jedinec, aby se ve svém přirozeném prostředí mohl bránit predátorům. Mléko proto obsahuje růstové hormony a další růstové látky, které mají u člověka za následek například zvětšení prsou a břicha u mužů, zvětšení dělohy a tvorbu bulek v prsou žen. Takovýchto informací je na internetu již spousta (v mainstreamových médiích však nehledejte), takže pro Vás nebude těžké si je dohledat.
Ať tedy živočišné mléko pijete samotné nebo ho s něčím smícháte, stále je škodlivé. Já si nejraději vychutnávám kávu samotnou, když mám čas od času chuť na latté, dám si se sójovým mlékem.

Ivo
Ivo
5 roky před
Reaguje uživateli  Adam Kolařík

primář jako funkce neexistuje, tedy nemá žádnou legislativní podporu. Správně je vedoucí lékař, nebo přednosta. Nicméně se to tradičně používá, třeba zástupce přednosty pro léčebně preventivní péči bývá titulován jako primář. Obecně se za primáře považuje ten kdo řídí jiné kolegy. Jsou různí psychopati milující tituly, za nejbizardnější považuji prezidenta polikliniky t.č. ve výkonu trestu odněntí svobody MUDr. Bartáka.
Jinak ale překvapivě je MUDr. Miklánek členem ČLK, takže existuje, byť není primář a nejspíše ani světoznámý odborník.

František
František
5 roky před
Reaguje uživateli  Martina Koťarová

Ano, tur domácí se v naší oblasti skutečně musí bránit predátorům.
Je jasně vdět, že jste vystudovala medicínu lidskou i veterinární. Proto ty hluboké znalosti.