Zmrd

Pojem zmrd je znám jako jiný, pejorativní výraz pro deprivanta. Zmrdství rozlišujeme mezi úmyslné a neúmyslné. Zatímco úmyslné zmrdství je podmíněno rodinnou nebo společenskou výchovou, tzn. že daný člověk, sociopat je za své chování přímo odpovědný, neúmyslný zmrd je psychopat, tzn. osoba s poškozením tělesným – zpravidla mozku, jež si své chování a důsledky z něj plynoucí nemusí uvědomovat. Zmrdi jsou lidé nepříliš vysokého emočního kvocientu povětšinou duševně a/nebo materiálně parazitující na ostatních. V rámci článku si uvedeme, jak zmrda poznat a jak s ním eventuálně, pokud a dokud je to (ještě) možné, pracovat.

Prostor pro Váš odkaz

Ačkoli sociopatičtí zmrdi, na které se spíše zaměříme, bývají geneticky v pořádku, vzniká na nich během jejich vývoje zásadní chyba nazývající se přebujelé ego. Tuto vlastnost zmrdi přebírají nejčastěji od svých rodičů, běžně také zmrdů, a to jednoduchým podsouváním, že jsou dokonalí, načež ostatní lidi jsou jen trapní blbci.
 

Nejznámější druhy zmrdů

Zmrd lhář

Všude byl, všechno zná, všechno viděl… Nedokáže si pamatovat co, kde, kdy a komu nalhal, koho jak zmanipuloval (jednomu tvrdí, že ji nenávidí a chce co nejdříve dostat z města pryč, přičemž druhému zase vykládá, jak ji strašně miluje a jak je ochoten pro ni zemřít, kdy ani jedno z toho se však nezakládá na pravdě, pouze chce dotyčné slečně ničit život). Neumí lhát reálně ani pravděpodobně (dvě stě mejch kamarádů vojáků naskákalo do Tatrovky a chtělo tě zabít, když jsem jim řekl, žes mě nechala). Zmrda lháře lze odhalit poměrně snadno, postačí zeptat se ho po čase na stejnou věc. Zmrd lhář je schopen o židovceromovi říct, že jsou nacisti!

Zmrd Napoleon

Stejně jako zmrd lhář všude byl, všechno zná, všechno viděl. Zmrd Napoleon ale též všechno umí nejlíp, přičemž se tak tváří i v oborech, o kterých ví velký kulový (když si pustíš motor z Audi A4 na nohu, tak se ti už ani nezlomí, když jsi jí měla předtím několikrát zlomenou od motoru). Rozdíl mezi zmrdem lhářem a zmrdem Napoleonem je ten, že zmrd Napoleon si své lži většinou pamatuje. Zmrd Napoleon je schopen na rýmu předepsat projímadlo!

Zmrd potížista

Jeho životním mottem je: „Nejde to mně, tak to nepůjde ani tobě!“ nebo: „Jde mi to, ale tobě to nepůjde!Živí se potížemi druhých a když žádné nejsou, tak nějaké vytvoří. U zmrda potížisty to nebývá příliš o ničem jiném a tak jej je možné, stejně jako zmrda lháře, odhalit rychle a jednoduše.

Zmrd idiot

Poměrně nebezpečný zmrd. Prostý hlupáček, nejčastěji někde z malé vesnice, s pomocí přátel se dostane do kontaktu s jiným světem a s penězi. Přátelé ho chtějí dostat na stejnou „rovinu“, aby se mezi nimi necítil hloupě, a tak mu pomáhají. Ale zmrd chce pořád víc se zájmem své kamarády, kteří mu ukázali něco, co do té doby nemohl ani chápat, přerůst. Zmrd idiot je ale idiot, tudíž není schopen něco vymyslet sám, ale potřebuje někoho, kdo za něj udělá špinavou práci. Poté, co podrazí a okrade lidi, kteří mu doteď pomáhali, si myslí, že je KING, tedy přesný opak toho, co je doopravdy – zmrd a idiot. Na takové zmrdy se žel nemůžete připravit a ani se jim vyhnout. Na počátku to jsou prosťáčci tvářící se jako kamarádi, zmrdství však vyjde na povrch tehdy, až když bývá pro vás pozdě. Zmrd idiot má společnou vlastnost se zmrdem lhářem – notoricky lže a své lži si nepamatuje. Zmrd idiot bývá často také děvkař / děvka.

Zmrd lulu

Zmrd lulu (neboli „lesoň“) se jeví jako celkem neškodný zmrd, avšak své zmrdství rozsévá všude kolem sebe. Jelikož dělá svou „práci“ dobře, je pro laiky a naivky vzhledem ke svému laskavému, výřečnému a autoritativnímu vystupování téměř neodhalitelný. Jde o egoistu s vytrénovaným umem manipulovat lidmi tak, aby mu zobali z rukou a dělali tak pro něj vše, co mu na očích uvidí včetně a zejména předávání pro zmrda důležitých informací, které pak zmrd využije ať už ve svůj prospěch s cílem získávání pro sebe nějakého typu výhody, anebo alespoň pro sebeukájení se ve své dokonalosti. Pokud tohoto zmrda odhalíte a odkopnete, má tendenci se po krátkém čase s metodou pochlebování vracet a dělat jakoby nic.

Zmrd hrdina

Vypadá moudře, avšak ve skutečnosti je po mentální a duševní stránce velmi zaostalý. Často, když se mu něco nelíbí, tak to sice řekne v plénu nahlas, ale tak, aby ho oponent neslyšel, načež pokud se jiná osoba zeptá, kdo to řekl, schová se pod stůl, vše zapře nebo uteče. Zmrd hrdina se rád hádá a to i o věcech, které jsou evidentní. Takovému zmrdovi se netřeba vyhýbat, protože vzhledem k tomu, že jej odhalí i snad naprostý idiot, je pro vás prakticky neškodný.

Zmrd kurva

Zmrd kurva je ošemetný v tom, že je zprvu možné jej nesprávně vyhodnotit za jiný typ zmrda. Jedná se o určitou kombinaci idiota, lulu a hrdiny, leč s tím rozdílem, že zmrd kurva na rozdíl od idiota zase tak úplný idiot není. Nemusí nutně trpět přehnanou chamtivostí a být autoritativní. Ostatní vlastnosti jsou se zmrdem idiotem a lulu víceméně obdobné. Primární charakteristikou zmrda kurvy je, že rád slibuje, ale sliby neplní a pokud plní, tak jedině pod úmyslem s vámi nebo někým jiným, koho se rozhodne srát, nějak vyjebat (např. slíbí zapůjčení nějaké věci závislé v průběhu výpůjčky na zmrdově vůli, třeba elektřiny, kterou pak v době nejvyšší vaší potřeby s trapnou výmluvou vypne, anebo slíbí vyjednání pro vás u svých přátel nějaké výhody, aby se na to ale vzápětí opět s trapnou výmluvou vykašlal a otočil to nakonec proti vám). Zmrd kurva si libuje v dělání různých naschválů, konstruování problémů v souvislosti s šířením pomluv, to ale jedině za vašimi zády! Ze zmrda hrdiny zmrd kurva přejímá srabáctví, tj. zapírání a utíkání (zmrd kurva se bude ze všech sil tématu na jeho zmrdsví s vámi snažit vyhnout, nebude chtít o tom bavit, protože dobře ví, jak by to pro něj dopadlo). Zmrd kurva je nejnebezpečnější v tlupách, tzn. s jinými zmrdy kurvami, případně dalšími typy zmrdů, např. idiotů, které rád využívá ve svůj prospěch. Zmrda kurvu lze pokořit buď jeho ztrapněním v podobě dostání k lidem, kterými manipuluje, vaší verze příběhu s důkazy, což ale vyžaduje hodně času a určitou výši IQ manipulovaných lidí, anebo pak jedině únikem, neboť pouhý projev nezájmu a ignorace mu, jelikož je vytrvalý, nestačí.

Vohnout

Vohnout (neboli „hujer“ nebo „houmer“) je charakteristický svou leností. Zatímco na dvojvrcholu zmrdovy pyramidy štěstí stojí úspěch a dominance, pro vohnouta má hlavní význam jeho vlastní pohodlí. Takový člověk se, zejména v práci, usilovně snaží vyhnout všem úkolům a pokud možno nic nedělat. Svou činností, pokud nějakou vynakládá, nevytváří žádnou hodnotu. Rád se schovává za výkony jiných. Vohnout zneužívá práci v týmu, kde je pouhým členem bez skutečného podílu na vývoji i výsledcích. Aby nemusel pracovat, je ochoten obcházet pravidla. Vohnout nezná společné cíle, zná jen své zájmy. Můžete být v jakýchkoli sračkách, ale vohnout vám nepomůže, jelikož by přišel domů o hodinu později. Vohnout ošidí svoji práci, aby mu zbylo deset minut na kouření a tlachání s dalšími vohnouty. Vohnout aktivně vyhledává slabiny v systému s cílem najít jak se zašívat a flákat. Rájem pro vohnouta jsou velké firmy a továrny, státní úřady a policie, kde dobře bují vohnoutismus. Okolo vohnoutů někdy vznikají často začarované kruhy, protože vohnout se nikdy necítí za nic zodpovědný. Vohnout zná velmi dobře svoje práva, ale absolutně rezignuje na své povinnosti. Řada vohnoutů bývá odborníky samouky v oblasti obojího práva. Díky neprůhlednosti současných zákonů najde vohnout v legislativě vždy důvod k tomu, aby nemusel vůbec nic dělat. Vohnout prostě nehne prstem, dělá zásadně jen to, co musí, a i to se snaží ošulit tak, aby měl klid a nikdo ho neotravoval. Těžko říct, zda se dá vohnout nazvat zmrdem, anebo je to jen vohnout. Ať je tomu jakkoli, své místo v seznamu typů zmrdů pro nás má.


 

Zmrdí společenství

Zmrdí rodina

Hlava rodiny, vrchní zmrd, bývá poněkolikáté vdaná/ženatý, z každého sňatku má dítě a o jiných hlásí jako o kurvách či děvkařích. Druhý z rodičů je obvykle vysoce společensky postavený člověk, bohatý, ovšem rovněž zmrd nebo aspoň svině. A děti? Ani tady nepadá jablko daleko od stromu! Prvotřídní zmrdí rodiče jim vždycky utřou prdel a raději obviní nevinného, než aby přiznali vlastní chybu a nechali pykat svého potomka.

Zmrdí parta

Jeví se jako docela obyčejná parta lidí, ovšem naprosto a dramaticky se liší tématy hovoru a společnými cíli. Obyčejní lidé se baví o tom, jak bylo, aby ostatním sdělili poučení, popřípadě historku pro zasmání. Zmrdi se však baví o tom, jak bylo, aby si mohli postěžovat, popřípadě dokázat své hrdinství, anebo si alespoň parádně zalhat! Pokud parta zmrdů někam vyrazí, tak ne aby se zmrdi bavili mezi sebou, ale protože na ono místo jde i osoba, kterou si zmrdi vybrali, aby jí znepříjemňovali život. Parta, na rozdíl od rodiny, zmrda s průserem raději vyloučí, než aby se za něj postavila.

 

Jak se zmrda zbavit

Ustřihněte mu vlasy! Přiznejte si to, ten váš kámoš na život a na smrt, komplikovaná osobnost s problematickým vztahem k majetku a realitě, je prostě jen zmrd. Nejlépe by bylo jej poznat hned na první pohled a nesbližovat se s ním, ale tato možnost je téměř nepravděpodobná, neboť zmrda obvykle na první pohled nepoznáte vy, nýbrž často někdo jiný. Když už o někom víte, že je zmrd, tak mu za žádnou cenu nedávejte na sebe kontakt. Neříkejte mu důvěrné informace o vás, o svých blízkých, ani o nikom cizím. Zmrd totiž na tyto informace čeká, aby je mohl použít proti vám, proti jiným (proti sobě, proti světu, proti všemu – nejsou vybíraví).

Když už dáte zmrdovi nějaký kontakt, tak na jeho výzvy rozhodně nereagujte (na sociální sítě se přihlašujte jako neviditelní, mobil nezvedejte, na SMS neodepisujte, na e-maily neodpovídejte). Je to pro vaše vlastní dobro! Jakmile zmrda identifikujete, pomalu se s ním přestaňte bavit, předstírejte, že nemáte čas, ale chovejte se stále mile, zmrd na vás po čase zapomene. Pokud se s ním přestanete bavit z ničeho nic, naštve se a se vší zmrdskou dovedností vám bude ničit život.

Některých arcizmrdů ze lze zbavit jen jediným způsobem – použitím Winchester Pumpa Model 1300 s jednou 6 mm ocelovou včelkou vypálenou rovnou mezi světla! Světu se uleví, ale u soudu to neobhájíte, proto je útěk (případně doplněný operativní změnou příjmení, národnosti, vizáže a pohlaví) vždy mnohem výhodnější strategií – ostatně takhle nějak vznikla KanadaNový Zéland.
 

Proč se zmrda zbavovat

Zmrdů bychom se zbavovat rozhodně neměli, protože jsou tady od toho, abychom rozpoznali rozdíl mezi zmrdy a nezmrdy a ocenili to. Kdyby neexistovali zmrdi, tak bychom nedokázali mít radost ze společnosti nezmrdů, páč bychom neviděli rozdíly. Je ale důležité se jim, pokud možno, vyhýbat, jelikož zmrdům je jedno, koho zničí a je více než možné, že to příště budeš právě TY!
 

Jak poznám zmrda

Je několik evidentních znaků, jak spolehlivě zmrda poznat. Následujícími body definuji ty základní, kterými se vyznačuje chování každého z nich.

Zmrd tlachá

Určitě se vám stalo, že vám někdo půl hodiny povídal o nějakém problému a když jste poté odcházeli, zjistili jste, že nevíte o nic víc než před tím. Gratuluji, máte za sebou rozhovor se zmrdem. Zmrd nahrazuje absenci vlastních konkrétních poznatků tím, že hodně žvaní.

Zmrd těží

Když se s vámi dá zmrd do hovoru o nějakém problému, nedělá to proto, že by vás chtěl obohatit, nýbrž proto, že potřebuje od vás vyzvědět poznatky, které jste vy sami museli vydřít. Je to pro něj jediná cesta, jak se dostat k dobrým informacím, neboť sám je zcela neschopný.

Zmrd líže kliky

Zmrda spolehlivě poznáte podle toho, že se jeho jednání s podřízenými rapidně odlišuje od jednání s nadřízenými.

Zmrd je nekonzistentní

Většině zmrdů je vlastní vnitřní nejistota. Na dvě stejné situace, které se za stejných okolností po určité době opakují, reaguje zmrd pokaždé jinak. Zmrd nemá žádný styl, pouze své priority. Zmrd svých cílů dosahuje neustále se měnícími metodami.

Zmrd neumí zacházet s lidmi

Protože je zmrd vychován v tom, že on je nejlepší, brání mu takto vytvořená bariéra snížit se k podlidem okolo sebe. I když se někdy pokusí se s někým sblížit (například za účelem těžby), většinou to shoří na zmrdově kurevském vystupování. Pokud tedy tento nejedná s vohnoutem a/nebo idiotem…

Zmrd hraje tvrdě a dává rány zezadu

Zmrd nesmírně rád intrikaří a pokud si umane, že vás dostane, půjde jako první za vaším nadřízeným. Oblíbenou metodou používanou zmrdy je omezení přístupu klíčových informací k vám, takže po čase začnete vypadat jako nekompetentní idiot.

Zmrd neudělá nic pořádně

Zmrdovou pracovní filozofií je „navrch huj, vespod fuj“. Slušní lidé často nedělají nic jiného, než že po nich vyklízejí nekonečné Augiášovy chlévy. Například při úklidu pokoje nestačí pouze vysát, je potřeba i utřít prach, což od zmrda prakticky nikdy nelze očekávat.

Zmrd velmi dbá na svou image

Zmrdovi je v rodině naprogramován určitý osobní profil, který následně úzkostlivě dodržuje. Drtivá většina zmrdů hraje hodného hocha a 95% zmrdů se zabývá nějakým dravým kolektivním sportem (hádejte proč kolektivním). Zmrd dovede velmi rychle měnit svoji image podle toho, co je právě free, cool a in (frikulín). Zmrdovi je proti mysli vše, co je extrémní nebo nějakým způsobem ostře vyhraněné, ať už jde o projekty, lidi, anebo třeba politické strany. Takto profilované subjekty totiž nedávají dost prostoru k lavírování.

Zmrd hraje na body

Zmrd má jiné vnímání úspěchu, než slušný člověk. Normální člověk vítězí tehdy, pokud podstatné části jeho požadavků bylo dosaženo. Soupeř nemusí být nutně mrtvý, stačí, když je K.O. a ještě pořád mohou oba důstojně opustit arénu. Při utkáních vedených normálními lidmi je někdy těžko poznat, kdo prohrál a kdo vyhrál. Zmrd oproti tomu hraje až do konce, protože bezpodmínečně nutně potřebuje blahodárný pocit z absolutního rozdrcení soupeře, jako olej do svého motoru na sebevědomí. Pokud někde existuje bodovací systém, vězte, že jej tvořil zmrd, páč z bodů je zřejmé na první pohled, kdo je vítězem a kdo poraženým.

Zmrd bývá kolektivní

Protože zmrd je neschopný a nedovede sám nic udělat pořádně, hledá oporu v dalších zmrdech. Takto vzniklá spojenectví mají pouze přechodný charakter a většinou dojedou na to, že zmrdi uvnitř takto vzniklých ostrůvků zkurvenosti požírají sami sebe.

 

Můj kolega zmrd

Jednoho dne procitnete a zjistíte, že se na vašem pracovišti vyskytují zmrdi. Infekce pracovního kolektivu zmrdy může dosáhnout čtyř stádií.

1. fáze – infekce zmrdy

Jednotliví izolovaní zmrdi se nacházejí na nižších příčkách než vy a jsou na vás nějakým způsobem závislí. Každý zmrd ranaří na vlastní pěst, kdy prozatím nedochází k jejich sbratření. Toto je většinou počáteční stádium onemocnění firmy zmrdismem. Nevyplácí se jej podcenit, protože většinou velmi rychle přechází ve druhé stádium. Je potřeba přijmout okamžitě některá opatření, o kterých budu psát níže. 1.fáze skýtá určité výhody a zmrdi jsou v ní nejzranitelnější. Se zákrokem tedy dlouho neváhejte, ať nedojde k často jen obtížně vratným škodám.

2. fáze – postoupení zmrdů

Někteří ze zmrdů již postoupili na stejnou úroveň, na jaké jste vy. Zmrdi se začínají shlukovat a vytvářet konglomeráty zmrdů. Je to velmi závažný stav, který kromě ofenzivních opatření s cílem zasáhnout zmrdy, jací mají nekrytá záda, vyžaduje ještě opatření defenzívní, tedy krytí vašich zad. Strategie vítězství spočívá v přednostním zlikvidování zmrdů na nižší úrovni a poté, co v nich výše postavení zmrdi ztratí podporu, likvidace i jich.

3. fáze – overbastarding

Společnost již je pod kontrolou zmrdů. Zmrdi na vedoucích funkcích zajišťují delegování dalších zmrdů na pozice nižší. Zde zbývá už jen velmi málo šancí. Je třeba zahájit politiku „dvojitá podlaha“ založenou na důsledném krytí vlastních zad a čekat na tzv. přezmrdování (overbastarding) firmy. Pokud počet zmrdů uvnitř firmy dosáhne jisté koncentrace, převáží nad počtem slušných lidí, kteří na ně dělají. Výkonnost firmy poklesne a zmrdi nahoře budou nuceni přijmout některá opatření vůči zmrdům dole. Zmrdi dole pojmou za svou ideu, že zmrdi nahoře vedou firmu špatně a vycítí šanci vyšplhat se nahoru. Dojde ke konfliktu zmrdů se zmrdy, ve kterém sice vyhrají zmrdi, ale můžete na něm profitovat. Nastálý úbytek zmrdů umožní slušným lidem získat převahu a přikročit k oslabeným zbytkům zmrdů.

4. fáze – honem pryč

Již instalovaní a v systému zakotvení zmrdi začnou přijímat své příbuzné, kteří jsou podle Mendelových genetických zákonů samozřejmě rovněž zmrdi. Zde už se nedá dělat naprosto nic. Systémy ve 4. stádiu jsou rezistentní vůči overbastardingu, jelikož jsou, přeneseně i doslova, jako „jedna velká rodina“. Strategie pro takovou situaci se nazývá „honem pryč“. Tady už je definitivně dokonáno.

Jak asi tušíte, nebude to náhodou, že zmrdifikace má čtyři stádia. Stejně jako rakovina. Pokud nezasáhnou zmrdobijci, je konec. No a přesně něco takového jsem osobně zažil a udělal asi před třemi lety na jisté pražské fakultě, kde na vrchní zmrdku, jistou děkanku Wildovou, nakonec nestačil ani jistý zmrdobijec Kadel, jenž byl zmrdy, společně se svými podřízenými, vyhozen krátce po mém včasném dobrovolném odchodu zmíněnou taktikou „honem pryč“. Dalšími zářnými příklady overbastardingu, kde se lze případně ledacos z zmrdech v terénu naučit, patří např. ČEZ, Výzkumný ústav živočišné výroby, Microsoft, Meta atd.
 

Jak na zmrdy

Pokud zjistíte, že jste ohrožen(a) zmrdy, máte pouze dvě volby.

Můžete vyklidit pole a přesunout se někam, kde žádní zmrdi nejsou. Není pravděpodobné, že taková místa existují; za určitých okolností je naštěstí možné je vytvořit. Pokud ještě taková místa existují, jedná se o izolované uzavřené skupiny se silnými antizmrdími mechanismy proti zmrdům, které však většinou zpočátku budou vidět zmrda i ve vás. Daleko složitější než dokázat, že je někdo zmrd, je dokazovat, že vy osobně zmrd nejste.

Nebo se můžete dát do boje se zmrdy. Je zde nutné poznamenat, že jakmile se jednou rozhodnete, nemůžete couvnout a nechat toho v půlce. Pokud začnete, jste osamělým bojovníkem, jenž kromě zářezů na pažbě za každého zlikvidovaného zmrda nemá z toho vůbec nic. Navíc vás pozůstalí zmrdi mohou označit za nekooperativního, neschopného týmové práce nebo nesnášenlivého. Nic na to nedejte, i na ně dojde.

Také musíte vnitřně akceptovat, že proti zmrdům budete muset použít jejich vlastní špinavé triky a chovat se dočasně jako zmrd, byť s ušlechtilými pohnutkami. Jediná možnost boje se zmrdy skutečně spočívá v obrácení jejich vlastní zbraní a skutků proti nim. Pokud si nechcete sám sobě připadat jako kurva, kompenzujte počet zmrdských sviňáren, které uděláte, stejným počtem solidárních a dobrých skutků pro své kolegy, kteří bojují po vašem boku. Existují samozřejmě různé kvalitativní úrovně zmrdů, od úplných zelenáčů, se kterými si budete hrát jako kočka s myší, po ostřílené borce, na které jen stěží vyzrajete. Ale takový je život.

Taktika ničení zmrdů může být ofenzívní, nebo defenzívní. Musíte dávkovat podle stupně zasažení společnosti zmrdy tak, aby bylo zmrdům učiněno co největší příkoří a vaše vlastní bezpečnost nedoznala úhony. Na rozdíl od nich budete ve výhodě, protože si proti nim případné použité lži pamatujete.
 

Ofenzívou proti zmrdům

Řeč budiž jasná

Ano, ano, ne, ne. Pokládejte zmrdovi zejména takové otázky, jež mají jednoznačné odpovědi. Zmrd na ně schopen odpovědět, poněvadž zmrd vždy lavíruje s pojmy jako možná, kdyby, to se musí vyjasnit, musí se to zvážit a podobně. Pokud bude kličkovat, řekněte mu, že se obrátíte na jeho nadřízeného, protože on není schopen dát stručnou, jasnou a přesvědčivou odpověď.

Stanovte jasná kritéria

Zmrdi si vždy libují tam, kde nejsou jasná měřítka pro pracovní výkon, třeba jako počet čehokoli, termíny, náklady. Dejte zmrdovi jasné zadání s cílovými hranicemi. Nenechte ho používat jeho oblíbená vycpávková slova (řádově vyšší, nižší, o něco více, později atp.).

Jednoznačně definujte zodpovědnost

Je-li zmrd zatížen zodpovědností, snaží se ji ze sebe shodit. Zmrdovi nejvíce vyhovuje situace, kdy všichni odpovídají za všechno a současně za nic.

Nenechte zmrdy přesunout jejich úkoly na jiné

Většina zmrdů je mistry na přerozdělování práce. Nakonec se jim to podaří udělat tak, že oni nedělají nic a ostatní za ně všechno. Pokud se to povede, zmrdi si přivlastní jejich zásluhy. Obracejte se na ně pořád dál jako na zodpovědné.

Taktika „lov na mamuta

Zmrda, jemuž nemůžete vytvořit žádné zadání, můžete chytit do pasti. Pračlověk, když líčil na mamuta, vykopal jámu větší než mamut, zakryl jí roštím a pak čekal, až mu tam vběhne. Přesně tak to udělejte se zmrdem. V každé firmě najdete problém, do kterého se nikomu nechce, třeba problémového dodavatele. Omočte v tomto problému zmrda, on totiž většinou do toho rád vběhne, protože ho opět žene ten jeho motor dokázat, že on na to jediný má – a je v tahu, neboť šlápl do hustých sraček, ze kterých nemůže ven.

Taktika „mrtvola ze skříně ven

Zmrd, při jeho stylu práce, vytváří celou řadu lží a nedodělků, které pak zkouší všelijak zamaskovat a schovává je jako stará nymfomanka pošťáka do skříně. Vy, jako starý zaběhaný matador, poznáte velmi rychle, kam zmrd schoval mrtvoláky a ve vhodném čase je vytáhnete na denní světlo. Vůbec každý zmrdův neúspěch můžete výhodně využít – není snad nic kouzelnějšího, než když zmrd krásnými fóliemi prezentuje stav svého projektu a vy na něj vytáhnete nějakou pořádně uleženou mrtvolu.

Poštvěte zmrdy proti sobě

Pokud potřebujete rozbourat již vytvořený shluk zmrdů, vyberte si jeden slabší exemplář, napřete všechno úsilí přímo na něj a udolejte ho. Ostatní zmrdi od něj dají ruce pryč. Jakékoli spolky utvořené zmrdy ze zmrdů jsou odsouzeny k hořkým koncům, protože zmrdi v jejich honbě za postavením nejsou kooperativní a mají obavy z toho, že jeden přešplhá druhého. Toho můžete rovněž využít.

Taktika „utáhnout kohoutek

Drtivá většina zmrdů prahne po kolektivu, poněvadž nedovedou nashromáždit dostatek informací k tomu, aby mohli pracovat samostatně. Když zmrdovi odstavíte přísun informací, končí. Nepracujte na ně! Pokud po vás něco chtějí, řekněte jim, že máte jiné úkoly a ať si poradí sami. Také můžete říci, že to nevíte, popřípadě že na ně nemáte čas, eventuálně na férovku rovnou, že nehodláte svými přesčasy kompenzovat jejich neschopnost. Po tomto vyjádření notnou chvíli nepřilezou, ale zmrd se vrací jako falešná pětka a odkud ho vyhodíte dveřmi, tam vleze oknem.

 

Obrana proti zmrdům

Obecným principem obrany je dokumentace kroků zmrdů jako první krok s následným využitím takto zaznamenaných skutků. K oblíbené zmrdské taktice patří, že chyby ze svého rozhodování okamžitě přesunou na někoho jiného, klidně také na vás. Pokud ve vhodné době vytáhnete důkazy o tom, že k neúspěchu vedoucí postup definoval zmrd, máte jej na lopatě. Pokud k tomu ještě připojíte vlastní návrh toho, jak se postupovat mělo, je v tu chvíli zmrd definitivně zlikvidovanou jednotkou. Neřešte, že se to možná dělalo dříve, ale prostě zmrdy kádrujte. Bez důkazů se se zmrdem bojuje těžko a teprve tehdy, má-li již za sebou nějaké úspěchy.

Stejně můžete postupovat při kritice zmrdových rozhodnutí s využitím jejich nekonzistence. Otázka: „A proč teď postupujeme takto, když jsme před týdnem odsouhlasili jiný postup?“ je pro zmrda noční můrou. Zmrd nemívá žádný propracovaný systém, reaguje ze dne na den a z minuty na minutu.

Pokud dopředu poznáte, že zmrdovo rozhodnutí povede s jistotou k průseru, nechejte si dát všechny příkazy písemně (třeba mailem, neboť ten totiž obsahuje datum, čas a přesný popis toho, co po vás zmrd chce, nemluvě o „hlavičkách“).

Zmrd zadává úkoly nejasným způsobem tak, aby byl z obliga, když to pak nedoklapne. Pokud vám to udělá, nedělejte tu chybu, že byste se pokoušeli úkol nějak interpretovat. To je totiž přesně to, co zmrd chce a nač čeká. Pak vám totiž řekne, že jste to blbě interpretovali. Nechte si to od něj vysvětlit, což bude mít za následek nádherný sekundární efekt v podobě jeho nevědomosti toho, co vlastně chce.

Obecně i defenzívní strategie je poznamenána faktem, že musíte téměř vše, co zmrd vytvoří, použít proti němu. Defenzívu lze prokládat ofenzívou.
 

Zmrdí tanečky

Zmrd, je-li vystaven tlaku a cítí-li na svém krku váš dech, začne jednat pudově. To jest jako kurva. Zde jsou popsány nejvýznamnější reakce zmrdů na útok.

Kouřová clona

Pokud je zmrd napaden, začne mlžit. Začne interpretovat skutečnosti tak, aby jim rozmazal hrany a zamlžil vztahy a souvislosti. Příčinu začne vydávat za důsledek, pravdu za lež. Jakmile zmrd začne s mlžením, musí být vaše logika průzračná jako křišťál a slova ostrá jako kudla starého zálesáka. Nesmíte uhnout z vytyčené cesty. Jak již bylo napsáno, zmrdi se vystříhají slovům ano a ne. Pro zmrda je ortelem smrti věta: „Je to tak, nebo není?“. Poslouchat pravdu je pro zmrda něco, jako pro člověka jíst mochomůrku červenou. Může jí kousek pozřít, ale celá ho zabije.

Tchoř

Napadený zmrd začne vypouštět smrady do okolí. Smrady se rozumí nějaké smyšlenky s cílem očernit vás. Sdělte mu, že to sem nepatří, teď že je řeč o něčem jiném a jděte mu dále po krku. Jeho odchylkami od tématu se můžete věnovat později, což je dobré tehdy, máte-li co říci i k nim.

Citové vydírání

Zmrdi vás začnou vydírat nějakými historkami, které mají ukázat, jak byl k nim osud zlý. Zmrdka (samice od zmrda) občas používá argument „já mám X dětí“, kde X je celé číslo od jedné výše. Zde je třeba naprosto nekompromisně odpovědět: „Pracuje tu dost ženských, které mají X+1 dětí, a ty pracují pořádně.“. Dítě není v pracovním styku argument a je možné jej přijmout pouze v případě, že se dotyčná stará o deset dětí z SOS vesničky, ale jinak je to její soukromá věc. No řekněte sami, máte někoho pardonovat za to, že před čtyřmi nebo šesti lety po nějakém mejdanu nebo diskotéce spermie oplodnila vajíčko?

 

Pozor na strejce a tetku

Je třeba zmínit jeden negativní aspekt likvidace zmrda. Je natolik závažný, že kvůli němu bývá někdy zmrd téměř neudolatelný.

Mnoho zmrdů je tolik sebevědomých nejen kvůli hypertrofii ega, ale díky disponování určitého zázemí. Česky se tomu říká tlačenka. Kdo si myslí, že do soukromých a ze zahraničí řízených firem nedosahují dlouhé prsty všelijakých strýčků, je na velkém omylu. V současném socioekonomickém systému neexistuje instituce, jež by byla k tomuto jevu rezistentní. I na správě Olšanského hřbitova se určitě kupčí s hroby a na sběr psích hovínek byl nejspíše také vypsán tendr, který vyhrál zmrd s protekcí, čímž chci říci, že pokud odstřelíte zmrda a učiníte stop jeho kariéře, můžete počítat s protizásahem jeho ochranitelů. Pokud tedy pracujete na zmrdovi se silným zázemím, je zapotřebí mít připraveno dostatek podkladů pro vlastní obranu, až impérium vrátí úder.

Mezi zmrdy je málo individuálních hráčů bojujících osamoceně, většina z nich totiž nějaké zázemí má. Musíte tedy předem zvážit, zda se vám útok na dobře opevněného zmrda vyplatí. Díky značně turbuletním podmínkám se může zmrdova ochrana během jedněch komunálních voleb zcela zhroutit a ten je potom bezbranný jako šnek bez ulity. Stejně tak pokud zmrdovi způsobíte dostatek problémů, jeho ochranitelé zjistí, že je to neskutečný blbec a dají od něj ruce pryč. Přemístí ho jinam, kde jim nebude dělat tolik ostudy, a tam se s ním zase musejí vypořádat po svém. Každý jistě velmi dobře zná kauzu Davida Ratha, která je toho veřejným zářivým příkladem.
 

Co říci o zmrdech závěrem

O zmrdech a jejich společenstvích by se dalo psát do hallelujah, jelikož je prakticky denně potkáváme na každém rohu, respektive jakmile opustíme příbytek, narazíme na dobytek. Pokud s nimi nemůžete nebo nechcete bojovat například z důvodu přítomnosti přemíry zmrdy snadno ovlivnitelných tupých ovcí (nejčastěji vohnoutů a/nebo idiotů) naprogramovaných naším bravurním socioekonomickým systémem, kteří nám to svým kritickým počtem a přemírou takřka neomezené tuposti neumožní, je dobré na zmrdy alespoň nějak upozorňovat, aby si na ně mohli dávat ostatní slušní lidé pozor.

Zmrdy potkáváme na ulici, v šalinách, ve školách, ve společenstvích vlastníků obytných králíkáren, v zaměstnání, v politice a zkrátka všude, kde jsme my. Zmrdi udělají vše, co je v jejich silách, aby na sebe a své zmrdství neustále upoutávali pozornost neuvědomujíc si, že vlastně nikoho nezajímají, a to ve většině případů ani ostatní zmrdy konkurenty, jací si taktéž o sobě charakteristicky myslí, že jsou zmrdy lepšími než oni.
 

Prostor pro Váš odkaz

 

Použité zdroje

Text: dfens-cz.com

 

Související zdroje

Text: wikihow.cz

 

Naše diskuze

Diskuze k tomuto článku byla 27.09.2023 přesunuta do fóra. Po zobrazení obsahu a interakci přejděte SEM.

 

Martin Mojmír

po absolvování základní školy, středního odborného učiliště hotelového provozu a gymnázia se zaměřením na IT a jazyky studoval dále psychologii a speciální pedagogiku. Věnuje se ICT, datové analýze, datové žurnalistice, futurologii, sociologii a ekologii. Prosazuje a popularizuje koncept zdrojové ekonomiky co by udržitelného socioekonomického modelu. Kromě duchdoby.cz provozuje např. dále také projekty jinemedium.cz, mojeretence.cz nebo fórum ETIQ.CZ, z.s. Vlivem nešťastných okolností je Martin od r. 2023 invalidou.