Blokuje Seznam.cz, blokují Novinky.cz, blokují ale i organizace, kde byste to nečekali. Například český Zeitgeist

Diskutujete na Seznam.cz, Novinky.cz a spolupracujících webech a ještě nemáte ban nebo alespoň varování? Tak to jste šťastní lidé. Provozovatel Seznam diskuzí Vám ponechá publikované pouze takové příspěvky, které jsou kompatibilní s pouze jeho doktrínou. Jakmile ale napíšete jiný názor, anebo fakta, navíc nedej bože patřičně důsledně ozdrojovaná, bude Váš příspěvek s odůvodněním „trolling” vymazán a Vy zablokováni.

Prostor pro Váš odkaz

Dnes mi nicméně byl komentář vymazán a já varován i bez „choulostivého” obsahu. Ke článku Náměstek NATO: Rusko porušilo dohodu, na východě Evropy můžeme zasáhnout (rev. 30.05.2022, 17:38) jsem se vyjádřil: „Já jsem včera viděl jiný dokument [2], který zase tvrdí, že dohody porušilo NATO. Odkaz sem ale dát nemohu, neboť by mi byl můj ‚svobodný‘ komentář pod paragrafem ‚trolling‘ odstraněn, čili si budete muset najít sami. Nedám ani nápovědu. Ubezpečím ale, že kdo hledá, ten bez větších problémů najde.” A to bylo celé.

Blokování diskuze Seznam diskuze

Čili vlastně nemusím napsat už vůbec nic. Přitom definice pojmů „troll” nebo „trolling” tomu zdaleka neodpovídá. Ačkoli teď si při odkazování na Wikipedii všímám, že význam tohoto pojmu byl zde pozměněn – troll na Wikipedii ještě nedávno byl definován zároveň jako anonymní či anonymizovaný účastník diskuzí, což už dnes, minimálně tedy pro Wikipedii, neplatí. Trolling dle ještě nedávné definice byl na Seznam diskuzích vzhledem k identifikaci diskutujících zcela vyloučený. Bez ID jste si nezadiskutovali vůbec. Takže jakýpak trolling? Inu asi nyní ten nový. Neotrolling…

Trolling – Je zakázáno opakovaně vkládat příspěvky, které jsou obtěžující a úmyslně narušují diskuzi s cílem vyprovokovat ostatní účastníky k neadekvátním reakcím..

Nemusím se ale bavit jen o prozápadních médiích. Blokuje se všude. Například i na opozici v podobě české FB stránky Hnutí Zeitgeist, kde bych to čekal nejméně. I zde stačí doložit fakta a zablokují Vás. Dokonce aniž byste cokoliv napsali, stačí fakta prokázat při rozhovoru s dotyčným nebo v diskuzi na jiném webu / fóru. Na Facebooku Hnutí Zeitgeist Česká republika nemohu psát, nemohu lajkovat, mohu tam leda tak sdílet, ale jinak nic. Pokud se vyjádříte tak, jak se dotyčným nelíbí, anebo pokud tam nenapíšete třeba ani vůbec, budete zablokováni. Ale o blokování jinými veřejně tito představitelé píší, to ano. To je na tom to nejtragikomičtější – chovají se úplně stejně jako ostatní.

Blokování diskuze Hnutí Zeitgeist ČR

Prakticky jediná svoboda, a to snad možná ještě jen prozatímní, pro Vás znamená vedení si vlastního blogu. Ale i to se už pomalu blokuje, viz blokace tzv. „dezinformačních webů” přímo na bázi registrátora české nebo jakékoli jiné internetové domény. Tak hlavně že je moderní bavit se o svobodě slova a názoru, diskriminaci, potlačování lidských práv a svobod, utlačování různých skupin, komunit atp. Uvést ale fakt o tom, že hovno je hnědé a nikoli fialové nesmíte, protože liberální, ale i ta „změnomyšlenkářská“ pokrytecká strana má jiný názor, resp. prostě názor. To možná proto, že bude asi také už příliš liberální, což lze zase si snadno prokázat poslechem pořadů s těmito v rádiu, kde už tak nějak skupina ustoupila od tvrzení, že Hnutí Zeitgeist není marketingová firma, jelikož poslední dobou již neslýcháme o nutnosti změny myšlenkového toku v souvislosti se socioekonomickými výzkumy, nýbrž konvenční antipolitice. Ano, Hnutí Zeitgeist ČR spadlo mezi ostatní konvence cílící na návštěvnost.

Příspěvek na nezávislou žurnalistiku

Nasnadě tedy bude možná v budoucnosti psaní si vlastních věcí do prostorů uzavřených. Provozování skrytých blogů, kam dostanou přístup jen pozvaní, přičemž si budeme muset dávat velký pozor, koho zveme. Veřejné psaní i diskutování bude zakazované, autoři obviňovaní, zavíraní nebo jinak pronásledovaní a perzekuovaní. Psát se bude moci pouze v rámci propagandy režimu, anebo vůbec. Případně i nepsaní vůbec se docela dobře bude moci stát přinejmenším podezřelým. No snad nebudu muset na tuto svoji část článku někdy odkazovat…

Když to v návratu k hlavnímu podnětu shrnu, ona možná ta svoboda vyjadřování některých názorů ještě asi je. Co je, zdá se, problém, je svoboda vyjadřování faktů. Fakta jsou dnes zlo, ta se vyjadřovat zakazuje. A teprve tehdy, pokud je máte vědecky podložená, načež o nich diskutujete racionálně a dle pravidel diskuze / mimo argumentační klamy. V kurzu jsou lži, hádky, egocentrismus, pokrytectví. Do diskuze dnes jdete s cílem vyhrát nad oponentem, zadupat jej do země, nikoli někomu pomoci nebo se něco dozvědět. To je velmi špatně.

No jako lidská společnost skutečně těžce selháváme. Poslední ostrůvky racionality najdeme snad už jen ve skutečně vědecké knižní literatuře. Teď akorát ještě začít takové publikace pálit, autory věšet a bude dokonáno.
 

Prostor pro Váš odkaz

Diskuze a podpora

Máte-li k článku nebo jeho autorům dotaz, založte si na našem fóru téma ZDE, kde se Vám můžeme věnovat. Nezapomeňte při diskuzi dodržovat místní (N)etiketu. Naše prohlášení o odpovědnosti najdete ZDE.

Pokud souzníte s naší prací, budeme rádi, když nás podpoříte; informace o možnostech najdete napravo nebo níže. Za předchozí měsíc nám nepřispěl nikdo, nepomohli jste nijak. Bez Vás se nic k lepšímu neobrátí.

 

Nelíbí se článek?

„Zkorumpujte” nás! Pošlete na některý z našich bankovních účtů s variabilním symbolem „2022053001” a zprávou pro příjemce „DAR DDCZ 29383” rovných 99.000 Kč a my tento článek odstraníme, eventuálně pošlete korun jeden milion, načež z webu nenávratně odstraníme články k dotyčnému subjektu všechny, přičemž se tomuto znovu již nebudeme věnovat. Z něčeho fungovat musíme a proto není nic, na čem by se nedalo domluvit… Nebojte se, umíme držet tajemství. 🙂 Ostatně tak to přeci ve světě chodí, k tomu jste byli vychováni, nebo ne?

 

Příspěvek na nezávislou žurnalistiku
 

Martin Mojmír

po absolvování základní školy, středního odborného učiliště hotelového provozu a gymnázia se zaměřením na IT a jazyky studoval dále psychologii a speciální pedagogiku. Věnuje se ICT, datové analýze, datové žurnalistice, futurologii, sociologii a ekologii. Prosazuje a popularizuje koncept zdrojové ekonomiky co by udržitelného socioekonomického modelu. Kromě duchdoby.cz provozuje např. dále také projekty jinemedium.cz, mojeretence.cz nebo fórum ETIQ.CZ, z.s. Vlivem nešťastných okolností je Martin od r. 2023 invalidou.