Ačkoli fotopast zachytila lidi, kteří zakládají černé skládky, potrestání se žádné nekoná

Trpělivost došla radnici v Ústí nad Labem s lidmi, kteří zakládají černé skládky. Nainstalovala fotopast a hříšníky nejenže bude pokutovat, ale ještě mají ostudu na Facebooku,“ píší Novinky.cz, aniž by to byla úplná pravda.

Prostor pro Váš odkaz

 

Jak se chlácholí veřejnost

Město v dubnu rozjelo akci Čisté město a v rámci ní se strážníci speciálně zaměřili na městskou část Střekov, kde se objevily černé skládky. ‚Z podnětů místních občanů a znalostí strážníků byla na jednom vytipovaném místě umístěna fotopast, která měla zachytit neukázněné občany při odkládání odpadu na místa, která k tomu nejsou určená,‘ uvedl mluvčí strážníků Jan Novotný. Fotopast okamžitě přinesla ovoce v podobně 14 lidí, kteří tam odhodili odpad místo využití sběrného dvora. A nebyl to ledajaký odpad, našel se sporák, gauč, křeslo, vysavač, lednice, sekačka a samozřejmě pneumatiky a další odpadky. Strážníci zjistili totožnost lidí a případy byly odevzdány správnímu orgánu. Pokuty mohou být až v řádu desítek tisíc korun. Navíc město všechny hříšníky zveřejnilo na svém facebookovém profilu.“ Takto o případu informoval 08.05.2021 tady server Novinky.cz.
 

Jak to bude doopravdy

Ve skutečnosti se jako obvykle nestane vůbec nic. Pokuta max. 1.000 Kč, pokud vůbec nějaká, žádný odstrašující případ, a jede se dál. Ostuda na Facebooku není ostuda bez odkryté SPZ vozidla a obličeje hříšníka. Článek opět není založen na úplné skutečnosti, však si jej přečtěte sami (pokud tedy nebyl odstraněn nebo upraven).
 

Jak by to správně mělo být

Správným řešením je například při prvním prohřešku pokuta nejméně 50.000 Kč a týden veřejně prospěšných prací. Při druhém prohřešku pokuta 250.000 Kč a měsíc veřejně prospěšných prací. Při třetím prohřešku pokuta milion Kč, rok veřejně prospěšných prací, ústavní léčba a/nebo rovnou odebrání občanského průkazu. Inspiraci si lze vzít z například Singapuru, kde je přísně zakázáno odhodit na zem byť jen cigaretový nedopalek nebo žvýkačku.

Zatočit se dá samozřejmě i s lidmi, kteří jsou například v exekucích a nemají nic (ehm)… Takovým by při problémech s penězi měla být společně s uložením veřejně prospěšných prací krácena mzda na základní, načež pokud by tito přes to podváděli například prací na černo, pak jednoduše jejich přestěhováním do věznic, kde buď budou pracovat tam, anebo při pokračování rebelie jim nebude dopřávána strava. Proč tak tvrdě? Protože se dopustili znečištění životního prostředí, zhoršení kvality života ostatních lidí a poškození nebo zabití jiných živočišných druhů. Tomu všemu by měla předcházet samozřejmě efektivní edukace prostřednictvím základoškolských předmětů a pořadů ve veřejnoprávních médiích (včetně reklam). Není nic, co by se nedalo efektivně řešit. To bychom ale nesměli žít v hyperkorektní korupcí prolezlé společnosti, kde něco takového není žádoucí, kde jsou lidé líní a mohou si eventuálně zaplatit.
 

Jak je to v Praze nebo Ostravě

Tyto věci se samozřejmě v iniciativě ETIQ.CZ, z.s. snažíme, ačkoli zatím sami bez jakékoli externí účasti, řešit. Jinými slovy – jsem na to sám… A co vy? Budete nadále jen sledovat, ale nic nedělat, anebo začnete u sebe a přidáte se? Začít můžete na Facebooku ve skupinách Za čistou Prahu a/nebo Za čistou Ostravu. Samozřejmě neočekáváme od vás alibistů a pokrytců žádné zapojení, natož pak byť třeba i jen příspěvek za naši práci. Nicméně překvapte nás.
 

Naše náklady

Náklady na práci spojené s vydáním tohoto článku vyšly na 600 Kč. Pomůžete nám s jejich umořením?
Můžete použít číslo bankovního účtu 55555513/2010, do zprávy pro příjemce napište „dar ddcz27345”.
Dosud jste přispěli celkem 0 Kč (poslední aktualizace stavu 20.07.2021). Za jakoukoli pomoc děkujeme!

 

Martin Mojmír

po absolvování základní školy, středního odborného učiliště hotelového provozu a gymnázia se zaměřením na IT a jazyky studoval dále psychologii a speciální pedagogiku. Věnuje se ICT, datové analýze, datové žurnalistice, futurologii, sociologii a ekologii. Prosazuje a popularizuje koncept zdrojové ekonomiky co by udržitelného socioekonomického modelu. Kromě duchdoby.cz provozuje např. dále také projekty jinemedium.cz, mojeretence.cz nebo fórum ETIQ.CZ, z.s. Vlivem nešťastných okolností je Martin od r. 2023 invalidou.

Odebírat
Možnosti upozorňování:
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře