Oznamovací povinnost a rozhlasové poplatky podle Českého rozhlasu aneb jak ČRo dělá z lidí blbce

Příspěvek na nezávislou žurnalistiku
 

8. srpna 2019 do datové schránky jednoho ze tří zakladatelů provozovatele projektu DuchDoby.CZ přišla výzva Českého rozhlasu ke splnění údajné oznamovací povinnosti. Český rozhlas jistě dobře ví, co dělá, avšak nepočítá s tím, že ne každý, koho vyzývá a kdo jej neposlouchá, je idiot. A ani vy jím nemusíte být.

Prostor pro Váš odkaz

Jakoby ČRo už neměl od lidu dost miliard na svůj provoz. Prostřednictvím svých zaměstnanců se 8. srpna pokusil od spoluzakladatele spolku ETIQ.CZ, z.s. (našeho provozovatele) ICTX.CZ, s.r.o. vylákat pravidelný měsíční rozhlasový poplatek 45 Kč v domnění, že nejen, že nebudeme číst jeho text, ale že nebudeme znát ani příslušný zákon.
 

Otevřená odpověď Českému rozhlasu

S čím nás Český rozhlas oslovil, se dočtete ZDE [2], načež my mu zaslali následující odpověď.

Vážení,

jelikož máme důležitější věci na práci než vyplňovat na výzvy byť kohokoli nesmysly, které nemají ani oporu v zákoně, napíši to jasně a stručně následovně.

Čestně prohlašujeme, že v rámci ICTX.CZ, s.r.o. NEMÁMENEPOŽÍVÁME žádné zařízení umožňující příjem rozhlasového a televizního vysílání, přičemž toto zboží nemáme jak na skladě, tak jej ani ne(pře)prodáváme, tudíž nám nevzniká zákonná ani jiná povinnost hradit koncesionářské či podobné poplatky. Pokud se tato skutečnost v budoucnu změní, jako že je to silně nepravděpodobné, budeme Vás o tom samozřejmě sami a z vlastní vůle neprodleně informovat.

Věřím, že pro Vás bude tato naše stručná reakce srozumitelnější než listování ve Vašem formuláři. Pokud však budete trvat na vyplnění onoho formuláře, prosím, kontaktujte nás s Vašimi fakturačními údaji, my Vám zašleme zálohovou fakturu na 900 Kč, kterou jakmile proplatíte, požadovanou práci pro Vás vykonáme. Tuto současnou první písemnou práci, která nám zabrala individuálně sepsat cca 30 minut, Vám jako projev naší dobré vůle a v rámci dobrých vztahů věnujeme zdarma.

Děkujeme Vám za kontakt a těšíme se na případnou spolupráci.

Za ICTX.CZ, s.r.o.
Martin Böhm, jednatel
Telefon: (+420) 774 888 774
E-mail: fakenews@neposlouchame.cz

Nikoli, žádnou takovou oznamovací povinnost, jak se nás snaží ČRo dezinformovat, nemáme! Mimochodem na v odpovědi uvedený e-mail fakenews@neposlouchame.cz nepište, jelikož neexistuje.
 

Bránit se můžete i Vy. Dělejte to!

Dost z vás, nejen našich čtenářů, jistě doma ani nemá přijímač rádiového či televizního signálu stejně, jako je nemáme my. Pokud máte mobilní telefon, jakože se toto od Vás v dnešní době očekává, jste podle bodu 4) písmene e) Zákona č. 348/2005 Sb. ve výjimce, tudíž rozhlasový poplatek Českému rozhlasu platit NEMUSÍTE. No a pokud nemáte televizi, nemusíte platit ani koncesionářský poplatek České televizi. Co vás vlastně motivuje vyhazovat do kanálu měsíčně 180 Kč? Nechcete raději měsíčně 80 Kč posílat na náš provoz a stovku ušetřit? Vážně chcete podporovat přední česká dezinformační média rozhodující o tom, co je a co není tzv. fake news?
 

Jak přestat platit nesmyslné poplatky

Tak tohle bude až trapně snadné. A stručné. Jednoduše jděte na kteroukoli pobočku České pošty (ano, té podvodné České pošty, jež nedoručuje poštu) a podepište na Czech Pointu čestné prohlášení o nevlastnění a nepoužívání rozhlasového a televizního přijímače. Od té doby nebudete (muset) platit pravidelné poplatky, o kterých se 96 % domácností domnívá, že je platit musí, protože to tak dělají všichni. Nemusí!

O kontrolu u vás doma se nebojte. Myslí na to ústavně zaručené právo plynoucí z článku 12 Listiny základních práv a svobod co by neoddělitelné součísti Ústavy České republiky a pokud my s naším advokátním zastoupením víme, neexistuje ani žádné nařízení Evropské unie, které by bylo Ústavě ČR nadřazeno, jako je tomu třeba v případě GDPR. Samozřejmě se může stát, že úředníček s příslušníkem policie se k vám domu procpe; pokud ale skutečně nic u vás nenajde, pak můžete hnát Český rozhlas, popřípadě Českou televizi k soudu, což vám nakonec, až půjdete od Ústavního soudu, může vynést docela slušný balík. Pokud to takto udělá každý, buzerace ustane.

Bububu formou „my víme, že přijímač(e) máte, neboť máte vyšší spotřebu elektřiny” si nevšímejte. Zkrátka prostě používáte stolní počítače, ledničky a další spotřebiče, což má značně vyšší odběr než i několik televizí, takže s tímto za vámi ať nikdo nechodí. No a to je celé, nebo co byste ještě o tom chtěli více číst?
 

Příspěvek na nezávislou žurnalistiku

Martin Mojmír

po absolvování základní školy, středního odborného učiliště hotelového provozu a gymnázia se zaměřením na IT a jazyky studoval dále psychologii a speciální pedagogiku. Věnuje se ICT, datové analýze, datové žurnalistice, futurologii, sociologii a ekologii. Prosazuje a popularizuje koncept zdrojové ekonomiky co by udržitelného socioekonomického modelu. Kromě duchdoby.cz provozuje např. dále také projekty jinemedium.cz, mojeretence.cz nebo fórum ETIQ.CZ, z.s. Vlivem nešťastných okolností je Martin od r. 2023 invalidou.

Odebírat
Možnosti upozorňování:
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře