Greta a greténi, septici a kreténi (aktualizováno)

S obsahem následujícího videa se dá až na jednu výjimku souhlasit. Tou výjimkou je neduchapřítomné nabádání k volení konvenčních politiků a politických stran či hnutí. Pokud je v něčem manipulace, tak právě v tomto. Jenže ví a chápe to vůbec Greta a jí podobní? Vědí a chápou to s(k)eptici?

Prostor pro Váš odkaz

 

Greta Thunberg a George Monbiot ke klimatické krizi


 

Greta a greténi, s(k)eptici a kreténi

Je proto třeba se ptát, zda je Greta zneužívaná loutka opět jen pro (s)plnění finančních cílů určitých zájmových skupin? ANO, rozhodně ANO! Je třeba se ptát na relevanci obsahu týkajícího se kritické nutnosti ochrany životního prostředí? NE, rozhodně NE! Je potřeba být zdravým skeptikem a zároveň nesetrvat u pouze prázdných frází.

Přírodu politici neochrání a teprve ne ti „zelení”. Nemají k tomu mandát, natož vzdělání. Přírodu neochrání kreténi, kteří místo problému řeší Gretu (pouze v negativním a pouze řečmi, neboť nechápou princip a nemají na to vzdělání), ale ani greténi, kteří rovněž místo problému řeší Gretu (pouze v pozitivním a rovněž jen řečmi, neboť také nechápou princip a nemají na to vzdělání). Zapojit se do ochrany životního prostředí musí lidé sami; změna může fungovat pouze odspoda, neboť jedině tehdy bude skutečně účinná a mít mandát.
 

Aktivismus v souladu s vědeckou metodou

Co můžeme dělat? V první řadě neřešit Gretu a jí podobné co by postavičky (autority) a gretény, ale ani s(k)eptiky a jim podobné co by postavičky (autority) a kretény. Řešit výhradně daného tématu obsah – myšlenkový tok, tzn. číst mezi řádky, (sebe)vzdělávat se a následně zapojovat do (pro)aktivismu svými vlastními činy. Je to stále stejně jednoduché, nic se nemění. Je vždy třeba být relevantně informován a mít tyto informace podloženy fakty, používat vědeckou metodu. Jedině tehdy budeme vědět, o čem mluvíme a jedině tehdy budeme chápat, co a proč dělat, je třeba dělat a jaký to má, nebo nemá význam. Jedině tehdy nebudeme za gretény ani kretény. Idioty na obou stranách extrému ignorovat, totiž ti stát u změny nebudou nehledě na to, že jsou to právě ti, které establishment účinně vytváří a udržuje, aby tito neustále jen bojovali mezi sebou na skutečnou podstatu problémů nehledě. Nutno vzpomenout, že u jakékoli konstruktivní změny (posunu vpřed) v historii dosud nikdy nestály masy nějakých lidí; to je iluze, to systém chce, abychom si mysleli. Vždy to byli pouze jednotlivci: Einstein, Edison, Newton, Fresco, Ghándí, … A na zejména takové pamatujeme. Nebo alespoň ti bystřejší z nás.

K efektivnímu řešení věci máme k dispozici neskutečné technologie. Nastolit potřebnou změnu můžeme s nimi, nebo bez nich. Je to jen o nás, našich zájmech a našich prioritách. O každém jednom z nás. Rozhodnout se však musí každý sám za sebe. Nikdy to nebude o nikom jiném, než právě na nás. Na tobě!
 

Příklad dostupné technologie ve videu

Nedávna studie NASA potvrdila, že za globálním oteplováním nestojí jen skleníkové plyny, ale také a především lidmi pozměňovaná krajina. Pevniny jsou dlouhodobě přehlíženým faktorem, jenž zasahuje do celkového oteplování planety a negativního vývoje klimatické změny. NASA všeobecně poukazuje na odlesňování či nové způsoby obhospodařování půdy. Tým Štefana Vaľa na základě jeho pozorovaní a měření poukazuje na některé konkrétní příčiny klimatické změny, ale i nápravná opatření. Obě se nacházejí pod našimi nohami, na zemi.


 

Aktualizace článku

03.10.2019: Doplnění článku o video Klimatická chyba s komentářem (přesun z komentářů k článku).

Martin Mojmír

po absolvování základní školy, středního odborného učiliště hotelového provozu a gymnázia se zaměřením na IT a jazyky studoval dále psychologii a speciální pedagogiku. Věnuje se ICT, datové analýze, datové žurnalistice, futurologii, sociologii a ekologii. Prosazuje a popularizuje koncept zdrojové ekonomiky co by udržitelného socioekonomického modelu. Kromě duchdoby.cz provozuje např. dále také projekty jinemedium.cz, mojeretence.cz nebo fórum ETIQ.CZ, z.s. Vlivem nešťastných okolností je Martin od r. 2023 invalidou.

7 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Qestament
Qestament
4 roky před
Reaguje uživateli  Martin Mojmír

K tomu technickýmu řešení. Pozemky s lesy vlastní vlastníci a ti by měli mít svoji odpovědnost na nich konat. Politici nic neuzákoní a pokud uzákoní tak lidi budou zase jenom držkovat jak jsou trápení, jak politici vymejšlej 3,14čoviny, jak to zase jenom bude stát prachy apod. Změna fakt musí přijít odspoda, mělo by se začít pořádně lidi vzdělávat což jsem rád že je částečně úlohou i tohohle našeho duchdoby. Kuwa od čeho je ta žumba Česká televize. Přesně takový pořady by tam měly bejt v jednom kuse. No a co třeba třeba lesy ČR? To je dobrej argument pro blbečky tvrdící že pozemky jsou přece v rukách vlastníků. Jednak jo, to je pravda ale tihle by měli být přinucování se o ně starat anebo by hlavně se dá na pozemcích státních nebo obecních přece začít takzvaně taky u sebe.

stýv
stýv
4 roky před
Reaguje uživateli  Martin Mojmír

není důležité co říká , ale že se lidé probouzejí, to je to ..co zase nechápeš ty …