Které mobilní telefony vyzařují nejvíce radiace?

Že mobilní telefony vyzařují radiaci, což ačkoli údajně dosud neexistuje studie potvrzující zdravotní rizika, už z čistě logického hlediska je zdravotním problémem, není novinkou. My se dnes podíváme na to, které konkrétní telefony, podle nového žebříčku Spolkového úřadu pro ochranu před zářením, vyzařují jakou dávku.

Prostor pro Váš odkaz
Komerční banner 770x100px (pro více informací, jak na DuchDoby.CZ inzerovat, klikněte SEM)

Nový žebříček vydal Spolkový úřad pro ochranu před zářením (Bundesamt für Strahlenschutz). Můžeme na něm vidět několik desítek telefonů. Hodnoty jsou uváděny v jednotce W/Kg. Čím více zařízení září, tím větší je i výsledné číslo. Maximální povolená hodnota SAR je v EU 2 W/Kg. Podle německých úřadů na tuto hodnotu nedosáhl ani jeden telefon. (SAR je zkratkou pro specifickou míru absorpce. Používá se k vyjádření množství energie, jenž je absorbováno živou tkání v elektromagnetickém poli. Zjednodušeně řečeno jaké množství záření se do těla dostane.)

Testy a měření se provádí, i když údajně stále neexistuje žádná studie potvrzující negativní vliv záření mobilních telefonů na zdraví (máme jinou informaci). Měření na telefonech níže bylo prováděno s telefonem u hlavy. Na prvním žebříčku můžete vidět telefony s nejvyšší hodnotou SAR, naopak na žebříčku druhém jsou telefony s nejnižší hodnotou SAR. Nejhůře z testovaných modelů dopadl mobil Xiaomi Mi A1, nejlépe pak Samsung Galaxy Note 8.

Telefony s nejvyšší hodnotou SAR

Telefony s nejnižší hodnotou SAR

Jaký mobilní telefon máte Vy a už jste na sobě vlivem jeho používání zpozorovali nějaké zdravotní obtíže? Podělte se s námi o Vaše zkušenosti níže v diskuzi.
 

Mohlo by Vás zajímat

# Škodlivost mobilního záření vědecky potvrzena! Poškozuje srdce, nervy, mozek a vyvolává nádorové bujení
# Že by konečně telekomunikační revoluce? Sdílení sítě, nové podmínky a ceny, to je ČS Mobil
# Vyjebal T-Mobile se mnou, nebo já vyjebal s T-Mobile?

Použité zdroje

Text: phonearena.com, bfs.de, svetandroida.cz
Foto: rcrwireless.com

Martin Mojmír

po absolvování základní školy, středního odborného učiliště hotelového provozu a gymnázia se zaměřením na IT a jazyky studoval dále psychologii a speciální pedagogiku. Věnuje se ICT, datové analýze, datové žurnalistice, futurologii, sociologii a ekologii. Prosazuje a popularizuje koncept zdrojové ekonomiky co by udržitelného socioekonomického modelu. Kromě duchdoby.cz provozuje např. dále také projekty jinemedium.cz, mojeretence.cz nebo fórum ETIQ.CZ, z.s. Vlivem nešťastných okolností je Martin od r. 2023 invalidou.

Odebírat
Možnosti upozorňování:
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel R
Karel R
5 roky před

Nejsou tam ani starý Nokie, jako mám já, ani novější Huawei, jakej má moje žena…

Pavel Řezníček
Pavel Řezníček
5 roky před

Radiaci? Spíše elektromagnetické vlnění… Mobil není nic jiného než „vysílačka“ s modemem.

Michal
Michal
5 roky před
Reaguje uživateli  Pavel Řezníček

Jiny typ radiace, jen hra se slovicky.