Stále sledovanější a úspěšnější Česká nezávislá televize Petra Richarda Orteka začíná pomalu konkurovat mainstreamu. Ten zoufale kope kolem sebe

Stále sledovanější a úspěšnější Česká nezávislá televize Petra Richarda Orteka začíná pomalu konkurovat mainstreamu. Jakpak by ne, když zatímco mainstream svými diváky a čtenáři často manipuluje a lže jim, tak alternativa argumentuje pohledy na věc pocházejícími přímo z terénu, respektive od očitých svědků.

Prostor pro Váš odkaz
Komerční banner 770x100px (pro více informací, jak na DuchDoby.CZ inzerovat, klikněte SEM)

Za poslední tři dny byly vydány nejméně dva samostatné články o alternativě zmiňující také například Svobodný vysílač CS, NWOO.org, ale i náš DuchDoby.CZ. Potlačí brzy současný oligarcho-imperialisticko-feudofašistický socioekonomický systém svobodu slova zcela?
 

Články na Aktuálně.cz

# Velká mapa českých dezinformátorů na YouTube. Rozkrýváme obří síť šířící lži, vládne jí jeden kanál [záloha]
# Prý žádný sarin, v Sýrii „umírali“ herci. Důchodce od Děčína vysílá lživé zprávy, sledují ho tisíce [záloha]

 

Zahájení prvního článku

Rusové obsadili Krym, protože je donutily Spojené státy, a syrské děti umírající na následky chemického útoku jsou jen herci. Podobná videa šíří desítky dezinformačních kanálů na serveru YouTube. Řada z nich má stovky videí s již několika miliony zhlédnutími. Jedním z center konspirace je kanál New World Order Opposition (Nwoo), který i na svém webu šíří lži. Nejdříve se zajímal o 11. září. Po ukrajinské krizi začal sdílet převážně ruskou propagandu.

Když alternativní média údajně konspiruují až lžou, proč tedy mainstream nepoukazuje na konkrétní části toho kterého Ortekova zpravodajství, kde Petr Richard Ortek o daných tématech hovoří a daná tvrzení zároveň prokládá průkaznými videi a svědectvím lidí často osobně přítomných na místech činu? Proč mainstream podrobně nerozebírá a s protiargumenty alternativní zpravodajství nerozporuje a nijak nekonfrontuje?

Nejspíše proto, že žádné důkazy nemá, ovšem vzhledem ke svému autoritatovnímu postavení na mediálním trhu ví, že ovečky budou bečet i bez důkazů.
 

Proruský kanál NWOO.org

Praha – Videa vytržená z kontextu patří k nástrojům, jejichž pomocí se sdílí lži a manipulace. A jednou z nejoblíbenějších sítí, kudy se šíří, je portál YouTube. Jak ukázala analýza dat, kterou udělal server Aktuálně.cz, středobodem českých konspirátorů a dezinformátorů na YouTube je proruský kanál New World Order Opposition (NWOO).

Podle serveru Aktuálně.cz je projekt Jana Korála proruský. Toto tvrzení však Aktuálně.cz ničím nedokládá. Jeden by čekal například nějaké důkazy o financování z Ruska, autentické nahrávky mainstreamu prokazující spojitost NWOO.org či přímo Jana Korála s ruskou vládou či ruskými agenty. Ne, nic takového samozřejmě není.
 

Vyhrožování a sdružování

Za ním stojí známý aktivista Jan Korál, který v minulosti například vyhrožoval novináři Ondřeji Kundrovi z Respektu oběšením a je zakládajícím členem Asociace nezávislých médií. Ta sdružuje české dezinformátory a jejich weby.

Důkaz o vyhrožování Ondřeji Kundrovi z Respektu i sdružování českých dezinformátorů a jejich webů Asociací nezávislých médií server Aktuálně.cz do svého článku samozřejmě také nepřiložil. A když už je o Kundrovi řeč, tak to je také poměrně zajímavé „novinářské” číslo.

Související články

# Jak pan „novinář” Ondřej Kundra vyzvídal po Svobodném vysílači CS, kdo financuje server Aeronet.cz
# Otevřený dopis Petra Žantovského pro Jakuba Jandu z Think-tanku Evropské hodnoty
# Jakub Janda se za své tvrzení o dezinformátorech v Asociaci nezávislých médií neomluvil

 

Informační efektivita

„YouTube dnes funguje pro miliony uživatelů jako alternativní televize, zvlášť pro generaci, která je již socializovaná v prostředí internetu,“ říká sociolog médií Václav Štětka. Právě díky videím je i pro konspirátory mnohem efektivnějším kanálem než jejich webové stránky…

Právě díky možnosti snadného zveřejňování videí lze pracovat mnohem efektivněji a důvěryhodněji, než jak pracují média mainstreamová, jež své materiály často upravují tak, jak se jim zrovna hodí. Konec konců toto potvrzuje i současný český prezident Miloš Zeman se svým hradním mluvčím Jiřím Ovčáčkem, kteří byli právě vzhledem k této skutečnosti donuceni založit si vlastní kanál OVTV aneb když mainstream manipuluje a lže, nejde to jinak.

…videa jsou také pro řadu lidí přitažlivější než text. „Vizuální kontakt s tvůrci konspiračních sdělení vytváří zdání autenticity, což posiluje důvěryhodnost informace,“ dodává Štětka s tím, že diváci se pak cítí jako součást komunity, což také pomáhá jejich jednoduššímu šíření.

Videa se tváří autenticky proto, že nejspíše jsou autentická. Při možnostech porovnání, které se tu a tam naskytnou, si divák a/nebo čtenář může zjistit fakta sám.

Související články

# Nejen české mainstreamování, televize OVTV, nazývání věcí pravými jmény
# Pozvánka na Demonstraci proti „vlastizrádné činnosti České televize – 8.6.2016“
# „Přestaňte platit koncesionářské poplatky”, vyplynulo, mimo jiné, z tiskové konference Sdružení koncesionářů veřejnoprávních médií

 

Desítky kanálů a lživé zprávy

Jak ukazují data, na YouTube fungují desítky konspiračních kanálů, které cílí na české publikum. Ty mezi sebou sdílí komunitu, sledují se navzájem a reagují na svůj obsah. A to je právě případ i proruského NWOO, k němuž mají blízko stovky dalších kanálů. Díky tomu je NWOO jedním ze středobodů české konspirační YouTube scény, i když nemá v archivu nejvíce videí ani odběratelů.

Aktuálně.cz má zřejmě na mysli, jak ukazují data vycucaná z prstů nepřibližující se ani „studiím” známých Sorosových Evropských pornot [2] [3]. Čili patrně pokud se na jednom z webů uvedených na této mapě objeví odkaz na Váš web, automaticky se stanete té mapy součástí? To je panečku mediální objektivita…

Související články

# Totalitní evropské hodnoty České spořitelny?
# 10 nejpopulárnějších konspiračních teorií západních mainstreamových médií

„…YouTube je pořád hlavním centrem videoobsahu a při sdílení na Facebooku nepochybně bude mít větší zásah, než pokud by autoři zůstali u publikace jen na webu,“ dodává Nutil s tím, že dezinformátoři často manipulují s videi tak, že je zasadí do jiného kontextu.


Chybí prokázání dezinformátorství uvedených alternativních médií a zejména dezinformace o zasazování videí do jiného kontextu je zajímavá. Podle mých osobních zkušeností je to tak, že cca 80 % obsahu mainstreamových médií je manipulativních až vylhaných, zatímco u alternativních médií je tomu obráceně, avšak s tím rozdílem, že u těch zbylých 20 % nejde o manipulace či nepravdy úmyslné, nýbrž o mýlky zveřejněné nedopatřením, za které se provozovatelé médií alternativních na rozdíl od médií mainstreamových dokáží často omluvit, což je mimochodem případ zmiňovaného Petra Richarda Orteka z České nezávislé televize. Shrneme-li, mainstream lže z 80 % a alternativa lže z % 20. Nebýt tomu tak, netěšila by se alternativní média takové neustále se zvyšující oblibě.

Ovlivnit diváka jde změnou popisku či titulku. „O nějakém záznamu z loupeže začnete tvrdit, že za napadení může muslim,“ popisuje Nutil jeden z případů. Vzniku lživých videí, která se na těchto kanálech objevují, pomáhá i to, že je obraz nekvalitní nebo se pozmění překlad toho, co lidé na videu říkají.

Mnohem efektivnějším ovlivňováním diváka je stokrát opakovaná propaganda až lež, bez dokazování a uvádění relevantních zdrojů, jež se po sto první stává pravdou. Vzniku manipulativních až lživých článků a videí, které se na mainstreamu objevují, pomáhá i to, že články neobsahují žádné důkazy ani zdroje a důležité části videí jsou účelově prostřihovány a vystřihovány, což divákovi v daném podání dá zcela jiný význam, než má nebo může mít autentický originál či nejlépe přímo skutečnost.

Dezinformační videokanály spojují témata jako válka na Ukrajině, v Sýrii, konspirační teorie nebo kritika tradičních médií, nejčastěji veřejnoprávní České televize. Dávají také prostor představitelům radikálních stran a jejich akcím či demonstracím. Když například projížděl Českou republikou americký konvoj NATO, dezinformátoři spojence označovali jako okupační armádu. Jak ale ukázaly průzkumy veřejného mínění, většině Čechů průjezd nevadil, a dokonce ho i veřejně podporovala.

Mainstreamové kanály spojují všechna společenská témata, ve kterých mainstream často manipuluje až lže. Alternativní média dávají prostor všem, a to i (mnohdy zejména) právě mainstreamu, který se však přímých přenosů, nestříhaných a nijak neupravovaných materiálů bojí jako papež kříže a proto tato na pozvánky do jejich pořadů buď nereagují, anebo je vysloveně a pravidelně odmítají s například zajímavou výmluvou, že „nebudou alternativní média svojí účastní v nich legitimizovat”, což je nanejvýše směšné. Když například projížděl Českou republikou americký konvoj NATO, mainstream světové agresory vyzdvihoval jako naše světosvaté zachránce. Jak ale ukázaly diskuze se vzdělanější českou společností, této menšině Čechů průjezd vadil a dokonce ho i veřejně odsuzovala.
 

Zahájení druhého článku

Jeho zprávy mají už miliony zhlédnutí, s fakty si však hlavu neláme. Důchodce Petr Černý bydlící nedaleko Děčína se snaží vytvořit svou vlastní televizi. Je řazený mezi přední české dezinformátory a i on sám připouští, že o tom ví. Ale nevadí mu to. „Putin mě neplatí, stačí mi důchod,“ tvrdí. Informace, které vysílá, dostává do e-mailu, nebo je hledá na alternativních a často i proruských serverech.

Důchodce Petr Černý (Richard Ortek) svá tvrzení prokládá odkazy na zdroje, zatímco mainstream nedělá často ani to. Nesnaží se vytvořit svou vlastní televizi, svou vlastní televizi již roky úspěšně provozuje. Důchodce Petr Richard Ortek, jak je vidět, dokáže za pouhý svůj důchod a několik málo korun od svých přispěvatelů poskytnout značně kvalitnější zpravodajství než mainstream s milionovými až miliardovými rozpočty přijímanými prakticky povinně z kapes daňových poplatníků. Server Aktuálně.cz samozřejmě opět neprokázal dezinformátovost a proruskost žádného serveru, odkud Petr Richard Ortek data čerpá a následně je agreguje. Neuvedl zdroj byť na jedinou relevantní, prokazující informaci.

„Stále více útoků je nahráno Bílými přilbami,“ tvrdí s tím, že poslední chemický útok v Sýrii se nestal a v křečích umírající lidé byli pouze herci. To, že se však jednalo o sarin (nervový chemický plyn pozn. red.), už potvrdila řada odborníků a nově i francouzské tajné služby. Černý má však jiné zdroje. Řada příspěvků mu prostě přijde e-mailem, anebo informace načerpá z jiných serverů, které často zveřejňují dezinformace. Černý ví o tom, že se o něm mluví jako o šiřiteli lživých zpráv. Ale nevadí mu to; s metodami své práce je spokojený.

Server Aktuálně.cz neuvádí konkrétní zpravodajství ani časový úsek, kde Petr Richard Ortek probírá zmíněný chemický útok. Patrně proto, že svá tvrzení Petr Richard Ortek prokládá nestříhaným a nijak neupravovaným videomateriálem a dalšími zdroji.

Jak pracuje řada systémových „odborníků” i tajné služby, oba případy závislé na finančním toku, respektive svých nadřízených diktujících jim pravidla, jinak budou odejiti, vzdělanější česká společnost ví. I alternativa má své odborníky například z řad tajných a/nebo kriminálních jednotek policie, policejních mluvčích, vojáků, vědců a tisíců dalších lidí, zde ovšem nezávislých na finančním toku a žádných nadřízených. Alternativní zpravodajci jsou a musí být připraveni a zvyklí na mainstreamově-mediální masáže účelově vedené proti nim; nemůže jim to vadit, ba spíše naopak. Bodejď by nebyli se svoji prací spokojeni, když se mohou na sebe každý den alespoň podívat do zrcadla s vědomím, že pro sebe i ostatní dělají podle svého nejlepšího vědomí a svědomí správnou věc.
 

Protievropsky zaměřené servery

„Je to známá postava mezi dezinformátory,“ říká šéfredaktor serveru Manipulátoři.cz Petr Nutil. „Jeho videa se dají najít na mnoha tvrdě protievropsky zaměřených serverech,“ dodává.

Kromě toho, že opět Aktuálně.cz nedovává žádný důkaz o Petrově dezinformátorství, dozvídáme se nyní, že takzvaně proruské weby jsou zároveň weby protievropskými, což už je ryzí stupidita nemající obdoby.

Důchodce ze severu Čech se své „televizi“ věnuje už šest let.

No a zde jsme svědky prvního protiřečení, kdy na začátku článku Aktuálně.cz hovoří o Petrově snaze vytvořit svou vlastní televizi, ovšem o několik řádků níže tuto televizi Petr Ortek zase údajně provozuje již šest let. Tak jak to je? Snaží se televizi teprve založit, nebo již založena je a dlouhodobě ji provozuje?

Šestašedesátiletý Černý je velkým odpůrcem NATO i Evropské unie, což je pro lidi, kteří na internetu šíří podobné informace jako Černý, typické.

Vskutku zvláštní, že je Petr Richard Ortek velkým odpůrcem NATO i Evropské unie. On každý kdo jen nekonzumuje vše, co vydává mainstream, musí zákonitě být odpůrcem NATO i Evropské unie, když vidí, jak tyto pakty nejmírněji řečeno nefungují. Nevidíme důvod, proč by kdokoli nemohl být v demokratické společnosti odpůrcem čehokoli, pokud se ovšem tedy jedná o demokratickou společnost (ehm…).

Na otázky, jak pracuje s informacemi a jejich ověřováním, odpovídá vyhýbavě. Odvolává se však na to, že vždy vychází z informací přímých účastníků. „Já diváky předem upozorňuji, že to tak a tak zveřejnil nějaký server. Neříkám to tak já, ale upozorňuji, že to tak napsal Sputnik nebo Parlamentní listy,“ vysvětluje.

Čili Aktuálně.cz se ptá, jak Petr Richard Ortek pracuje s informacemi a jejich ověřováním, přičemž ten jim přímo odpoví, že diváky předem upozorňuje, že to tak a tak zveřejnil nějaký server; že to neříká on, že to tak napsal Sputnik nebo Parlamentní listy. To je přímá odpověď a nikoli vyhábavá, pokud čtu správně?

Svou prací s informacemi a ověřováním zdrojů ovšem porušuje pravidla novinářské práce a často se stává, že zveřejní nepravdu. „Podle dosavadních poznatků Centra proti terorismu a hybridním hrozbám si české alternativní zdroje informace z jiných portálů vybírají selektivně a především účelově v návaznosti na zpracovávaná témata,“ uvedla už před časem k dezinformacím mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá.

Kdo udává trend novinařiny a diktuje novinářská pravidla? Samozřejmě, že Petr Richard Ortek tu a tam zveřejní nepravdu. Tato nepravda však, jak uvádíme výše, nebývá úmyslná, kdežto mainstream uvádí nepravdy nejčastěji naprosto úmyslně. Pokud se Petr Ortek o odvysílání nepravdy dozví, je dokonce schopen naprosto dobrovolně kvůli této skutečnosti odvysílat celý samostatný pořad věnující se svému omylu. Toto se v případě mainstreamu prakticky nikdy neděje. Tam je nutno například nejprve řádně pohrozit žalobou s uvedením mnoha důkazů, a ani tehdy to mainstream často nezlomí, jelikož na soudy z našich nebo peněz svých sponzorů má značný rozpočet. Je mu to zkrátka úplně šumák, nic fyzického mu nehrozí… 80 versus 20 %, taková jsou přibližná čísla pravdivosti alternativy versus mainstreamu.

Černý tvrdí, že mu informace ze zahraničí pomáhají ověřit přímo jeho diváci, kteří mu překládají texty z angličtiny nebo i arabštiny. „To je složitější. Sputnik něco zveřejní, ale musím se podívat i na to, co o tom píší syrská média, co o tom měla Al Jazeera, co k tomu řekl Alex Jones (jeden z největších amerických dezinformátorů a konspirátorů, pozn. red.) a z toho usoudit, co je pravda a co ne,“ říká s tím, že přeložené texty mu diváci pošlou a on si jejich správnost může ověřit přes Google překladač, protože cizí jazyk neovládá. Většinou však svým divákům věří.

Jinými slovy tedy Petr Ortek pouze nepřevezme článek z nějakého serveru, aby jej bez jakéhokoli ověření ihned zveřejnil. Zde si samy Aktuálně.cz odpověděly, jakým způsobem probíhá ověřování informací v České nezávislé televizi. A pochopitelně znovu bez jediného důkazu dezinformátorství a konspirátorství tentokrát zmíněného Alex Jonese.

Čemu budete věřit, když outformace z mainstreamu mnohdy nedávají smysl, reportáže a rozhovory jsou prostříhávané, povětšinou naprosto bez obsahu zdrojů a důkazů, a naopak informace z médií alternativních do sebe zapadají, reportáže a rozhovory nebývají prostříhávané, obsahují zdroje, důkazy a očitá svědectví? Vzdělanější český pozorovatel shlédne mainstreamovou televizi, poslechne mainstremové rádio, přečte mainstreamový tisk. Během několika okamžiků snadno získá data z těchto médií. Následně usedne k internetu, shlédne alternativní média, stejná, ale tentokrát neupravovaná kompletní videa, shlédne místní televizi, rádio či tisk, přečte ozdrojované články a hle, obtížně získá naprosto relevantní data prostá cenzury. Úlohou alternativních médií je získávání takových informací za diváka, který, když bude mít zájem, si je může vlivem nejen uváděných zdrojů sám docela dobře ověřit, což konzumenti mainstreamu nedělávají.

Jak Petr Richard Ortek v reakci na Aktuálně.cz tvrdí, nemá důvod svým divákům nevěřit. Zná je a důvěřuje jim. Vzdělanější český divák sledující nezávislá média má jen pramálo důvodů lhát, protože je to právě on, kdo sám vyhledává pravdu. A je to také on, kdo by se shodil, pokud by za(lhal). Vtipálek se najde, ale rozhodně takových případů je mnohem méně, než je manipulací a lží v mainstreamu.

Petr Nutil ze serveru Manipulátoři.cz Černého kritizuje právě za to, že se ani nesnaží informace ověřovat. „Pěkně to ilustruje třeba notoricky známý vtip o EU, která nám Čechům zruší písmeno Ř, protože ho nikdo nedokáže vyslovit. Nu a pan Ortek neváhal prezentovat tenhle snadno ověřitelnou legraci jako důkaz další „bejkárny, zplozené chorými mozky v Bruselu“,“ popisuje Nutil. Černý se brání tvrzením, že zveřejnění zprávy o údajném konci Ř od začátku myslel jako žert a že věděl, že není pravdivá, a pouze na ni upozorňoval.

Co říci k tomuto? Petr Nutil z trefně nazývajícího se serveru Manipulátoři.cz si protiřečí? Ne, protiřečí si vlastně Aktuálně.cz. Proč ale v tom případě použijí tvrzení serveru Manipulátoři.cz? V té schizofrenii se sám začínám (opět) ztrácet, raději si přečtu a zamyslím nad souvislými informacemi z alternativních médií.

Podle sociologa médií Václava Štětky se YouTube pro šíření konspiračních zpráv výborně hodí. „Video má obecně větší přesvědčovací schopnost než samotný text. To platí pro jakýkoli typ propagandy, ať už se jedná o reklamu na prací prášek, volební kampaň nebo právě konspirační teorie,“ tvrdí Štětka.

Veřejně přístupnější běžná televize, rádia a tisk se zase výborně hodí pro šíření manipulativních až vylhaných zpráv. Mainstream má obecně značně snazší přesvědčovací schopnost než média alternativní. Sleduje jej totiž takřka každý. Vždyť jsme k němu vedeni již od první třídy základní školy. „Sedni si na prdel, poslouchej autority, drž hubu, nebo dostaneš poznámku či budeš přímo vyhozen a tak zbaven důstojného žití na Zemi vlivem nezískání zaměstnání vlivem nezískání naprogramovaného vzdělání, respektive vlivem nezískání peněz, které beztak patří ryze soukromým vykořisťujícím institucím [2] [3] [4], abys neměl jistou ani střechu nad hlavou, nemohl si nic koupit, nic pořídit a abys zdechnul jako společensky vyloučený bezdomovec na ulici pod mostem. Hajzle jeden vzpurnej, konspirátorskej, proruskej!”

Videa na YouTube také pečlivě sleduje útvar proti dezinformacím z Centra proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH). „Specialisty z CTHH obecně zajímá nejen sledovanost, ale i dosah zdroje a konkrétně dopad na vnitřní bezpečnost,“ popisuje mluvčí ministerstva vnitra Jiří Korbel.

Jistěže. Například rychlokvaška Stropnický starší, Stropnický mladší, Jakub Janda a další kulišáci. O tomto s mainstreamem diskutovat je vysloveně ztrátou času.
 

Putin nic neposílá

Černý svůj kanál financuje částečně z důchodu a z příspěvků diváků. „Pokud se domníváte, že nám něco Vladimir Putin posílá, tak neposílá. Nedělám to kvůli výdělku. Je mi 66 let a můžu se tomu věnovat a dát tomu čas. Chci ukazovat to, jak ty věci doopravdy jsou, abychom si nalili čistého vína a řekli si, jak je to doopravdy. Na nic si nehraju,“ říká Černý a brání se, že by zveřejňoval lži.


Častým argumentem mainstreamu je, že alternativní média sponzoruje Rusko, anebo přímo samostný Putin. Proto také ono nálepkování proruskostí či přímo prokremelskostí. Skutečnost, že jsou tyto zprávy lživé, dokazuje fakt, že dosud nebylo jakékoli financování Ruskem, Putinem, paní Čvachtovou nebo Gargamelem nikdy prokázáno. Alternativní média jsou financována zejména z vlastních těžce vydřených zdrojů a ze zdrojů vzdělanější české menšiny. Co naopak bylo a je opakovaně prokazováno, je financování neziskovek, a to nejen ze strany bohatých oligarchů typu George Soros, ale žel i přímo z kapes nevědomých daňových poplatníků zprostředkovaně skrze různé politické strany [2] [3]…

„Když zveřejním něco, co není pravda, v dalším vysílání to upřesním. Pokud je to nějaká zpráva, která vznikla mojí chybou, že jsem si to neověřil, tak se za to divákům omluvím,“ vysvětluje Černý a pochvaluje si, že v Česku kanály, přes které šíří své zprávy, nejsou cenzurovány jako v USA. „Jde mi jen o to, abych mohl ventilovat zprávy, které pokládám za pravdivé,“ prohlašuje.

Toto je naprostý fakt, který jako téměř pravidelný divák České nezávislé televize mohu potvrdit. Jak uvádím výše, Petr Richard Ortek je schopen pro takový případ natočit celý samostatný pořad, což v mainstreamu nezažijeme nikdy.
 

Reklama růže přináší

Jen více podobných nesmyslů z mainstreamu. Jen více reklamy pro česká alternativní média. Jen častěji se zesměšňujte. Jen houšť. Děkujeme Vám.

Martin Mojmír

po absolvování základní školy, středního odborného učiliště hotelového provozu a gymnázia se zaměřením na IT a jazyky studoval dále psychologii a speciální pedagogiku. Věnuje se ICT, datové analýze, datové žurnalistice, futurologii, sociologii a ekologii. Prosazuje a popularizuje koncept zdrojové ekonomiky co by udržitelného socioekonomického modelu. Kromě duchdoby.cz provozuje např. dále také projekty jinemedium.cz, mojeretence.cz nebo fórum ETIQ.CZ, z.s. Vlivem nešťastných okolností je Martin od r. 2023 invalidou.

Odebírat
Možnosti upozorňování:
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře