Obří dub u Krnova pokácen. Lesy ČR zatím důvěryhodné zdůvodnění nedoložily, zeptáme se i my

Nedaleko Krnova, směrem na Láryšov, byl v tichosti pokácen odhadem přes 300 let starý dub. 🌳 Strom rostl v lese, který spravují Lesy ČR a z okolních stromů byl výrazně nejstarší. Jednalo se jistě o jeden z nejstarších stromů na Krnovsku (průměr kmene 1,2 – 1,4 m, pařez 1,5 – 1,6 m mimo kořenové náběhy).

Prostor pro Váš odkaz

Jedná se o mimořádně barbarský čin, který ještě zhoršuje fakt, že strom byl zlikvidován (prodán) státním podnikem, jehož prvořadým úkolem by měla být péče o lesy a pro který by ochrana přírody měla být absolutní prioritou.

Oslovil jsem pár ekologů a krajinného architekta – a všichni se shodujeme, že se jedná o opravdovou zhovadilost, která by neměla zůstat bez následků. Lesy ČR zatím důvěryhodné zdůvodnění nedoložily. Obávám se, že státní podnik spoléhal na to, že na kácení tohoto majestátního stromu uprostřed lesa se nepřijde, neboť kolem něj nevede žádná cesta a zná jej tedy málokdo. Strom nikomu nepřekážel, nikoho neohrožoval – ale přesto si jej někdo vyhlídl…

Na takový strom nelze absolutně pohlížet jako na pouhou součást (hospodářského) lesa. Jako na „věc“, kterou lze mrknutím oka zničit a zpeněžit. Strom přežil války i totalitní režimy, ale rok 2021 se mu stal osudným. Je to bohužel důkaz toho, kam se ubírá ochrana přírody v naší zemi. K likvidaci vlastní přírody se přidává i stát, který má absolutní povinnost naše přírodní bohatství chránit.

(Děkuji mému kamarádovi za informaci o kácení tohoto stromu.)

Obří dub u Krnova pokácen
– pokácený obří dub u Krnova, zdroj facebook.com
 

Komentář DuchDoby.CZ

Prostřednictvím datové schránky naší iniciativy ETIQ.CZ, z.s. jsme společně s odkazem na tento článek také vznesli na toto konání Lesům ČR dotaz (naše číslo jednací ddcz27277, ID datové zprávy 902317023), neboť i nás kauza zajímá. O tom, co a zda vůbec odpoví, budeme informovat.

 

Použité zdroje

Text: facebook.com
Autor: Michael Cestr

 

Související články

Obří dub u Krnova pokácen. Lesy ČR důvěryhodné zdůvodnění nedoložily ani nám. Máme odpověď

 

Naše náklady

Náklady na práci spojené s vydáním tohoto článku a řešením kauzy vyšly dosud na 600 Kč. Pomůžete nám alespoň s jejich umořením? Číslo účtu je 55555513/2010, do zprávy pro příjemce napište „dar ddcz27277”. Na kauzu jste nám přispěli celkem 0 Kč, za Váš nealibistický a nepokrytecký reálný zájem a tedy pomoc děkujeme!

 

Odebírat
Možnosti upozorňování:
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře