Komentujeme demonstraci KSČM prý s konstruktivními návrhy řešení současného vychuzování střední třídy

Byla nám zaslána demonstrace Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM) prý obsahující konstruktivní návrhy řešení současného stavu, kterým je vychuzování střední třídy. Zde je její nepopulistický rozbor následovaný krátkou diskuzíčlověkem považujícím se za komunistu.

Prostor pro Váš odkaz

Demonstrace „Stop vládě! Proti zdražování! 18.6.2022”


 

Co jsme se dozvěděli z demonstrace KSČM 16.6.2022

Pouze populistické nesmysly cílené výhradně na emoce, vůbec nic racionálního! Pořád stejné a pořád dokola.

# Demisi, demisi, demisi…
# Fiala, Jurečka, Babiš, vláda za všechno může…
# Nevolte ty, ale volte ty…
# Demisi, demisi, demisi…
# Dělení se o názory, nikoli fakta…
# Hanba, hanba, hanba, nic…
# Navrhujeme udělat, co udělat nelze…
# Volte nás, volte KSČM, „slibujeme”…
# Pryč s kapitalistickou drahotou, s vykořisťováním, za socialismus (ani ne komunismus nebo snad jiný, pokrokový socioekonomický model nezaložený na podvodné monetární správě zdrojů, ale za opět jen socialismus)…
# Já jsem, já kandiduji (volte mě), ale sami nedělejte nadále nic…
# Hanba vládě, hanba Fialovi, hanbááá, blá, blá, blá…
# Silná občanská společnost připravená se bránit, kterou ale nikdo neviděl, neboť nedělá vůbec nic…
# Demisi, demisi, demisi…
# Hanba Pekarové, hanba Pekarové, Hanba Pekarové…
# Protesty proti chudobě, nový směr nepřinášející nic nového…
# Demisi, demisi, demisi…
# Co na to komunisté. My měli, my chceme, „sliby”, „volte komunisty”…
# Musíme třískat to a to o nos těm, kdo nám poroučejí, abychom šli touto cestou… (Čili vlastně třískat voliče, protože jsou to voliči, kteří poroučejí, což jako jediné je v pořádku, ačkoli nebylo lidem řečeno přímo, takže to nikdo nepochopil.)
# Skála na hrad, Skála na hrad, Skála na hrad, „sliby”…
# Pomozte mi k moci, já, já, já, „slibuji”…
# Plynofikizovali jsme zemi, čili šli cestou nesuverenity…
# Podpisy, petice, referendum, pohádky…
# Co kdybychom se pokusili… (Proč už to dávno není?)
# Pokusíme se (politicky) opět něco prosadit, pracujeme na tom, „slibujeme”…
# Děkujeme, že jste přišli s názorem, dejte nám hlas a zase odejděte domu nedělat vůbec nic…

Alibistickopokrytečtí řečníci se obávají lidem vynadat za jejich stupiditu a místo toho se předhánějí v tom, kdo jim akorát tak vleze hlouběji tam, kam slunce nesvítí. To je celé pojmenování věci. Nikdo neuvedl příčinu problému, nikdo nenavrhl konstruktivní (návrh) řešení. Ani kandidát na prezidenta Josef Skála, na kterého jsem tedy hodinu na popud Roberta Kvacskaie čekal (ačkoli jsem byl naveden jen na Skálu, zbytek chtěl vidět sám kvůli souvislostem). Řečnící pouze (opět) projevili svoji socioekonomickou neznalost s nezájmem kromě sepisování toho, čeho je beztak dávno plný internet, na čemkoli nezištně zapracovat.

Strana se nazývá Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM), ale nic komunistického nenavrhuje, neboť na ní ani nic komunistického není. Požaduje nadále kapitalistické nereálnosti, čímž popírá svůj název a poslání, základní principy komunismu. KSČM hovoří o zastaralém zhrouceném socialismu – o staré verzi monetární správy zdrojů, co již prošla svým přirozeným vývojem právě do marxistického pojetí kapitalismu – fašismu, k čemuž „komunisté” sami přispěli. Ztratil jsem další čtyři hodiny svého času, abych se akorát dozvěděl o kandidátovi na prezidenta Josefu Skálovi, že vůbec nic neví a že ani chudák neví, že neví.

Ačkoli byl Josef Skála v naší vzájemné diskuzi několikrát označen, nijak nezareagoval. Nelze se mu divit. Totiž pokud má dojít na nepopulistickou diskuzi založenou na racionálnímu přístupu k věcem, resp. vědecké metodě, nereaguje nikdo. Přeci nebude dotyčný ztrácet čas s tím, z čeho neplynou peníze nebo alespoň nějaký mocenský profit, natož něco narychlo v předem prohrané konfrontaci vymýšlet… Nejsem zklamán. To jsem byl před 11 lety.
 

Na popud čeho mi vlastně byla demonstrace zaslána?

Na popud mého příspěvku na Facebooku týkajícího se české energetiky, kde i zde označený politik nezareagoval.

Výrobní cena 1 kW/h elektřiny je 0,21 Kč. Prodej za i 10,50 Kč. To je přesně 50x předražené. Zisky ČEZu rekordní, české energetice se daří, Češi jsou bohatí, inflace vlivem úspěšnosti roste. Jelikož vysoká inflace je ukazatelem správné funkce monetární ekonomiky, nikoliv neúspěchu a selhání, jak mnozí ekonomičtí analfabeti mylně informují. Protože jinak kde je která politická strana, co by informovala a pořádala demonstrace s konstruktivními návrhy řešení?

Kde jsou Okamura (SPD), Rajchl (TRIKOLORA), Babiš (ANO) a zejména prý komunisté, např. právě Josef Skála? Kde je spolek Odchod EU, co jen shrábl milion a od té doby o něm nikdo neslyšel, nikdo ho neviděl [důkaz]? Kde je kdokoliv, kdo akorát na Facebooku vyhlašuje stupidní ankety o tom, jak Fiala do žní? Kde jsou a co dělají Mauser, Greguš a Taubinger z Hnutí Zeitgeist? Nikde, protože vše je v pořádku.

Situace je taková, že není s ničím problém. Lidé se mají dobře, což dokazují svojí účastí ve volbách. Kdyby tomu tak bebylo, dávno by stav změnili. Vždyť internet je faktických informací plný. Vše je ve skutečnosti v pořádku, Češi jsou bohatí a rádi si své zastupitele zaplatí. Máme silné a bohaté Česko a v Česku inteligentní a schopné lidi. Jsem na to hrdý.

 

Příspěvek na nezávislou žurnalistiku

 

Na popud tohoto statusu vznikla a rychle skončila diskuze

Robert Kvacskai napsal:

V první řadě děkuji za váš čas. Dal jste si s tím práci. Chtěl jsem vás upozornit v podstatě jen na vystoupení Skály v závěru, kde uvedl konkrétní návrh řešení, kterým je pokus domluvit se s Ruskem na nové energetické dohodě. Ano, to je konkrétní krok správným směrem. Reaguje to přesně na váš původní příspěvek, který mluví o tom, že není vůbec žádná taková aktivita ze strany zejména Skály.

A nyní můj osobní postoj k celé věci.

Bohužel, téměř ve všem máte pravdu. Jádro vašeho sdělení spočívá v konstataci, že se nepojmenovává skutečná podstata (podstaty) problému(ů), ale zůstává se na pohodlném povrchu. Je to údajně proto (nyní napíši názor zastánců této praxe), protože lidé potřebují slyšet to, čemu rozumí. Tedy z důvodu negramotnosti, doslova analfabetyzaci, obyvatel není možné tyto obyvatele informovat o skutečném stavu věcí ani o skutečných řešeních. Protože lidé jsou natolik tupí a zkratkovití, že by si nedokázali hluboký rozbor reality spojit s jejich každodenní realitou.

Jak už to u kvalitních lží bývá, toto je částečně velká pravda. Přesto je to obrovská lež. Je to alibi. Alibi pro ty, kteří potřebují zůstat na povrchu věcí, aby mohli vykonávat politické funkce. Pokud by totiž šli hluboko a mínili svá slova vážně, neboť by je situace trápila doslova existenčně (ať už ve smyslu materiálním nebo duchovním/duševním), potom by mohli dopadnout jako náš Jan Hus – světlé památky. Jeho příklad nám budiž připomínkou, že i velmi složité teoretické problémy církve bylo možné sdělit jasným slovem, které se dotklo podstaty věcí i srdcí lidí. A obyčejní lidé, mnohem obecně nevzdělanější než dnes, rozuměli. A neměli problém spojit si svou prostou existenci s velmi negativní, chmurnou, těžkou a hlubokou pravdou. Ale právě po ní lidé kupodivu toužili nejvíc. Kvůli ní potom celých 40 let umírali v boji s obrovskou přesilou. A zvítězili. A právě tato nepěkná, chmurná, negativní pravda (že svědomí musí neustále bojovat s přesilou lži a nevědomosti) se stala nejvznešenějším a nejsvětlejším vodítkem v našich dějinách a tvoří hmatatelně část naší národní podstaty.

Píšu to proto, aby bylo zřejmé nakolik je dnes opravdu komunistická politika nedostatečná a alibistická. Ano, opravdu neusiluje pojmenovat skutečnou podstatu dnešního zlořádu (systému), ano, opravdu zůstává u alibistických frází typu chceme socialismus. Zcela chybí konkrétní vysvětlení, co se tím míní a jak to reaguje na první zkušenost s jeho zavedením. Celostranická stanoviska k tomuto tématu jsou naprosto plochá (odsouzení zločinů stalinismu), vyhýbají se opět podstatě a nijak nevysvětlují, proč by se tyto chyby neměly opakovat v budoucnosti (sliby jsou opravdu jen sliby). Nemluvě o tom, že plochým způsobem nerozlišují, co skutečně chyby byly a co naopak je dnešní režimní lež. Prostě a jednoduše přijímají nutnost úlitby dnešnímu režimu. A tak dále. Toto je jen příklad.

Dále je jako kontrast nutné úvest i naši vlastní stranickou historii, kdy se strana za 1. republiky nebála jasně pojmenovat příčiny tehdejších krizí. A ano, mnozí její představitelé proto šli do vězení, později do koncentračních táborů nebo ke zdi. Óó, jen málokomu se chce dělat takovou „politiku“… Protože potom to není politika – hra podle pravidel, ale boj do hrdel a statků…

Ukazuje se, že bez této odvahy a bez této fáze nelze dojít k vítězství.

Co se týče konkrétních návrhů na Václavském náměstí, ano, byly to jen politické proklamace. Konstatuji, že se těžko věří takové proklamace člověku, který žije z peněz Bruselu. To je prostý fakt, který jednoduše nelze vymazat ani vysvětlit.

Co se týče Skály, i on se přizpůsobuje nastavené laťce. Navrhl pravda možnost dojednat s Ruskem separátní dohodu, ale to je opět další proklamativní aktivita z jeho strany (dělal jich celou řadu, zejména petičních akcí, typu propusťte Juliana Assange). Každému gramotnému člověku musí být jasné, že to je naprosto nereálná záležitost. Jak by mohl nějaký soukromý subjekt (řekněme nějaký zapsaný spolek k tomuto účelu zřízený) překonat státní moc, která by ho okamžitě znelegálnila jakýmkoli pro režim vhodným způsobem v okamžiku, kdy by překonal úroveň jeho rozlišovací schopnosti?? A pokud je to jen proklamativní záležitost, která má za cíl pouze ukázat veřejnosti kolik lidí chce dohodu s Ruskem, potom je to krátkozraké, protože to jen potvrzuje nereálnost alternativ navrhovaných komunisty, a v nedlouhém horizontu se takové jednání velmi nevyplatí.

Potřebné je nyní tvrdé pojmenování reality, včetně řešení. Tím je konstatace, že se nalézáme uprostřed střetu civilizačních konceptů a že my, Češi, v něm patříme do ruského, respektive slovanského, světa, jehož hodnoty jsou z velké části a ve své podstatě, našimi hodnotami. Anglosaský model je postavený na uctívání zániku, smrti, rozkladu, predátorské logice jednoho vítěze, který bere vše, zatímco ostaní podléhají jeho dominanci. Anglosaský model upřednostňuje citové trauma, likvidaci sounáležitosti a spolupráce mezi lidmi, likviduje rovnost a vnímá boj a míru síly jako jediná měřítka ustavení světového řádu – kterým je nutně hierarchie. Slovanský svět je jeho opakem. Jeho základem je kopné právo – rovnost povinností a práv všech členů tohoto světa. Jeho základem je život, růst a rozvoj lidské duše. Základem slovanského světa je lidová vláda, vláda všeho lidu, který je za lid počítán (musí splňovat jisté morální vlastnosti).

Řešením je opuštění téměř všech hodnot anglosaského světa (čímž je ovšem míněno nejhorší ideové dědictví Římské říše, papežský kult katolické církve, protestantizmus jako jeho vyhrocení, kapitalismus a fašismus jako jeho poslední konkrétní stádia), jeho kulturního modelu, který vede ke smrti. Znamená to samozřejmě zlikvidovat stávající ekonomický „nemodel“, „nesystém“ a nahradit ho logikou vědecké účelnosti řízené ve prospěch všech – dle hodnot slovanského světa. Znamená to položit znovu otázky smyslu lidské existence a nabídnout odpovědi obsažené v historických kořenech generací lidské moudrosti. Opět zde mohou být vodítkem duchovní tradice slovanské společnosti.

 

Martin Mojmír napsal:

Fajn, konkrétní návrh řešení. No jo, ale kdo to udělá, když Skála ani nikdo jiný z „komunistů” ne? A k čemu je to vlastně dobré, pokud jsme energetická velmoc a můžeme energetiku i vše ostatní převzít, jakmile se pro to rozhodneme, do vlastních rukou? V rámci systému je domluva s Ruskem méně realizovatelná než právě ono převzetí současné naší produkce, takže to neudělá nikdo. Nelze to udělat. Jedná se o návrh populistický neřešící podstatu věci. Manipuluje se stupidním způsobem stupidními lidmi.

Problém je právě ten přístup k nerozumějícím lidem. V populismu. Lidé, pokud k nim budeme přistupovat populisticky, nebudou motivování věcem rozumět. Pokud jim řekneme stroze pár povrchních frází, jejich reakcí bude, tak to někdo udělejte, dáme Vám hlas, ale sami opět nebudeme dělat nic, neboť k tomu nemáme důvod. Budou k věcem přistupovat nadále stejně neinformovaně, nebudou mít důvod (začít) chápat, co jim říkáme. Lidem se musí říkat věci tak, jak jsou s případným nabídnutím zdrojů k dovzdělání a zejména pobízet je, „nutit” k zapojení a neustále jim vyčítat, pokud a dokud to neudělají, připomínat jim jejich osobní vinu za současný stav. Ke konstruktivní změně současnou konvenčně-systémovou cestou populismu, manipulace a lhaní nedojde, není to realizovatelné.

Současná komunistická politika je především pokrytecká. Nynější komunisté vůbec nerozumí, co komunismus znamená, což bude tím, že to nejsou komunisté. Ani tehdejší komunisté nebyli komunisté. KSČ byla složena z několika málo socialistů a podstatné většiny kapitalistů – fašistů (čest skutečným komunistům typu Jakeš apod. – R.I.P., tedy alespoň co já o něm ze svých omezených zdrojů vím, co sám podrobně vyprávěl), což prokázaly události roku 1989. Asi bych ani se dnes nesnažil realitě a porozumění komunismu nějak důsledně přibližovat. Maximálně tak nabídnout odbornou diferencující literaturu. V době, kdy jsou k dispozici realističtější a zejména lidštější alternativy, viz například Zdrojové ekonomika – Ekonomika založená na přírodních zákonech / zdrojích.

Čelit něčemu, bojovat proti něčemu, bránit se něčemu patří mezi zastaralá a neefektivní schémata myšlení – (pseudo)aktivismu. Destrukce je destrukce, ztráta času. Dokonce i vedení této naší společné diskuze v době dostupných informací není konstruktivní. Je to už velmi zbytečné. A co je to vítězství? Výsledek nějakého boje, kdy jedna strana soupeří s druhou. Dojde ale k vítězství, anebo jde jen abstraktní pojem? Vítězství je irelevantní. Konstruktivní je pouze pokrok.

Na Skálovi je vidět jeho přizpůsobování se stupiditě. To z něj nedělá ale nic jiného než stupidně jednajícího člověka. Přitom Skála není hlupák. Domnívám se, že by Josef Skála už mohl po těch letech dojít k závěru, že tato cesta nikdy nikam nevedla a ani nepovede. Přizpůsobuje se s debily z KSČM debilům proč vlastně? Příštím prezidentem bude Babiš, to je dané. To je stupidní člověk. Řešít prezidentování je stejně stupidní jako stát před a mluvit k debilům. Neměl by se Skála zaměřit na konstruktivní návrhy řešení například tím, že poukáže na dílčí problém, ten důkladně rozebere a navrhne jeho realizovatelné řešení s konkrétním postupem, které mimochodem ani nemusí sám nijak vymýšlet, neboť je toho plný internet? Neměl by Skála využít svého postavení, své „autority” a začít třeba psát? Nikoli nic historického, ale futurologického? Petice jsou k ničemu, nic neřeší, protože nikoho do ničeho nenutí, nic k ničemu nezavazují. Jen k tomu, pokud bude dosažen určitý počet podpisů, aby se papír vyndal na stůl, přítomní zmrdi řekli, že je to nezajímá a zase to uklidili do šuplíku = obrovská ztráta času. A opět dohody s Ruskem? Jaký to má mít smysl, my Rusko k něčemu potřebujme? Neměli bychom se zaměřit na naši suverenitu a její model nenabízet následně i ostatním? Na decentralizaci jakožto samotnou matkou přírodou ověřený ucelený funkční systém? Rusko nás za suverenitu ohrožovat nebude a NATO s EU na to nemají čas.

Realita je staletí pojmenovaná. Dochází pouze k nevýznamnému vývoji v podobě stále více a rychleji prohlubujícího se strukturálního násilí. Shrnutí pojmenování nabízí desetiletí např. Hnutí Zeitgeist nebo Projekt Venus. Existuje na toto téma stovky, možná už i tisíce prakticky stejných dokumentů, že dávno není co pojmenovávat. Skuteční komunisté musí k modelu Zdrojové ekonomiky automaticky logicky přejít. Víme, kde je problém, umíme jej pojmenovat a konkrétně konstruktivně řešit. Jen nechceme, protože pocit opojení mocí a peníze jsou nám pořád tak nějak absurdně bližší, ač stále nedosažitelnější, přičemž tohle vše o sobě dobře víme a přes to se chováme stále stejně stupidně. Nepatříme do žádného ruského, slovanského, keltského nebo jakéhokoli světa. Jsme lidská rasa, patříme do světa lidí. Vše ostatní je irelevantní, stejně tak jako je irelevantní dělání rozdílů mezi námi. Ano, máme nějaké kultury s kulturními bariérami, determinacemi. To si nicméně každá kultura musí vyřešit svým vývojem sama. Tady bych vyzdvihl princip primární směrnice ze StarTreku. Domnívám se, že nám příslušná kultura už by mohla pomalu dosáhnout úrovně přechodu od stupidity k rozvoji, nebo ne? Nemusíme řešit nějaké názvy a zabývat se tím, jaká kultura co dělá, jak se chová. Důležité je, jak se chováme my teď. V tomto případě jak se chová Josef Skála, pokud je nyní řeč o něm a jeho chování…

Řešením je změna myšlení, překročení referenčního rámce. Neznamená to nic likvidovat, anebo se k něčemu, co stejně evidentně bylo překonáno, vracet. Znamená to vytvářet a budovat, inovovat. Ostatní následně zastará a zanikne samovolně samo. Něco likvidovat je jen ztráta času, stejně jako je ztráta času vystupování z NATO, z EU apod. Řešením není vytváření jen dalších zbytečných konfliktů, řešením je jejich ignorace, náhrada za tvořivou společnost. Z historie víme, že jakýkoli odpor je marný. Co se uchytilo, byly vždy výhradně objevy, vývoj. Vykašleme se na Slovany, Anglosasy, Římany a podobné kraviny. Je jeden živočišný druh a tím je člověk. Jednejme podle toho buď nyní my, anebo podle toho budou jednat až daleké budoucí lidské generace, popřípadě úplně jiné rasy, neboť funguje pouze to, co jde ruku v ruce s přírodními zákony.

P.S.: Pokud jsme u debilů, už jste četl toto? https://www.duchdoby.cz/clanek/29141-pravidlo-35-pro-zdravou-spolecnost/ Článek Pravidlo 3,5 % pro zdravou společnost aneb co zvládne udělat i debil? Článek je primitivně napsán, aby mu porozuměl opravdu každý. Pokud chceme jednat s debily, je potřeba s nimi jednat takto.

Už by to vážně chtělo začít myslet konstruktivně a přestat ztrácet čas s nesmysly.

 

NETIO.CZ webhosting

 

Co jsme se dozvěděli, jaký je výstup?

Tím diskuze skončila. Nedozvěděli jsme se vůbec nic nového, natož konstruktivního. Jedinými návrhy řešení, pokud dotyční neví nic, jsou návraty zpět do selhaných nebo už překonaných časů, o kterých příliš neví, neboť v nich nežili. To za současných vědomostí, současného stavu společnosti. No tak to je ale přeci naprostá kravina.

S Robertem Kvacskaiem jsem v minulosti celkem rád pronesl pár slov. Sem tam mne oslovil, hezky psal, vyměnili jsme si několik stylisticky obdobných řádků, ale vždy to skončilo v bezargumentačním a zároveň nikam nevedoucím vakuu. Robert si dál psal své, znovu mne oslovoval, až jsme si o tom dnes tady napsali. Stále stejná slova a dokola jen obhajoba současného stavu, popř. zájem o vracení se zpět tam, kde to nezafungovalo a tudíž skončilo. Neochota a nezájem překročit svůj úzký referenční rámec, neochota a nezájem vykročit ze své komfortní zóny zasněného populistického náboženství. Věčná škoda dalšího promarněného potenciálu.
 

Tak co teda máme dělat ty chytrej?

Takže znovu a také stále dokola. Našim návrhem řešení je Zdrojová ekonomika jako alternativní socioekonomický model nezaložený na monetární správě zdrojů, nýbrž na přírodních zákonech / zdrojích prezentovaný mimo jiné Hnutím Zeitgeist a Projektem Venus. K té cesta nevede prostřednictvím zastaralého způsobu egoistického myšlení, nýbrž myšlení altruistického následovaného reálnou prací nejprve na sobě a poté v souladu s vědeckou metodou na lidské společnosti. Co máte dělat? Co na tom není jasné? Použij internetový vyhledávač! Zadej si Zdrojová ekonomika, Hnutí Zeitgeist atd. Přečti programové prohlášení Hnutí Zeitgeist, orientační příručku Definice Hnutí Zeitgeist, brožuru Hnutí za nová lidská práva a zapoj do konstruktivního aktivismu. No a pokud na to nemáš, protože se považuješ za blbce, vždycky můžeš dělat alespoň TOTO. To snad zvládneš, nebo ne?
 

Diskuze a podpora

Máte-li k článku nebo jeho autorům dotaz, založte si na našem fóru téma ZDE, kde se Vám můžeme věnovat. Nezapomeňte při diskuzi dodržovat místní (N)etiketu. Naše prohlášení o odpovědnosti najdete ZDE. Pokud souzníte s naší prací, budeme rádi, když nás podpoříte; informace o možnostech najdete napravo nebo níže. Za předchozí měsíc nám nepřispěl nikdo, nepomohli jste nijak. Bez Vás k pozitivní změně nedojde. Je to na Vás!

 

Prostor pro Váš odkaz

Nelíbí se článek?

„Zkorumpujte” nás! Pošlete na některý z našich bankovních účtů s variabilním symbolem „29662” a zprávou pro příjemce „DAR DDCZ 28551” rovných 99.000 Kč a my tento článek odstraníme, eventuálně pošlete korun jeden milion, načež z webu nenávratně odstraníme články k dotyčnému subjektu všechny, přičemž se tomuto znovu již nebudeme věnovat. Z něčeho fungovat musíme a proto není nic, na čem by se nedalo domluvit… Nebojte se, umíme držet tajemství. 🙂 Ostatně tak to přeci ve světě chodí, k tomu jste byli vychováni, nebo ne?

Martin Mojmír

po absolvování základní školy, středního odborného učiliště hotelového provozu a gymnázia se zaměřením na IT a jazyky studoval dále psychologii a speciální pedagogiku. Věnuje se ICT, datové analýze, datové žurnalistice, futurologii, sociologii a ekologii. Prosazuje a popularizuje koncept zdrojové ekonomiky co by udržitelného socioekonomického modelu. Kromě duchdoby.cz provozuje např. dále také projekty jinemedium.cz, mojeretence.cz nebo fórum ETIQ.CZ, z.s. Vlivem nešťastných okolností je Martin od r. 2023 invalidou.