Pravidlo 3,5 % pro zdravou společnost

K tomu, abychom se jako lidská společnost mohli konečně začít reálně civilizačně posouvat, jsme v rámci Hnutí Zeitgeist došli k závěru, že je zapotřebí alespoň tří a půl procenta konstruktivně uvažujících, proaktivních lidí. Jelikož se ale dostání k tomuto číslu zdánlivě jeví jako problém, přicházíme s návrhem řešení.

Prostor pro Váš odkaz

Pravidlo 3,5 % pro zdravou společnost

Co je pravidlo 3,5 % pro zdravou společnost? Jednoduše zprvu, abychom se dostali ke třem a půl procentům aktivizovaných informovaných a konstruktivně uvažujících lidí, kteří vědí, že samo se nic neudělá a že oni musejí být tou změnou, kterou chtějí vidět v ostatních, je potřeba tuto tří a půl procentní kritickou menšinu vytvořit. Momentální stav odhadem 0,1 % opravdu nestačí. No jo, jak toho ale docílit? Samo se nic neudělá a přes volby sotva gramotných politiků už teprve ne. Přitom to ani není tak složité. V rámci iniciativy ETIQ.CZ, z.s. přicházíme s návrhem řešení.
 

1 % finančního a 2,5 % fyzického zapojení

Dá se to vyřešit takřka okamžitě. Jedno procento je část z Vašeho měsíčního finančního příjmu, které věnujete Vámi zvolenému společensky prospěšnému projektu. Např. pokud přijímáte, a to jakkoli, měsíčně 20.000 Kč, darujete z této částky dvě stovky. Pokud 8.000 Kč, darujete 80 Kč. Co je společensky prospěšný projekt? To je jakýkoli konstruktivní projekt fungující zcela transparentně a nezištně pro zájmy všech. Např. azyl pro hospodářská a ostatní zvířata Farma naděje, projekt Pravda o vodě bojující pro Vás za právo na čistou a dostupnou vodu nebo vzdělávací a charitativní Hnutí za nová lidská práva Zeitgeist. TRANSPARENTNĚ A NEZIŠTNĚ. Já, autor tohoto článku, a to i když sám provozuji neziskovou iniciativu, přispívám měsíčně ze svého 500 Kč. To i když je můj měsíční příjem o více jak polovinu nižší, nicméně je to má volba, stačí se držet a dodržovat alespoň to jedno procento.

No a ta dvě a půl procenta jsou zase časovým výměrem, který Vámi zvolenému společensky prospěšnému projektu, organizaci věnujete fyzicky. Měsíčně to je pouze 18 hodin! Ano, je to nutné! Musíte Vy sami osobně zvednout zadek a fyzicky zapracovat. Např. vysadit nové stromy, uklidit nepořádek v přírodě a tím ji dekontaminovat, dovzdělat se ve celospolečenských otázkách a informace efektivně delegovat dále. Cokoli konstruktivního. A především seriózně! Je jedno, jak si čas v měsíci rozvrhnete, ale musíte to udělat. VY SAMI A OSOBNĚ. Já, autor tohoto článku, vedu iniciativu ETIQ.CZ, z.s., věnuji se jejím projektům, ale třeba právě i sběru toho odpadu, řešení odpadového hospodářství, resp. kontaminaci životního prostředí v rámci tzv. lokálního aktivismu s ÚMČ Prahou 13 atd.
 

Motivací k aktivismu je vedení agendy

Jak se „donutit” k práci? Pro finanční plnění jednoho procenta stačí vyhledat projekt a zadat měsíční trvalý příkaz. Pro plnění fyzické je základem vedení veřejné agendy. Tím je myšleno např. „vlastní” webová aplikace, prachobyčejný Google Docs, veřejný kalendář apod. (odkaz na naší agendu je ZDE, login: admin, heslo: 42, popř. starší členy naši iniciativy používaná ZDE; podotýkáme a přiznáváme se nicméně, že toto tak trošku odbýváme, neboť zde máme uvedeno asi jen 30 % veškeré naší činnosti, které se věnujeme natolik, že ji opomínáme všechnu pečlivě zapisovat). Agenda pomůže s personalizací práce, ale zejména je užitečná k tomu, že motivuje. Jak přispíváte, pracujete a zapisujete, je za Vámi vidět odvedená práce. (Sebe)prezentace ostatním je spíše už jejím vedlejším produktem, jenž můžete využít např. při argumentaci alibistům na tzv. sociálních sítích, kteří až Vám vytknou poučování, můžete je do své agendy odkázat aneb „já se aktivně podílím na nezištném zlepšování společnosti a udělal pro to dosud toto, cos udělal ty”? Drtivá většina lidí si totiž jen ráda stěžuje, ale zároveň nebude dělat vůbec nic. To přímo souvisí s jejich osobním alibismempokrytectvím, s jejich nedospělostí. Vy takoví přeci (už) nejste, nebo (stále) ano?
 

Cest osobního zapojení se je více

Tímto článkem se zaměřujeme vskutku jen na ty absolutní základy. Na to, co může udělat každý z Vás bez podpory a rad ostatních nehledě na příjem, čas a výši Vašeho formálního vzdělání. Pokud Vám není cokoliv jasné, anebo se domníváte, že jste už trošku dál, resp. máte širší možnosti svého využití a pomoci, což pravděpodobně zrovna Vy máte, budeme rádi, když se s námi spojíte, abychom Vám pověděli více. Seznámíme Vás se širšími možnostmi, s naší neziskovou iniciativou, principem její práce a již zavedenými, funkčními projekty, s takzvanou vědeckou metodou a jejím využitím při práci, s kritickým myšlením, s myšlenkovým tokem vzdělávacího a charitativního hnutí za nová lidská práva Zeitgeist. V rámci neziskové iniciativy ETIQ.CZ, z.s. stojící za, mimo jiné, projektem DuchDoby.CZ pracujeme, nicméně pro zapojení se není žádná iniciativa zapotřebí. Pracovat můžete, a také je to vůbec to nejlepší možné řešení, i samostatně. Nezištně. Jinak to nejde, nikdo za nás nic neudělá a antipolitici teprve ne.
 

To je všechno, opravdu tak stručně

Zapojit se je snadné. Pojďme se spojit přes hlasový komunikátor (Jitsi, Discord, Mumble, Signal) nebo si zavolat klasicky telefonicky a pustíme se do toho. Nebo ne? Proč ne?
 

Diskuze a podpora

Máte-li k článku nebo jeho autorům dotaz, založte si na našem fóru téma ZDE, kde se Vám můžeme věnovat. Nezapomeňte při diskuzi dodržovat místní (N)etiketu. Naše prohlášení o odpovědnosti najdete ZDE.

Pokud souzníte s naší prací, budeme rádi, když nás podpoříte; informace o možnostech najdete napravo nebo níže. Za předchozí měsíc nám nepřispěl nikdo, nepomohli jste nijak. Bez Vás se nic k lepšímu neobrátí.

Martin Mojmír

po absolvování základní školy, středního odborného učiliště hotelového provozu a gymnázia se zaměřením na IT a jazyky studoval dále psychologii a speciální pedagogiku. Věnuje se ICT, datové analýze, datové žurnalistice, futurologii, sociologii a ekologii. Prosazuje a popularizuje koncept zdrojové ekonomiky co by udržitelného socioekonomického modelu. Kromě duchdoby.cz provozuje např. dále také projekty jinemedium.cz, mojeretence.cz nebo fórum ETIQ.CZ, z.s. Vlivem nešťastných okolností je Martin od r. 2023 invalidou.