Co navrhuje lidem dělat Petr Hampl v roce 2020

Vaše dotazy a diskuze
Příspěvek na nezávislou žurnalistiku
 

Petr Hampl 16.02.2020 na Facebooku

Konečně jsem dopsal článek, který jsem chtěl původně publikovat už k 1. lednu: Co konkrétního mohou vlastenci v letošním roce udělat pro záchranu své země. V závěrečném odstavci se věnuji práci s mládeží. Jde o to, že zájem a důvěru nastupující generace si teprve musíme zasloužit. A toho se nedá docílit péčí nebo dokonce podbízením se. Mladí půjdou za tím, kdo ukáže, že je silný, akceschopný a odhodlaný. Za tím, kdo umí vyhrávat. Za tím, kdo vyhrát opravdu chce.

Článek údajně nejčtenějšího sociologa Petra Hampla je k přečtení ZDE.
 

Prostor pro Váš odkaz

Nepleťte si sociologii s futurologií

Inu přečetl jsem si onen nový, prý dlouho připravovaný článek sociologa Petra Hampla, abych se třeba už dozvěděl, co mohou lidé říkající si vlastenci dělat a to nejen v roce 2020. Žel stejně jako v minulosti (např. ZDE, ZDE, ZDEZDE) se ale nic nedozvěděl. Opakuje se stále dokola pouze pokynování ke sdružování se po uzavřených „klubech” či různých hospodách a absolvování koleček nechci říci bezduchých diskuzí vlastně ani nemám představu o čem. O stávající situaci a společenských problémech? Diskuze? No vážně, ověřte si z námi natočených přednášek.

Petr Hampl zkrátka není futurolog, nemá vizi, aby mohl vědět, co konkrétně dělat. Neboť kdyby ji měl, pravděpodobně by se již věnoval i jiným aktivitám než jen sociologickým přednáškám. Nedomnívám se, že je jeho práce nepřínosná, to vůbec ne. Domnívám se, že zkrátka stále ještě sám tápe a čeká, až a zda vůbec se naskytne nějaká příležitost. I pro něj samotného. Zda s něčím, co by se Petrovi mohlo zamlouvat, přijde někdo jiný. S něčím „reformním”. Na nic jiného totiž ještě stále není připraven. Alespoň veškeré výstupy rad o tom, co dělat, na to poukazují.

Nejen při cestě z akce jsme si v autě s Petrem o jedné takové vizi povídali. Vizi nazývající se Ekonomika založená na přírodních zákonech / zdrojích. Ta by se Petrovi dle jeho slov líbit mohla, avšak dokud Petr nenabude jistých klíčových zkušeností (zejména těch, co je a jak funguje kapitalismus, resp. monetární systém), nemůže dojít k pochopení. Petr se za dobu, co se známe, ještě na naše materiály ani nepodíval. Co však ví jistě, je, že jde o utopii. Na toto mohu reagovat jedině tak, že pokud mám něco nazvat utopií, tak jedině to, co vím, že nefunguje, čímž je současná ekonomika založená na monetární správě zdrojů. Za utopii ale nemohu nazvat to, co neznám, ještě se nevyzkoušelo a na což existují poměrně rozsáhlé nikoli pseudovědecké studie.

Věci nelze shazovat pouhým tvrzením, že něco, co neznám a ani znát nechci, nebude fungovat.

Věci zkrátka nelze shazovat pouhým tvrzením, že něco, co neznám a ani znát (zatím) nechci, protože to zní krásně a až skoro neuvěřitelně, nebude fungovat. Věci lze rozebírat tak, že pokud vím, že něco nefunguje a fungovat nemůže, bude spíše utopií než to, o čemž se odmítám informovat a co by fungovat naopak mohlo. Ekonomika založená na přírodních zákonech / zdrojích skutečně fungovat může, za dobu její konceptualizace byly vytvořeny jisté konkrétní ekonomické kalkulace dávající takovému řešení na existenci více než naději. Tím, že ale něco budu jen shazovat, aniž bych si to třeba jen prostudoval, ničemu nepomohu. Pak mohu skutečně stále jen tápat a radit lidem, aby se někde sházeli a diskutovali. Není místo diskuzí třeba spíše zamyslit se nad tím, zda není čas začít už na něčem konkrétním pracovat? Ne jen na „něčem” („něco” nepojmenovaného dělat), ale na něčem konkrétním (co konkrétně dělat). A jedním takovým řešením příčiny problémů může být právě studium a zapojení se do podílení se na (vy)budování a aplikaci zmíněné Ekonomiky založené na přírodních zákonech a zdrojích. Ekonomiky založené na přírodních zákonech a zdrojích, s jejíž konceptem přišel jako první sociální inženýr, architekt a obecně multidisciplinární vědec Jacque Fresco (*1916, †2017). Přeci není nic snazšího než číst, zvolit si obor, jenž je nám nejbližší a začít (se) v něm realizovat, nebo ano? Pro začátek totiž není nic složitějšího potřeba.

Chcete se dozvědět více? Navštivte nás kterékoli pondělí od 21:30 na platformě Mumble a my Vám, na rozdíl o posílání do klubů a hospod diskutovat, řekneme poměrně přesně, jak a co můžete pro zabezpečení lepší společnosti dělat. Těšíme se na Vás. Návod na instalaci a připojení najdete ZDE.

 

Vaše dotazy a diskuze

Martin Mojmír

po absolvování základní školy, středního odborného učiliště hotelového provozu a gymnázia se zaměřením na IT a jazyky studoval dále psychologii a speciální pedagogiku. Věnuje se ICT, datové analýze, datové žurnalistice, futurologii, sociologii a ekologii. Prosazuje a popularizuje koncept zdrojové ekonomiky co by udržitelného socioekonomického modelu. Kromě duchdoby.cz provozuje např. dále také projekty jinemedium.cz, mojeretence.cz nebo fórum ETIQ.CZ, z.s. Vlivem nešťastných okolností je Martin od r. 2023 invalidou.

1 Komentář
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře