Primář Brančík mylně o radikalizaci na ČT24

Na serveru Lajkit.cz se objevil krátký komentář k tomu, jak se České televizi vymkl kontrole níže uvedený vstup (viz video). My si však okomentujeme slova pana primáře Jiřího Brančíka, jehož odbornost značně pokulhává.

Prostor pro Váš odkaz

Názory, nebo fakta?

Prosím pěkně, já si myslím…

Začínáme problémovými slovy „já si myslím”. Ve vědeckých oborech se ale nemá myslet, nýbrž vědět.

…jejich radikalizace je uložena, troufám si tvrdit, geneticky…

Lidské chování není uloženo v genech, jak pan primář Brančík chybně tvrdí, ale formuje se v průběhu života okolními vlivy. K určitému chování můžeme mít pouze jisté minimální povahové předpoklady, ovšem geny za něj odpovědné skutečně nejsou. Tento blábol pramení z primářovi nevzdělanosti v této věci.

Každopádně na základě tohoto vysloveného nesmyslu se moderátorka správně táže, jak to pan Jiří Brančík s tou psychikou vlastně myslí, načež ten pokračuje opět spojením „já si myslím” a to ve stejném duchu, že je radikalizace, konkrétně muslimů, uložena v genetické výbavě 1.400 let, což si však obratem popře slovy, že není odborníkem na Islám, takže… Takže si to vlastně vycucal z prstů. Ne, radikalizaci v genech opravdu nikdo nemá.

Jinak má pan primář pravdu. Běžný člověk se radikalizuje (nebo spíše může radikalizovat) v případě, když vidí, že je ohrožena jeho země, rodina, existence. To je pochopitelné. Když si to dáme do souvislostí, takzvaně přečteme mezi řádky, tak vlastně si pan Brančík tímto vyvrací předchozí sdělené názory na genetickou výbavu, neboť zde tvrdí fakta – „člověk se radikalizuje teprve tehdy, když…” Proč tedy ty názory? Ostatní argumenty jsou v pořádku, až tedy opět na ovlivňování chování a činů Bohem, pokud tedy toto nebylo řečeno jako metafora, což patrně bylo.
 

Zdroje informací

Před tvrzením názorů bych doporučil zjistit, zda k dané záležitosti neexistují nějaká fakta, respektive relevantní zdroje informací. O tom, jak funguje lidská psychika, co jsou to bio-sociální tlaky a třeba právě i proč se lidé radikalizují. Následující video je vědeckým materiálem nejen Hnutí Zeitgeist, které poskytne i konkrétní informační zdroje.

Dále příručka Definice Hnutí Zeitgeist – PDF, Wiki
A v neposlední řadě archiv filmů Hnutí Zeitgeist.
 

Příspěvek na nezávislou žurnalistiku

Martin Mojmír

po absolvování základní školy, středního odborného učiliště hotelového provozu a gymnázia se zaměřením na IT a jazyky studoval dále psychologii a speciální pedagogiku. Věnuje se ICT, datové analýze, datové žurnalistice, futurologii, sociologii a ekologii. Prosazuje a popularizuje koncept zdrojové ekonomiky co by udržitelného socioekonomického modelu. Kromě duchdoby.cz provozuje např. dále také projekty jinemedium.cz, mojeretence.cz nebo fórum ETIQ.CZ, z.s. Vlivem nešťastných okolností je Martin od r. 2023 invalidou.

13 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Qestament
Qestament
6 roky před
Reaguje uživateli  Martin Mojmír

Primář Brančík si po ČT24 udělal vlastní osobní videovstup, kde tak nějak popírá co řekl na ČT24. TOhle nechápu, proč by ze sebe v ČT udělal blbce a hned pak obratem osobně řekl něco jinýho?