Jak je to s hygienou ve Fakultní nemocnici Motol, Thomayerově nemocnici a Nemocnici s poliklinikou Česká Lípa

Víte, co patří mezi základní předpoklady fungujícího zdravotnického zařízení? Strava a hygiena. Pokud jídlo není k jídlu a na toaletě v nemocnici sotva teče studená voda, jděte jinam, neb nejspíš tam nebudou stát za nic ani doktoři. Nejedná se o vtip. Strava a hygiena skutečně koreluje s úrovní zdravotní péče.

Prostor pro Váš odkaz

Úroveň WC zřejmě koreluje s úrovní péče

Včera na urgentním příjmu v Motole mě neošetřili, viz můj status na Facebooku [1]. Když jsem tam šel na toaletu, pochopil jsem proč. Tekla pouze studená voda a navíc jen tehdy, když „se jí chtělo”. Žádné mýdlo, žádné utěrky, nefungující fukar, žádný koš. To jak na pánském WC, tak na dámském, kam šel na procházku můj dámský doprovod. Podlouhlý nerezový pisoár nechutně špinavý, vaši i předchozího močícího moč při močení do něj z odrazu zpět nalézáte na svém oblečení. Pochopitelně kaluže moči i na podlaze. V kabince jsem nebyl. To byla Fakultní nemocnice Motol 28.03.2022 mezi 12:15 – 16:15 hodinou, kde a kdy mě nechali zbytečně čekat na příjmu, kromě čehož se všichni čekající přede mnou i po mně, kterým z poloviny viditelně nic nebylo, vyměnili, viz onen status.

Obdobně to vypadalo v září 2020 v Thomayerově nemocnici v pražské Krči. Rovněž bez mýdla, utěrek, funkčního fukaru, teplé vody; zde navíc v kabince, kterou jsem navštívil, pomočené prkénko a ve druhé kabince dokonce zcela bez prkénka. Po zemi se válel toaletní papír, po celé místnosti se linula líbezná vůně koncentrované moči, vylomené dveře. Takto se starali po hygienické stránce o klienty na urgentním příjmu v pražské Thomayerově nemocnici. Pokud potřebujete tady vykonat potřebu, nezbude než to udělat na zem a ani za to nebudete moct.

No a nakonec to nejlepší. Nemocnice s poliklinikou Česká lípa, oddělení s kardiologickými pacienty před cca pěti lety. Tady při mé chvilkové hospitalizaci, ze které jsem byl donucen tentýž den utéct, to bylo stejné nejen na chodbách, ale rovněž v jednotlivých pokojích pro pacienty. Absence mýdla, utěrek na otření rukou, zde žádný fukar. Zpravidla se utíráte do sebe nebo nikam. Voda pouze ledová. A to nejzáživnější – všude sračky. Na pokoji jsem byl s mimo jiné kardiologickým pacientem, jenž byl v jednom kuse pokálen. Zábavná kopa, perfektně mu to myslelo (ehm), normálně se pohyboval, vše. Akorát, a to podotýkám záměrně, neudržel stolici. Nejen on samotný, ale také jeho postel a především záchod byl neustále pokálen. Co na to personál? Za dobu mé návštěvy od rána cca 7 do večera cca 20 hodin prakticky nic. Na pokoji jsem byl s tímto pacientem, jenž nedbal o hygienu obdobně, jako o ní nedbala nemocnice. Nemohl jsem si ani dojít na záchod, což v mém tehdejším zdravotním stavu bylo obzvlášť povznášející. Nikoho nic nezajímalo, všichni si jen stěžovali na peníze. A to jsem nemocnici opustil na reverz nikoli z hygienických důvodů, o tom ale jindy. No zkrátka a prostě naprosto nedůstojné, naprosto otřesné, neuvěřitelné.
 

Úroveň zdravotnictví za poslední roky strmě klesá

Za poslední roky mám s českým zdravotnictvím povětšinou nejhorší možné zkušenosti. Pozitivně se mohu vyjádřit k Nemocnici Na Homolce. Tam se ke mně zatím chovali s úctou a respektem, toalety v pořádku. Tedy alespoň naposledy před čtyřmi lety, kde jsem absolvoval neurologické vyšetření společně s vyšetřením ve spánkové laboratoři. Pak mám také dobré reference na Ústřední vojenskou nemocnici – Vojenská fakultní nemocnice Praha (toalety jsem tam viděl a ok) a Bulovku, která měla velice špatnou pověst před cca 10 a více lety, ale za poslední dobu se údajně velmi zlepšila (tam jsem toalety navštívil před 19 lety při práci). A to jsou nemocnice, které také v budoucnu navštívím, neboť ty výše zmíněné jsou hotová katastrofa. Mizerná hygiena, ve FN Motol protiřečící si a navzájem se mezi sebou pomlouvající doktoři, neodbornost, neznalost, nelidský přístup a nezájem. Jsem člověkem nejdoucím daleko pro vší slušnost, ale tady to vůči pacientům skutečně příliš nefunguje. Samozřejmě je to o osobě, ale na co jsem za poslední dobu narazil, to člověku hlava nebere. Neošetří vás, nevědí, neumí a ještě si pacientům stěžují, že mají od zdravotních pojišťoven málo peněz s nepochopitelnými odkazy na systém v USA. Přitom podle toho, co o příjmech doktorů vím, z počtu práce a pacientů, které mají, jsem přesvědčen, že si stěžovat nemají na co. Oproti zahraničí ovšem, ale oproti ostatním profesím v ČR rozhodně ne. A kdo tvrdí že ano, ten k penězům rozhodně nemá negativní vztah.
 

Status o vyhazovu z FN Motol bez ošetření

Jak mě vyhodili bez ošetření z FN Motol - 28.03.2022
 

Soucit s pokryteckými alibisty se drží těžko

Je to velmi smutná vizitka našeho zdravotnictví. Dějí se tam i úplně jiné věci. A to se tady bavím jen o korelaci úrovně toalet s úrovní personálu. Nu tak z motolské továrny na špínu a nemoci snad raději opravdu rychle pryč. A soucit s jejími pacienty… I když soucit s pokryteckými alibisty se drží jen těžko. Podle toho ten náš svět potom vypadá.
 

Použité zdroje

Grafika: obrazkovysvet.cz

 

Diskuze a podpora

Máte-li k článku nebo jeho autorům dotaz, založte si na našem fóru téma ZDE, kde se Vám můžeme věnovat. Nezapomeňte při diskuzi dodržovat místní (N)etiketu. Naše prohlášení o odpovědnosti najdete ZDE. Pokud souzníte s naší prací, budeme rádi, když nás podpoříte; informace o možnostech najdete napravo nebo níže. Za měsíc únor 2022 jste nepřispěli nikdo vůbec ničím. Nezapomeňte se na to vykašlat i v březnu. Děkujeme!

 

Nelíbí se článek?

„Zkorumpujte” nás! Pošlete na některý z našich bankovních účtů s variabilním symbolem „2022032904” a zprávou pro příjemce „DAR DDCZ 28951” rovných 99.000 Kč a my tento článek odstraníme, eventuálně pošlete korun jeden milion, načež z webu nenávratně odstraníme články k dotyčnému subjektu všechny, přičemž se tomuto znovu již nebudeme věnovat. Z něčeho fungovat musíme a proto není nic, na čem by se nedalo domluvit… Nebojte se, umíme držet tajemství. 🙂 Ostatně tak to přeci ve světě chodí, k tomu jste byli vychováni, nebo ne?

Martin Mojmír

po absolvování základní školy, středního odborného učiliště hotelového provozu a gymnázia se zaměřením na IT a jazyky studoval dále psychologii a speciální pedagogiku. Věnuje se ICT, datové analýze, datové žurnalistice, futurologii, sociologii a ekologii. Prosazuje a popularizuje koncept zdrojové ekonomiky co by udržitelného socioekonomického modelu. Kromě duchdoby.cz provozuje např. dále také projekty jinemedium.cz, mojeretence.cz nebo fórum ETIQ.CZ, z.s. Vlivem nešťastných okolností je Martin od r. 2023 invalidou.