Kolik koní ještě žokej Josef Bartoš zabije, než na nich přestane závodit? I takové lidé pokládají otázky

Kolik koní ještě žokej Josef Bartoš zabije, než na nich přestane závodit? To je otázka, která patrně zůstane nezodpovězena, neboť ani sám jmenovaný žokej na ni nedokáže odpovědět.

Prostor pro Váš odkaz
Komerční banner 770x100px (pro více informací, jak na DuchDoby.CZ inzerovat, klikněte SEM)

Žokej Josef Bartoš na předvčerejší Velké pardubické odsoudil k smrti dalšího koně. Tentokrát devítiletého hněďáka Vicodyho ze stáje Lokotrans. Tomu při skoku přes překážku zvanou Velký Taxis zlomil nohu, načež kůň byl, místo napravení nohy a dožití mimo trýznění závody, „uspán”. „Všecko vycházelo. Kůň se odrazil a skočil hrozně nízko, takže nemohl dolítnout za ten příkop, no. Ale proč se tak stalo, nebo co se mělo udělat, to vám neřeknu,” řekl televizi Prima žokej. Co se mělo udělat, je přitom nadmíru jasné. Jednoduše závod nejet a dostihy vůbec neprovozovat!

Taxisův příkop letos ukončil naděje i tří dalších koní, dostih tu skončil pro Ter Milla, Templáře i veterána Universe of Gracie. V jejich případě však bez vážných následků. Celkem od roku 1874 tu jezdci zabili 25 koní.

Můžeme říct, že to nebylo zapříčiněno nějakým špatným stavem té překážky,” uvedla pro TV Prima dále mluvčí dostihového spolku Kateřina Anna Nohavová, v čemž měla pravdu. Totiž nezáleží na tom, v jakém je překážka stavu. Záleží na tom, zda taková překážka vůbec existuje. Ta existuje a je příčinou smrti několika desítek koní. A pokud se proti zneužívání koní nepostaví na odpor ochranářské organizace a sami nespokojení lidé, kteří si povětšinou místo aktivního aktivismu o záležitostech pouze píší po sociálních sítích, situace se jen tak nezmění.

Na Velké pardubické spadli hned čtyři koně. Jak můžeme vidět v reportáži, pro koně Vicodyho byl pád osudným.

Nenávidím tyhle závody, není to ani fyziologické pro koně takové skoky, to mi nikdo nevymluví,” zmínila se na Facebooku uživatelka Lenka. „Zase jatka jako obvykle. Měli by tenhle nesmyslný dostih zrušit nebo aspoň ten Taxis, na němž koně umírají, zrušit nebo změnit. Chudáci koně. My lidi taky neumíráme kvůli zlomeninám. Existuje AO metoda léčby zlomenin. To ale ti pitomci, co provozují dostih jako zábavu pro horních deset tisíc, nevědí. Hnus, Velebnosti,” stěžuje si rovněž na Facebooku Tomáš.

Co se týče televize Prima, tu zajímají pouze názory, nikoli fakta, což je obecně problém médií a systému jako takového. Například jezdkyně Kateřina Kudibalová se na dostihy nekouká; už jí ale nevadí, že „své” koně bere na prý pohodové vyjížďky (jak pro koho, pozn. red.), aby se na to nemusela dívat. Další jezdkyně na koních Veronika Brejlová televizi Prima sdělila, že: „Dostihy pro koně všeobecně dobré nejsou, protože koně nejsou disponsibilně dělané na to, aby nosily zátěž jezdců.Ona sama ale na koních evidentně i přes tato jí jasně sdělená fakta, jelikož je jezdkyně na koních, jezdit nadále bude, což je pro racionálně uvažujícího člověka prostě nepochopitelné.

Pod žokejem Josefem Bartošem zemřel kůň i před čtyřmi lety. Jelikož to s ním patrně nikterak nehnulo, můžeme očekávat smrt dalších koní jeho vinou i v budoucnu.Je to prostě těžkej dostih, kde se něco takovýho může stát, no. Jako já s tím takhle žiju mých 20 závodnických let,” uzavřel žokej.

Zda patří dostihy do 21. století, na což se v závěru reportáže TV Prima táže její redaktor Daniel Janoch, se ptát netřeba. V žádném případě nepatří! V civilizované společnosti nedochází k žádnému vykořisťování zvířat. Že v takové společnosti ještě nežijeme, potvrzuje už jen fakt, že o tomto tématu ještě chceme vůbec nějak diskutovat.
 

Použité zdroje

# Video: FTV Prima

 

Diskuze na FB

# Facebook Svobodného vysílače CS
# Facebook spolku ČEST, SVOBODA, RESPEKT
# Facebook Vegani a chtěgani – Soucitne.cz
# Facebook 269 CZ team
# FB zeď Martina Mojmíra

Michal Čech

trvale žijící a pracující v Německu je profesí evoluční biolog a právník. Pro pohyb na internetu využívá serverů proxy, neboť si přeje setrvat v anonymitě. Jméno Michal Čech je tedy pouze „umělecké” - používané výhradně kvůli oslovování. Znám je též pod pseudonymem „Qestament”.

25 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Martin Mojmír
Admin
4 roky před

Tento článek je staršího data, nejen z důvodu ochrany před přílišným internetovým spamem byla zdejší diskuse k němu již uzavřena. To Vám však nebrání v zahájení diskuze nové, popř. v navázání na místní komentáře prostřednictvím našeho fóra ZDE, kde se Vám též můžeme věnovat.

Aurélia
Aurélia
5 roky před

Dobrý deň ak už taký článok tak prečo neurobíte článok o tom koľko koní si polámalo nohy vo výbehu, koľko koní si zlámalo nohu pri parkúre, koľko koní pri westerne ? Hneď by vám nabehli oveľa väčšie čísla. Kone sú od začiatku ľudstva šľachtené na vysokú záťaž a váhu jazdca. A taktiež vám nemusím hovoriť o zákonoch poškodzovania mena nielen jazdca ale aj dostihovej spoločnosti. Prajem vám pekný deň a nestarajte sa do toho čomu sa nerozumiete ale poprípade si o tom zistíte viac.Zdrojov je veľa 🙂 stačí len chcieť.

Martin Mojmír
Admin
5 roky před
Reaguje uživateli  Aurélia

Hezký den, děkujeme za kontakt.

K tomuto okamžiku je na našem webu publikováno přesně 350 samostatných článků, přičemž článek tento se věnuje danému konkrétnímu tématu. Až (jestli) se budeme chtít věnovat například tomu, kolik koní si zlámalo nohy jinde při jiných činnostech, anebo jak hlasitě bzučí moucha ve vakuu, napíšeme o tom též samostatný článek, ke kterému zase jistě budete mít připomínku, proč neuděláme článek například právě na téma toho či onoho na místo toho, abyste sama přiložila ruku k dílu a takový článek napsala. Témat je mnoho, aktivistů a času málo; řešit komentáře Vašeho typu je festivalem ztraceného času. Nicméně přes to jsem se rozhodl Váš nekonstruktivní text schválit a odpovědět na něj.

Že se člověk pro něco rozhodne, byť pro cokoli, ještě automaticky neznamená, že je to morální a správně. To je jako byste napsala například, že určitý typ lidí se narodil proto, aby sloužil a byl zabíjen v koncentračních táborech. No tak to v žádném případě! Mimochodem když jsme u toho otroctví, doporučím Vám nastudovat si něco o současné tzv. monetární ekonomice, respektive principu fungování současného socio-ekonomického systému. To se teprve budete divit, načež k tomuto Vám oparafrázuji Vaše slova: „Nestarejte se o to, čemu nerozumíte, dokud tomu neporozumíte, přičemž zdrojů je mnoho.”

Co se týče zákonů o poškozování jména byť kohokoli, znovu a pozorně si přečtěte článek a konfrontujte jeho obsah s například Listinou základních práv a svobod co by součástí Ústavy České republiky. Velice rychle zjistíte, že tento článek vychází z textů a slov jiných lidí, které pouze opatřujeme svými „názory”, na které máme právě podle zmíněných dokumentů plné právo. Každopádně dnes může kdokoli žalovat kohokoli za cokoli; není to nic, na co bychom nebyli eventuálně připravení. Před podáním žaloby se však poraďte s advokátem (nejlépe rodinným, neboť cizí Vás zatáhne do čehokoli už jen proto, aby si vydělal, přičemž je mu fuk, zda vyhrajete, nebo nikoli), kterého se při té příležitosti zeptejte, kolik Vás bude za těch 10 let, až případ skončí, stát odškodnění naší iniciativě za křivé obvinění, na které se budete moci spolehnout v rámci následného podání žaloby zase z naší strany. Konec konců i to může být forma našeho zviditelnění a financování.

Přemýšlejte, stačí jen chtít… Volba je na Vás.
 

Výběr z doporučených zdrojů pro Vás

# Zeitgeist: Addendum (Duch doby: Dodatek)
# Zeitgeist: Moving Forward (Duch doby: Posun vpřed)
# Orientační příručka Definice Hnutí Zeitgeist
# Říjen jako měsíc protestů proti týrání, vraždění a obecně vykořisťování nejen tzv. hospodářských zvířat
# Otřesný případ krutosti na slepicích v českých velkofarmách realitou. Jde Babišův Agrofert příkladem?
# Desatero monetárního otroka
# LISTINA ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD

Petra
Petra
5 roky před

Dobrý den, zde se projevuje typicky česká mentalita. V období voleb je každý politik, během mistrovství světa má každý znalosti trenéra ať už hokeje, fotbalu nebo jiného sportu. Stejné je to v této aféře kolem Velké pardubické. Najednou je každý Čech odborník na dostihy a chov koní, jejich trénink a očividně má za sebou každý kariéru žokeje. Bohužel je smutné, že existují autoři jejichž články jsou až takhle ubohé, prosté jakýchkoliv faktů a naopak plné urážek a útoků. A ještě smutnější je, že s tím mnozí souhlasí aniž by znali danou problematiku a zajímali se o koně více než jeden den v roce.

Martin Mojmír
Admin
5 roky před
Reaguje uživateli  Petra

Hezký den,

dotazy nemáte, dovolím si je položit já Vám:

– Kůň, na kterém sedí žokej (jedno jaký), si zlomí nohu a je následně utracen. Znamená to, že kůň zemře (je utracen – zabit), či nikoli?
– Z jakého důvodu byl kůň utracen, když evidentně existují léčebné metody a tento by jen po vyléčení dále nezávodil?
– Běžel by kůň, byť jakýkoli, závod sám ze své vůle, pokud by mu k tomu nebyl dán pokyn, nebo neběžel (svobodná vůle)?
– Skočil by kůň přes překážku tak, jak přes ní skočil, kdyby za ní viděl onen konkrétní příkop (před příkopem vysoká tráva / keř), či nikoli?
– Vycházíme ze zpráv na internetu, které opatřujeme názorem. Co konkrétně je prosté jakýchkoli faktů a v čem vidíte urážky a útoky?
– Pokud je podle Vašeho názoru text prostý jakýchkoli faktů, proč nám ta fakta neuvedete (zveřejníme je) a pouze kritizujete?
– Nelze za nenávistné komentáře považovat spíše bránění praktik, které, podle našeho názoru, do 21. století nepatří?

Nacházíte se na politicky nekorektním magazínu a blogu, který česká legislativa, minimálně prozatím, umožňuje provozovat. Článek je shrnutím nejen osobních názorů jeho autora (souhlasí s ním cca 2/3 lidí, podívejte se též na množství tzv. lajků oproti článkům jiným) pramenících z takové osvěty, která je v dané tématice k dispozici, anebo ze které autor čerpal. Prý máme svobodu slova a vyznání; i Vy můžete, tedy alespoň doufám, napsat svůj názor byť na cokoli. A tento názor jsem Vám, i přes jasně uvedené podmínky pro komentování zdejších článků, schválil. Pokud napíšete článek opačného názoru zhruba obdobné obsáhlosti (bude-li konstruktivní), rádi Vám jej na našem webu publikujeme a budeme též eventuálně komentovat. Neupírejte nám, prosím, právo na naše názory, a to ať už jsou jakékoli. I my si přejeme svobodnou společnost bez útlaku individualit či skupin.

Qestament
Qestament
5 roky před

Teda nejen tady se nahromadilo hnoje. Díky Martine za odkazy na sociální sítě a komenty to je fakt k poblití. Ty woe samozřejmě mě zase chtěj všichni žalovat na názor. Jeden napíše co se mu nelíbí a hned by ho nejradši za to zabili. Pak kdo je tady zlej a agresivní… Na to fakt nehodlám reagovat 😀

Martin Mojmír
Admin
5 roky před
Reaguje uživateli  Qestament

Naštěstí ochránců zvířat stále rychleji přibývá a podpory takového aktivismu taktéž (mám informaci, že např. v České republice je již něco kolem 6 – 8 % veganů a to se nezmiňuji o lidech, kteří o sobě tvrdí, že jsou ochránci zvířat, přičemž ještě nepochopili, že by tato neměli ani konzumovat). Podívej se už jen na počet lajků ke tvému článku…

Pokud někdo někoho za podobné žaluje, osvědčují se například transparentní finanční sbírky, jež financují advokáty žalovaného (nebudeme si nic nalhávat, tzv. ex offo advokáti buď sami v podstatě jdou proti žalovaným, anebo je jim to povětšinou jedno). Vzpomeňme třeba i na kontroverzního Mike Ye Pána (dříve Mikaela Oganesjana), který byl ještě nedávno obětí žaloby mnohem většího a mocnějšího uskupení, kterým je společnost OVB – kolik mu přišlo od lidí stovek tisíc a jak to celé dopadlo (v České republice podotýkám).

Jsou věci, při kterých se žalovat lidi těžce nevyplatí, neboť nejen, že by celý případ žalovanému nikterak neuškodil (naopak ho spíše obohatil, zviditelnil a umožnil mu i vstup do showbyznysu – zde zmíním příklad v podobě Pavla Novotného), ale naopak by se pak začalo mnohem více a výrazněji hovořit o tématech obsahu dané žaloby. V případě dostihů se domnívám, že dříve, nebo později, by právě na základě takové žaloby mohlo dost dobře dojít i k jejich zakázání, máme-li se bavit o tomto tématu. Konec konců na toto téma chce otevřít diskuzi i FTV Prima, jak uvedla ve včerejších zprávách, takže… Takže si myslím, že můžeš být v klidu…

Michal Mauser
5 roky před

Některé reakce na tento článek jsou opravdu fascinující. Některé jej považují za nenávistný. Takže si místo koně dosadíme člověka a uvidíme, jak to dopadne. Řekněme tedy, že fiktivní sportovní klub vlastní sportovce jako majetek (stejně jako je vlastněn kůň). Sportovec je od mala nucen trénovat a závodit (zadarmo!), přičemž jeho svobodná volba je potlačena. Závody jsou natolik fyzicky náročné, že podle profesionálních trenérů (stejně jak je uvedeno v článku) je prokazatelné, že poškozují jeho zdraví. Jednoho dne si sportovec zlomí nohu a řekněme, že si ji zlomí dokonce tak, že už nebude schopen nikdy závodit ani chodit (schválně vyloučíme možnost léčby).

Co by se stalo v reálném životě? Dostane vozíček, má něco vyděláno a může svůj život naplnit něčím jiným. Nikoli však náš fiktivní sportovec (kůň). Klub by přeci stálo velké peníze se o něj dál starat, takže sportovce za zlomenou nohu raději zabije, protože jej přeci vlastní jako otroka a může si s ním dělat co chce. Neumožní mu za jeho celoživotní námahu ani v klidu dožít nebo alespoň aby plodil další sportovce. Čím si to ten sportovec zasloužil? Tomu tedy já říkám nenávist. Zvlášť pokud se jedná o společensky naprosto nepřínosnou činnost.
Zastáváním se těchto krutých archaických pseudosportů jen proto, že to vidím od mala dělat ostatní je projevem nenávisti. Pro jejich prachy a potěšení trpí jiní proboha! Jak by se vám líbilo být v pozici toho koně? Proč dělat ostatním něco, co nechceme, aby se dělalo nám? Dnes již máme na výběr.

Qestament
Qestament
5 roky před
Reaguje uživateli  Martin Mojmír

Já mám nějaký hrdiny za klávesnicemi slintající si po tlustejch pupících víš kde aneb já to řeknu tatínkovi a ten vám vyhlásí válku. 😀 V čem to jenom bylo? 😀

Qestament
Qestament
5 roky před
Reaguje uživateli  Michal Mauser

Vykořisťování druhejch se tuším říká fašismus není liž pravda?

Jiří Černohorský
Jiří Černohorský
5 roky před
Reaguje uživateli  Petra

Narodí se kůň, tedy hříbě… Má snad toto hříbě tento roztomilí koník, či klisnička kdekoliv na těle snad startovací číslo? Přečetl jsem názory na třech diskuzích, zahlédl video… A ze STARTU z pana dotyčného žokeje a jeho výpovědi je mi na blití… Zeptám se, kdo z vás co se tu zastávají dostihového sportu, by šel a toho koně po tom co si zlomil tu nohu, kdy mohl být léčen a vyléčen a v klidu pobíhat někde na zelené louce, být tedy šťastný a svobodný, klidně si mohl užít s nějakou pěknou klisnou, mohl mít své hříbě, hříbě které by miloval tak jak my milujeme své dítě… Kdo z vás by jej jen tak usmrtil, protože co, není už k ničemu a díval se mu přitom do očí! Kdo!? Dále kořeny dostihového sportu!? Zlobte se na mne jak chcete, ale jsem toho názoru, že žádný kůň na světě se nenarodil proto, aby sloužil pro naši posranou zábavu… Tak jako Býci pro korydu, Lišky pro hony, Sloni či Lví pro „kousky“ v cirkusu … Dále nechápu, že je někdo schopen tvrdit, že kůň toto chce, že to potřebuje k životu a to proto, že kůň a člověk tu na této zemi žije?! To jako ti lidé co toto tvrdí snad mluví koňským jazykem, domlouvaji se snad řehtáním a ceněním zubů, kopání do vrat svého boxu, či se stavěním na zadní?! Ne! Za mne, pokud se nezmění naše smýšlení, náš postoj k zvířatům, tedy nejen ke koním, ale k zvířatům samotným! Pokud nebudeme respektovat přírodu jako takovou. Tak jak se můžeme potom divit, že pár hajzlů co vlastní banky, přírodní zdroje se k nám lidem chovají tak jak my se chováme k zvířatům… Takže kořeny dostihového sportu? Za mne konec s tímto ne sportem… Ale konec s touto stupidní, pofidérní zábavičkou pro dementy co na tom postavili své bytí, svůj biznis který provází smrt – utrpení – bolest. Bolest ŽIVÝCH TVORŮ CO MAJÍ SRDCE, CITY, POCITY A DOKÁŽÍ JE Vyjádřit, zrovna tak jako my… Slzami v očích….