Kolik koní ještě žokej Josef Bartoš zabije, než na nich přestane závodit? I takové lidé pokládají otázky

Kolik koní ještě žokej Josef Bartoš zabije, než na nich přestane závodit? To je otázka, která patrně zůstane nezodpovězena, neboť ani sám jmenovaný žokej na ni nedokáže odpovědět.

Prostor pro Váš odkaz
Komerční banner 770x100px (pro více informací, jak na DuchDoby.CZ inzerovat, klikněte SEM)

Žokej Josef Bartoš na předvčerejší Velké pardubické odsoudil k smrti dalšího koně. Tentokrát devítiletého hněďáka Vicodyho ze stáje Lokotrans. Tomu při skoku přes překážku zvanou Velký Taxis zlomil nohu, načež kůň byl, místo napravení nohy a dožití mimo trýznění závody, „uspán”. „Všecko vycházelo. Kůň se odrazil a skočil hrozně nízko, takže nemohl dolítnout za ten příkop, no. Ale proč se tak stalo, nebo co se mělo udělat, to vám neřeknu,” řekl televizi Prima žokej. Co se mělo udělat, je přitom nadmíru jasné. Jednoduše závod nejet a dostihy vůbec neprovozovat!

Taxisův příkop letos ukončil naděje i tří dalších koní, dostih tu skončil pro Ter Milla, Templáře i veterána Universe of Gracie. V jejich případě však bez vážných následků. Celkem od roku 1874 tu jezdci zabili 25 koní.

Můžeme říct, že to nebylo zapříčiněno nějakým špatným stavem té překážky,” uvedla pro TV Prima dále mluvčí dostihového spolku Kateřina Anna Nohavová, v čemž měla pravdu. Totiž nezáleží na tom, v jakém je překážka stavu. Záleží na tom, zda taková překážka vůbec existuje. Ta existuje a je příčinou smrti několika desítek koní. A pokud se proti zneužívání koní nepostaví na odpor ochranářské organizace a sami nespokojení lidé, kteří si povětšinou místo aktivního aktivismu o záležitostech pouze píší po sociálních sítích, situace se jen tak nezmění.

Na Velké pardubické spadli hned čtyři koně. Jak můžeme vidět v reportáži, pro koně Vicodyho byl pád osudným.

Nenávidím tyhle závody, není to ani fyziologické pro koně takové skoky, to mi nikdo nevymluví,” zmínila se na Facebooku uživatelka Lenka. „Zase jatka jako obvykle. Měli by tenhle nesmyslný dostih zrušit nebo aspoň ten Taxis, na němž koně umírají, zrušit nebo změnit. Chudáci koně. My lidi taky neumíráme kvůli zlomeninám. Existuje AO metoda léčby zlomenin. To ale ti pitomci, co provozují dostih jako zábavu pro horních deset tisíc, nevědí. Hnus, Velebnosti,” stěžuje si rovněž na Facebooku Tomáš.

Co se týče televize Prima, tu zajímají pouze názory, nikoli fakta, což je obecně problém médií a systému jako takového. Například jezdkyně Kateřina Kudibalová se na dostihy nekouká; už jí ale nevadí, že „své” koně bere na prý pohodové vyjížďky (jak pro koho, pozn. red.), aby se na to nemusela dívat. Další jezdkyně na koních Veronika Brejlová televizi Prima sdělila, že: „Dostihy pro koně všeobecně dobré nejsou, protože koně nejsou disponsibilně dělané na to, aby nosily zátěž jezdců.Ona sama ale na koních evidentně i přes tato jí jasně sdělená fakta, jelikož je jezdkyně na koních, jezdit nadále bude, což je pro racionálně uvažujícího člověka prostě nepochopitelné.

Pod žokejem Josefem Bartošem zemřel kůň i před čtyřmi lety. Jelikož to s ním patrně nikterak nehnulo, můžeme očekávat smrt dalších koní jeho vinou i v budoucnu.Je to prostě těžkej dostih, kde se něco takovýho může stát, no. Jako já s tím takhle žiju mých 20 závodnických let,” uzavřel žokej.

Zda patří dostihy do 21. století, na což se v závěru reportáže TV Prima táže její redaktor Daniel Janoch, se ptát netřeba. V žádném případě nepatří! V civilizované společnosti nedochází k žádnému vykořisťování zvířat. Že v takové společnosti ještě nežijeme, potvrzuje už jen fakt, že o tomto tématu ještě chceme vůbec nějak diskutovat.
 

Použité zdroje

# Video: FTV Prima

 

Diskuze na FB

# Facebook Svobodného vysílače CS
# Facebook spolku ČEST, SVOBODA, RESPEKT
# Facebook Vegani a chtěgani – Soucitne.cz
# Facebook 269 CZ team
# FB zeď Martina Mojmíra

Michal Čech

trvale žijící a pracující v Německu je profesí evoluční biolog a právník. Pro pohyb na internetu využívá serverů proxy, neboť si přeje setrvat v anonymitě. Jméno Michal Čech je tedy pouze „umělecké” - používané výhradně kvůli oslovování. Znám je též pod pseudonymem „Qestament”.

25 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Martin Mojmír
Admin
4 roky před

Tento článek je staršího data, nejen z důvodu ochrany před přílišným internetovým spamem byla zdejší diskuse k němu již uzavřena. To Vám však nebrání v zahájení diskuze nové, popř. v navázání na místní komentáře prostřednictvím našeho fóra ZDE, kde se Vám též můžeme věnovat.

Qestament
Qestament
5 roky před
Reaguje uživateli  Jiří Černohorský

Jsem nad tim ještě přemejšlel a došel k závěru, že by spíš meli lidi žalovat toho žokeje. Taková nevole idiotů proti článku na kterej negativně na fejsu reagujou hlavně ti keří sami mají na profilu fotky koňů na kterejch seděj a všude je tahaj. To je fakt dost oběktivní. Když si to spočítám tak negativních je jenom zlomek od těch co takový využívání zvířat odsuzujou. Vždycky píšou jen ti, co si stěžujou, souhlasící ať už s čímkoli se prostě neozejvaj. Tak nám to říkali už ve škole. Všechno fakt jenom pro ty prachy, v reálnym životě nepoužitelní. Kdyby šli radši do práce, udělali by nejlíp. To se jim ale nechce.

Martin Mojmír
Admin
5 roky před
Reaguje uživateli  Qestament

Princezna se zlatou hvězdou na čele (1959). Mimochodem velmi příhodný komentář.

PetrKlíč
PetrKlíč
5 roky před
Reaguje uživateli  Aurélia

Já nevím, ale mě tohle přijde jako úplně normální kritický člýnek. Je to dost kontroverzní téma, které vždycky lidi rozdělí na dva tábory. Napadat ale někoho žalobou za tohle? No kde to jsme? Lidi buďte normální.

Martin Mojmír
Admin
5 roky před
Reaguje uživateli  Qestament

Odpovědi na své otázky patrně od odbornice nedostanu. Ani tady, ale ani na sociálních sítích. Lidé od koní nadávají, ale slušně a objektivně na úrovni se bavit nechtějí. Ani se tomu nedivím…

Martin Mojmír
Admin
5 roky před
Reaguje uživateli  PetrKlíč

Těch výhružných, nenávistných, ale i urážejících komentářů je jen několik. Naopak dostáváme spíše velmi podpůrné zprávy. Zvlášť od ochranářských organizací a jejich příznivců. K této chvíli navíc vidím nalevo 418 lajků z Facebooku. Co se komentářů týče, to máme nějakých 80 % podpůrných a 20 % nenávistných. Bývají i horší případy; v tomto tématu, zdá se, lidé vesměs prozírají. Chce to vychladnout, za 14 dnů po tématu opět žel ani pes neštěkne…

Martin Mojmír
Admin
5 roky před

Dovolím si přiložit odkaz na dnešní článek serveru A2larm, který, jak je vidno, se z výhružek trestními oznámeními a dalších projevů nenávisti vůči ochranářům zvířat též nepomine: http://a2larm.cz/2018/10/velka-pardubicka-ostre-sledovane-mrzaceni-koni-za-miliony/ a vyzvat ty, kteří jsou přesvědčeni, že se jedná o trestný čin, aby konali. V redakci jsme se shodli, že je bezpodmínečně nutné, aby se o kauze hovořilo s tím, že jedna z příležitostí, jak onen hanebný pseudosport konečně ukončit, je právě soudní spor vyvolaný nejlépe právě z řad těch, kterých se nejvíce týká.

Qestament
Qestament
5 roky před
Reaguje uživateli  Martin Mojmír

Feudofašisti všech zemí, vyližte si prd3l. 😉

Martin Mojmír
Admin
5 roky před

Na mém FB profilu dnes, mimo jiné, zaznělo:

Dotaz: „Vám se povede docílit zákazu dostihu……ti koně nezmizí. Budou tu pořád. Jenom ztratí obživu. Myslela jsem, že máte nějaký plán co s nimi…..”

Odpověď: „Na toto Vám ještě mohu odpovědět, toto je správně položený dotaz. Po docílení ukončení byť jakékoli příčiny jejich množení a tedy existence pak pomohou například právě lidé jako jste Vy, anebo i značné množství lidí jako jsme my. Například Farma Naděje a další. Neboť v době odstranění příčiny už není složité dořešit v klidu následky.”

Viz ODKAZ.

Některé příčiny problémů jsou zmíněny, mimo jiné, v našich dokumentárních filmech Zeitgeist: Addendum (Duch doby: Dodatek)Zeitgeist: Moving Forward (Duch doby: Posun vpřed). Vřele doporučuji jejich studium. Nakonec pak také šestidílný seriál téhož autora s názvem Kultura v úpadku.

Qestament
Qestament
5 roky před

Na DVTV evidentě četli můj článek. Žokej Bartoš vypadá že je s tím co se stalo úplně v pohodě, dál bude jezdit a doufá že dostane dalšího koně. Koně po úrazech zabíjejí kvůli kolikám. A lidi na VP prej choděj kvůli právě Velkýmu taxisu, aby se mohli koukat na pády páč bez taxisu by chodila tak jenom půlka takže se na to ti bastardi vlastně těšej. Je to teda pro peníze a sledovanost a ne že ne. Je mi z toho fakt zle.

Martin Mojmír
Admin
5 roky před
Reaguje uživateli  Qestament

Nejvíce urážek a vyhrožování pocházelo na nás od lidí, kteří měli na svých profilech fotografie zejména osedlaných koní. Zase tolik jich nebylo, odhadem tak čtyři ze šesti. A právě tito evidentně rádi chodí na závody, kde tyto metody zacházení s koňmi a samozřejmě i jejich „vyrábění“ už jen svoji účastí podporují. Viděl jsem i video (nedal jsi odkaz, ten je ZDE).

Btw pan Bartoš často používá slova typu zřejmě, což znamená, že toho na to, jaký by měl být odborník, příliš neví, nýbrž se pouze domnívá. Zkrátka a dobře takové závody by vůbec neměly existovat. Stejně tak šlechtěné koně či jiná zvířata určená pro pouhé nízké lidské potěšení.