Zvoní cirkusáckým trýznitelům zvířat hrana? Ministerstvo zemědělství navrhne zákaz jimi využívaných zvířat pro lidské potěšení

Putovním vězením zvířat, jak cirkusy označují mnozí aktivisté, hrozí zákaz. Navrhne to ministerstvo zemědělství v rámci novely zákona na ochranu zvířat proti týrání. Novela už prošla meziresortním řízením.

Prostor pro Váš odkaz
Komerční banner 770x100px (pro více informací, jak na DuchDoby.CZ inzerovat, klikněte SEM)

Některé druhy zvířat, kterými jsou například ploutvonožci, kytovci, nosorožci, hroši, žirafy a nově narození primáti, nesmí v cirkusech vystupovat již nyní, tento zákaz chce ale ministerstvo rozšířit. „Ministerstvo zemědělství v rámci novely zákona na ochranu zvířat proti týrání navrhuje úplný zákaz vystupování a drezury zvířat v cirkusech,” uvedl mluvčí Ladislav Bílý.

Na problematiku zneužívání nejen divokých zvířat pro lidské potěšení se poukazuje stále častěji. Ochránci zvířat vytvořili dokonce petici, kterou podepsalo již čtrnáct tisíc lidí a tuto před necelými dvěma týdny předali resortu. Před dvěma týdny též demonstrovali u vchodu do cirkusu Berousek na pražské Letenské pláni (byli jsme u toho).
 

Reportáž Martina Mojmíra 10.10.2018 (JineMedium.CZ)

Stěžejní témata pořadu

Protesty obránců zvířat proti týrání a vraždění zvířat pouze pro lidské „potěšení”
– 00:00:26 – Smuteční pochod organizace Otevři oči na Mezinárodní den hospodářských zvířat
– 00:25:45 – Protest kolektivu aktivistů Hlasy zvířat proti cirkusu Berousek
– 00:40:17 – Pozvánka kolektivu aktivistů Hlasy zvířat na protest proti cirkusu Humberto


 

Podle Berouska se jedná o omezování podnikání

Ochránci zvířat neprotestují proti cirkusům jako takovým. Třeba takové předvádění schopností artistů je zcela v pořádku. Aktivistům vadí, že jsou v cirkusech zneužívána právě zvířata.

Majitel Národního cirkusu Original Berousek Jiří Berousek starší vnímá navrhované opatření jako omezování podnikání. „To se asi zbláznili. Myslím, že by ředitelé všech cirkusů emigrovali,” mimo jiné řekl. Oponent by na to mohl odvětit, že po II. světové válce přeci emigrovali i mnozí nacisté, když přišli o svoji tehdy též zákonnou formu podnikání. Jsou dokonce zdroje informací, že samotný Adolf Hitler emigroval do Argentiny, kde spokojeně dožil (psali jsme ZDE). Tímto vyjádřením však rozhodně nechceme a nesrovnáváme cirkusácké praktiky s některými praktikami nacistickými, nýbrž pouze poukazujeme i na takové argumenty, které na protestech proti zneužívání zvířat cirkusy zaznívají.

Podle Berouska drezura zvířat provází lidi po staletí a rodiče s dětmi do cirkusu chodí především na zvířata, která třeba mnoho dětí odnikud jinud ani nezná. Na něco takového se dá jednoduše odpovědět například větou: „Že jsme se nějak chovali dříve, anebo se tak chováme stále dnes, ještě neznamená, že to není neuvěřitelně stupidní.” „Když se to stane, přijedeme se všemi těmi lvy a tygry na Václavák nebo na ministerstvo zemědělství a všechny je tam vypustíme,“ řekl Berousek, přičemž mu evidentně vůbec nedošlo, co tím na sebe a svůj cirkus vlastně prozradil. Jak se o svá zvířata starají a váží si jich. Konec konců i kdyby se chtěl za blížící se nemožnost svého zvráceného podnikání se zvířaty společnosti mstít, pak by k tomu rozhodně neměl použít opět zvířata. Kromě toho pokud svoji hrozbu naplní, dopustí se tím porušení zákona, minimálně tedy § 272 Trestního zákoníku (obecné ohrožení).
 

Podobný zákaz platí v desítkách zemí

Podobný zákaz, který nyní ministerstvo zemědělství navrhuje, platí v desítkách zemí. V Evropě je drezura všech zvířat v cirkusech zakázaná např. v Itálii, Nizozemsku nebo Řecku. V dalších zemích, jako je Německo nebo Polsko, se o zákazu intenzivně diskutuje. Je docela možné, že jednoho dne budou takové praktiky se zvířaty zakázány globálně. Ostatně by mohla například Evropská unie toto zanést do svých mezinárodních smluv, když už ji máme…
 

Protest proti cirkusu Humberto

Naše redakce nechyběla ani na dnešním protestu. Tentokrát proti cirkusu Humberto v pražské Krči, kterého se zúčastnil, mimo jiné, známý aktivista Jiří Černohorský, jehož museli ochránci zvířat za své hlasitější projevy krotit.

Takzvanou uličkou hanby na představení prošlo za těch půl hodiny, co jsme byli přítomni, celkem asi dvacet lidí, což mezi organizátory akce vyvolávalo otázku, kdo nebo co že to ty cirkusáky vlastně živí, když údajně jen na provoz takového cirkusu musí vydělat alespoň 25.000 korun měsíčně, a to nezmiňujeme například výplaty zaměstnancům, drahé automobily, nákladní vozy, atrakce, stany, reklamu a provoz cirkusu vůbec. Nejmenovaná aktivistka nám sdělila dokonce její osobní podezření, zda cirkusy nejsou třeba jen pračkou peněz pro nějaké jiné eventuální nelegální aktivity. Protože odkud jsou tak majetní, když lidí do cirkusů chodí pomálu? Jaká je pravda, si můžeme nechat na některý z příštích článků. Kdyby tomu tak bylo, mohl by to být docela cirkus.


 

Tradiční český cirkus Humberto?

Vzpomínáte na českoněmecký seriál o cirkusu Humberto Cirkus Humberto (1988)? Na TEN tradiční československý cirkus? Jakpak by ne. A čím je tradiční československý cirkus Humberto dnes? Skutečně stále tradičním československým? Je to stále tradice, jak říkal kamarád a/nebo zaměstnanec cirkusu z videa, který ale dle svých slov za cirkus vůbec nevystupoval, se kterým se mnozí aktivisté dohadovali? Pokud ano, jak si pak ale máme vysvětlit cizojazyčně hovořící (patrně rusky a/nebo ukrajinsky) pravděpodobně zaměstnance cirkusu, kterých si v areálu cirkusu povšimli aktivisté, u čehož jsme samozřejmě též byli přítomni? Ne, nic neříkejte. To určitě Putin!
 

O zákazu zvířat v cirkusech na FTV Prima

V Hlavních zprávách FTV Prima jsme si mohli včera poslechnout názory obou stran, tj. mluvčích ochránců zvířat i představitelů cirkusu (Berousek), který se ale nijak nezdráhal veřejně zavydírat si lid demonstrativním zablokováním Prahy stejně, jako tak učinili v minulosti několikrát taxikáři, samozřejmě zde jak jinak než opět za využití zvířat.


 

I ochránci zvířat ale mají svůj líc. A pořádný

Říká se, že člověk má svůj rub i líc. Ten nepěkný líc má žel i většina takzvaných ochránců zvířat. Proč takzvaných? To je jednoduché. Neboť většina ochránců zvířat káže vodu, ale sama pije víno.

Tak v první řadě asi největším problémem většiny aktivistů lobujících za práva zvířat je, že nejsou ani tzv. vegany. Totiž většina z těch, co přijdou na podobnou akci protestovat například právě proti zneužívání zvířat v cirkusech, hlásají to s řízkem a bramborovou kaší ředěnou mlékem v žaludku. Anebo pokud jsou vegetariány (také špatně a možná ještě hůře), tak alespoň s nějakým mléčným šejkem či omeletou. Dále pak zvířata, nejčastěji psi, na vodítkách. Jistě, může jít mnohdy o zachráněná zvířata z různých útulků, odebraná od lidí v minulosti je týrajících, anebo třeba i vyřazených z dostihů, jedná-li se o koně, ovšem pokrytectví v této věci spočívá v tom, že na protestních akcích zkrátka tato nemají co pohledávat. Na obou protestech proti cirkusům, kterých jsme se zúčastnili, měli mnozí aktivisté s sebou psy uvázané nakrátko na vodítkách – tedy tito v tu dobu sloužili pro osobní potěšení akorát zde konkrétním aktivistům. Taktéž zakrslé prase, které jsme mohli vidět 5. října na vodíku před cirkusem Berousek. Nakrátko na vodítku uvázané, neschopné volného pohybu z vlastní vůle. To je pokrytectví! Tato zvířata mají být, když už ne ve volné přírodě, tak ve volných výbězích, anebo alespoň v prostorných zahradách. Rozhodně ne na vodítkách s sebou ať už kdekoli. Tady měl pan Berousek rozhodně v argumentech proti aktivistům navrch a posmíval se jim zcela oprávněně, načež hbitá reakce z davu o zachráněném zvířeti nebyla nic než směšná.
 

Protestní akce proti jatkám v Českém brodě

V pondělí 22. října 2018 se bude v Českém Brodě konat tzv. 1st Vigil Český Brod. Půjde o akci skupin Activism On The RoadČeský Brod Animal Save (více ZDE). Pokud Vám není osud bezdůvodně týraných a zabíjených zvířat lhostejný, zastavte se podpořit demonstrující a třeba se i něco dozvědět o tom, co se v jatkách skutečně děje a za co s největší pravděpodobností stále i Vy nesete nejvyšší podíl odpovědnosti. Tedy pokud nejste vegan.
 

Použité zdroje

# Text: ct24.ceskatelevize.cz, tn.nova.cz
# Video: FTV Prima

 

Diskuze na FB

# Facebook Svobodného vysílače CS
# Facebook NWOO – Vítejte v realitě
# FB zeď Martina Mojmíra

Martin Mojmír

po absolvování základní školy, středního odborného učiliště hotelového provozu a gymnázia se zaměřením na IT a jazyky studoval dále psychologii a speciální pedagogiku. Věnuje se ICT, datové analýze, datové žurnalistice, futurologii, sociologii a ekologii. Prosazuje a popularizuje koncept zdrojové ekonomiky co by udržitelného socioekonomického modelu. Kromě duchdoby.cz provozuje např. dále také projekty jinemedium.cz, mojeretence.cz nebo fórum ETIQ.CZ, z.s. Vlivem nešťastných okolností je Martin od r. 2023 invalidou.

Odebírat
Možnosti upozorňování:
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře