Absurdita zvaná přírodní kosmetika

To, že dnešní kosmetika obsahuje plno škodlivých chemických látek, je veřejně známá věc. Že se kosmetika běžně testuje na zvířatech, která jsou tímto týrána a pomalu zabíjena, vědí také všichni. Toho, že dané nikomu nevadí a kosmetiku používá každý den, jsme svědky na každém kroku a mám-li to říci upřímně, jde to mimo mé chápání. Ano, najdou se tací, kteří používají tzv. přírodní kosmetiku, jenže co tento pojem vlastně znamená?

Prostor pro Váš odkaz
Komerční banner 770x100px (pro více informací, jak na DuchDoby.CZ inzerovat, klikněte SEM)

Vždy jsem si myslela, že pojem „přírodní“ kosmetika znamená, že je vyráběná pouze z léčivých rostlin a bylin bez škodlivých chemických přídavků a bez jakéhokoliv zneužívání zvířat. Bohužel to tak docela není pravda.
 

Kosmetika ve stylu Catwoman?

Před nedávnem mi známá poslala přes Facebook nabídku, abych označila přídavkem „To se mi líbí“ její FB stránky propagující firmu TianDe, která nabízí přírodní kosmetiku z Tibetu. Jednalo se o přípravky na vlasy, pleť, na ruce, proti stárnutí a tak podobně. Osobně žádnou kosmetiku nepoužívám (kromě mýdla, šampónu a zubní pasty z pouze bylinných složek), protože si nechci zničit kůži ani zdraví, ale řekla jsem si, že se tedy na to blíže podívám. Trochu mě namotivoval také fakt, že zmiňovaná známá v komentáři k jedné ze svých propagací dané přírodní kosmetiky, konkrétně zubní pasty, uvedla, že tedy sice obsahuje toxický fluorid sodný, který Vám zničí zdraví, ale že to přeci vůbec nevadí, hlavně, že Vám tato pasta zuby vybělí, odstraní zubní plak či kámen apod. Zajímavý názor. Mimochodem pasta, kterou používám já, to dokáže také a fluorid sodný ani žádné jiné škodlivé látky neobsahuje.

Nicméně začetla jsem se tedy do stránek dané kosmetické firmy a nestačila se divit. Mezi „vysoce kvalitními“ složkami, ze kterých se daná kosmetika vyrábí, byly i tyto „unikátní“ živočišné složky: hadí tuk, žraločí tuk a žraločí chrupavka, ovčí placenta, extrakt z bílých jeseterů a další. Dobře, tyto složky pochází z přírody, ale aby kvůli nim umíraly další tisíce či milióny zvířat, to snad ne?! Nestačí, že ročně zavraždíme miliardy zvířat kvůli nesmyslnému názoru, že bez masa bychom neměli potřebné živiny nebo dokonce chcípli hlady? A další miliardy kvůli kabelkám či botám z pravé krokodýlí kůže či kožichům z činčil, norků a dalších nevinných živých tvorů? To musíme zabíjet další a další zvířata jen kvůli tomu, abychom si je mohli patlat ještě i na obličej či zadek? Vzhledem k tomu, že má tato firma na Facebooku plno příznivců, zřejmě ano a opět to nikomu nevadí. A tito lidé mnohdy káží o morálce…


Zdravá strava = zdravé tělo

Přitom by stačilo pouze změnit styl života a člověk by nepotřeboval vůbec žádnou kosmetiku (a samozřejmě ani žádné léky). Snažit se vyhýbat stresu, více spát, přes den se více pohybovat a hlavně úplně změnit své stravovací návyky – nejíst žádné pro tělo škodlivé látky jako jsou rafinované cukry, tuky, živočišné produkty, škodlivé chemické emulgátory, stabilizátory a další, protože co naše tělo intuitivně dělá? Všechny tyto škodlivé látky z těla vylučuje. A vylučuje je nejen močí a stolicí, ale také potem či hnisem (uhry) přes naší kůži (no a samozřejmě dalšími způsoby). Z toho vyplývá, že pokud bude naše tělo čisté uvnitř, bude čisté i na povrchu (bude čistá i naše pokožka); pokud bude naše tělo zdravé, budou zdravé i vlasy, nehty i zuby. Poté důvod patlání si něčeho na obličej či jiné části těla pozbývá smyslu. Opět zde platí: „Řešme příčiny, ne následky!“ Jistě můžete argumentovat, že třeba suchá kůže či lupénka s jídlem nesouvisí. Sami ale skrytě víte, že souvisí – viz. příslušné odkazy a další relevantních zdroje.

Pokud však i přes to budete chtít na sebe něco patlat (budete mít třeba nějaký genetický problém, který změna jídelníčku zlepší jen minimálně), existují čistě rostlinné přípravky, které Vám na daný problém pomohou úplně stejně jako ty zvířecí. A navíc předmětné rostliny rostou tady u nás v přírodě. EU používání většiny bylin sice zakázala, ale toto jejich nesmyslné omezování dnes už snad nikdo neposlouchá. Dále Vám na spoustu problémů může pomoci například obyčejný panenský kokosový olej, o jehož léčebných účincích jste jistě již slyšeli. Je to podle mě univerzální léčitel na všechno a navíc jeho použití je všestranné. Je výborný i v kuchyni (bez problému nahradí stále diskutovaný palmový olej, kvůli kterému se ničí deštné pralesy, kvůli kterému se zabíjí opět další zvířata žijící v těchto pralesích, nemluvě o lidských „otrocích“ pracujících na vzniklých palmových plantážích). Pokud si pozorně přečtete článek v odkaze kokosového oleje, dozvíte se, že úspěšně zabraňuje tvorbě vrásek a stárnutí pokožky. Takže ani kvůli tomuto na sebe nemusíte patlat nějakou ovčí placentu, hlemýždí mucin, včelí zvratky, velbloudí hovno a podobně. Pro léčbu pak máme i jiné možnosti, které Vám mohou pomoci – pro ty, co to ještě neví, existuje například také nanotechnologie a genová terapie.
 

Obličej na obličeji

Co se týče kosmetiky, která se používá pouze na namalování si na svůj obličej obličej cizí. Proč to proboha ženy děláte? Kvůli mužům? Pokud ano, tak je asi moc dobře neznáte. A těm, co o ten vzhled jde, bych se obloukem vyhnula. Kvůli sobě? Pokud se sama sobě nelíbíte v „přírodní formě“, tak je asi něco špatně. Říká se, že aby člověk mohl mít rád lidi okolo, musí mít rád nejdříve sebe. Nebo kvůli tomu, že je to móda? Jenom kvůli tomu, že si každý hraje na někoho jiného, neznamená, že to musím dělat také. Raději budu „mimoň“, ale sama sebou a se zdravým rozumem. Vím, že tato záležitost je v hlavách lidí dost zarytá. Když jsem začala chodit se svým nynějším manželem, první dárek od jeho příbuzných k mým jmeninám či narozeninám byla řasenka, rtěnka, tužka na oči a další podobné nesmysly. Samozřejmě jsem nic z toho nepoužila a rodina postupně s podobnými dárky přestala. Dokonce se mi stalo, že na jednom pracovním pohovoru mi chtěli zaplatit vlasového a pleťového stylistu a vizážistu, pokud bych u nich nastoupila. Tak jsem je poslala do příslušných nevábivých končin. Přitom když se podíváte kolem sebe, většina žen je strašně přemalovaných a vypadají jako nějaké štětky. Jako obludy s tuny make-upu na obličeji. Vždyť jim to ale vůbec nesluší! Černé oči jako by zrovna vylezly z hrobu, rudé rty jako Marfuša, umělé tváře… A to ještě na sociálních sítích dostávají „lajky“ a komentáře, jak jsou nádherné. Sorry jako, ale tento neustálý kolotoč záchvatů kolektivní demence opravdu nechápu.
 

Pleťová kosmetika podporuje pedofilii

A pak se ještě divíte, že je dnes tolik pedofilů? Když vidím ty dvanáctileté holčičky s namalovanými řasami a obočím, rudými rty, nalakovanými nehty a nabarvenými vlasy v minisukýnkách a upnutých halenkách, to je strašný! Je jim dvanáct a vypadají nejméně na 18. Samy útok pedofila přivolávají a přitahují, samy si o něj svoji vyzývavostí říkají. Jejich rodiče jsou úplně vypatlaní a volala bych na ně sociálku, kdyby to bylo co platné… Ještě v devadesátých letech bylo toto nepřípustné a přišla-li dívenka s namalovanou pusou do školy, učitel ji s pokáráním okamžitě posílal do umývárny. Dnes jsou za tyto zákazy do umývárny posíláni učitelé…
 

Jde opět pouze jen a jen o prachy

Cílem fenoménu kosmetika je neustálé utrácení Vašich peněz pod bezduchou záminkou, že její používání je „trendy“ a „cool“, což 96 % žen vůbec nechápe a dychtivě ji stále nakupuje. Na svůj obličej si nanáší obludy pomocí make-upů, líčidel atd., které když večer smyjí, objeví se proti nim v zrcadle obludy další, protože předmětný make-up jim původní pokožku úplně zničil (ten chemický stoprocentně). Takže na ní nanesou další, tentokrát noční, krémy a balzámy a pokožka opět nemůže volně dýchat a samovolně se regenerovat. U léčebné kosmetiky hrozí to, že pokožka si zvykne na to, že dané problémy za ní řeší něco jiného a přestane správně fungovat, anebo si postupně vytvoří proti daným přípravkům imunitu a přestanou fungovat přípravky. Kvůli tomu si toho budete muset na sebe nanášet více a více a o to vlastně kosmetickým firmám jde. Mimochodem ať žije rakovina kůže.

A pokud náhodou pochopíte, že chemická kosmetika ničí zdraví, je tu přeci kosmetika „přírodní“ a tedy můžete vesele nakupovat dál, že…
 

Závěrem

Aby nedošlo k mýlce, neodsuzuji všechny kosmetické výrobky. Odsuzuji pouze ty s přídavkem živočišných složek a složek takových, jejichž „těžbou“ devastujeme planetu. Jistě existují jejich rostlinné ekvivalenty, které mají podobné, stejné ba dokonce lepší účinky. Některým živočišným složkám se dokonce přisuzují zázračné účinky, které však dle četných vědeckých studií nemají; příkladem je známý nosorožčí roh. Kvůli lidským zombiím, kteří stále věří, že má afrodiziakální účinky, jsou nosorožci na pokraji vyhynutí. A bohužel zdaleka nejen oni.

Označení „přírodní“ by opravdu nemělo zahrnovat zabíjení živých tvorů. Vždyť my jsme také živí tvorové a pocházíme z přírody. Proč se tedy něco nevyrábí z nás? Věřím, že po krému z krve mladých pannen, omládnu. Proč za to vlastně Čachtickou paní skoro upálili?
 

Použité zdroje

Foto a text: Facebook.com, odkazy v článku

Martina Koťarová

je zejména korektorka, matematička a amatérská fotografka. Má ráda děti, faunu a zkrátka vše živé. Jejím přáním a snem je nastolení takové společnosti, ve které bude panovat porozumění, úcta jednoho k druhému, respekt k přírodě a zdravé sebevědomí, čemuž se nejvíce podobá Ekonomika založená na přírodních zákonech / zdrojích prezentovaná Hnutím Zeitgeist.

Odebírat
Možnosti upozorňování:
guest
55 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Martin Mojmír
Admin
5 roky před
Reaguje uživateli  Simona

Hezký den, děkujeme za názor. Budete mít k tématu také nějaké relevantní argumenty?

Dodám Vám sem ještě dva související články z našeho webu:
Pověra jako antonymum rozumu aneb čemu slepě věří a jak uvažuje Homo sapiens sapiens ve 21. století
Zoo ve Dvoře Králové nad Labem řeže nosorožcům rohy a ještě se touto legalizovanou ohavností chlubí

Pak jsem našel ještě jeden zajímavý odkaz:
https://www.emimino.cz/denicky/tiande-kde-je-pravda-13436/

No a nakonec se zmíním, že aféra přírodnosti a (ne)závadnosti zrovna TianDe byl propírán nedávno ve zprávách tuším FTV Prima. Ze strany značky na webu žádná reakce.

Pro snadnou argumentaci na to, kde je, nebo není pravda z hlediska přírodní kosmetiky (obecně), stačí použít Google a dát hledání 10 minut času. Už jen toto dělá náš článek nadbytečným. No a možnost koupě, poslání produktu na chemický rozbor a konzultaci s chemiky ani nezmiňuji.

Lidi, přemýšlejte trošku.

Veronika
Veronika
5 roky před
Reaguje uživateli  Qestament

Anonyme, kolik ti je sakra? Tento článek zcela jasně dělá z obětí viníky, případně dělá viníky z jejich rodičů. Dekorativní kosmetika pro mě absolutně postrádá smysl, o tom víc pak u malých dětí, to ano. Ale násilník je a vždycky bude násilníkem. Pokud žena řekne ne, znamená to ne. Pokud to muž nedokáže respektovat, je to hajzl a zvíře, které nedokáže ovládat své pudy. Pokud si někdo něco dovolí na malé dítě, je to odporná existence, která si zaslouží trest nejvyšší, a je úplně jedno, jestli ta malá holka byla nalíčená nebo ne. Sex bez souhlasu jednoho z účastníků je znásilnění. Pojem pedofil byste si měl/a ujasnit vy. Marcela to napsala správně. Lidská blbost mě fakt pořád ještě dokáže překvapit. Dokud se z obětí budou dělat viníci a násilníci nebudou náležitě potrestáni, je tenhle svět odporné místo, kam raději nechci přivést svoje dítě, kterému by jednou mohlo být vyčítáno, že „vypadá moc sexy a tak si to znásilnění zasloužilo.“

Veronika
Veronika
5 roky před
Reaguje uživateli  Martin Mojmír

Jděte už se svými konstruktivními dotazy do háje. Lidé tu vyjadřují své názory především na postoj autorky článku a její vyjadřování a naprosto subjektivní postoj, který sice může být pravdivý a „správný“, nicméně jak už bylo zmíněno výše, je doslova odrazující. Naše společnost je špatná. Týrání zvířat je špatné. Zneužívání zákazníků, lhostejnost lidí je špatná. Tohle nikdo nepopírá. Místo toho, abyste ale valili do lidí, že jsou obludy, byste se měli snažit o osvětu, pokud možno tak, aby nepůsobila jako opovrhování, nýbrž jako snaha o změnu a pomoc. Takovouhle auru ale bohužel nevyzařujete.

Martin Mojmír
Admin
5 roky před
Reaguje uživateli  Veronika

Dovolím si odpovědět Vám Vaší rétorikou:

Místo toho, abyste hodnotila jeden text článku s několika málo komentáři, byste se měla zaměřit na účel existence tohoto webu a zejména vyhledání si něčeho o jeho provozovateli. Pak byste se nemusela trápit vypisováním názorů, ale znala byste fakta.

Provozovatel webu je, mimo jiné, součástí hnutí za nová lidská práva Hnutí Zeitgeist. Co je Hnutí Zeitgeist, si jistě už vyhledáte sama.

Co se týče konstruktivních dotazů, s těmi do háje nepůjdeme. Uvědomte si, že jste na našem poli a zde platí naše pravidla. Rozhodně ne feudofašistický kapitalismus a demokracie.

Pokud nemáte něco vážného k diskuzi, pak se s dovolením půjdeme zase věnovat společensky prospěšné činnosti. Vy můžete pokračovat ve sledování Ordinace v růžové zahradě.

Simona
Simona
5 roky před
Reaguje uživateli  Qestament

Tak to už je moc. Že někdo někomu přeje něco takového. A malý kluci si za to vlastně taky můžou sami,protože nosí krátké sukně a malují se. Lidi fakt se proberte.

Martin Mojmír
Admin
5 roky před
Reaguje uživateli  Simona

Doporučuji Vám nastudovat si definice pojmů ironiesarkasmus. Více k tomu asi není co dodat.

Simona
Simona
5 roky před
Reaguje uživateli  Martina Koťarová

Jezdíte na kole,autem, autobusem? Nebo chodíte pěšky? Topíte doma jak? Co používáte při menstruaci? Chodíte nakupovat do obchodu? Jste veganka? třídíte odpad opravdu správně? Nic nesplachujete do WC? Odpovězte si na tyto otázky a pak poučujte o ekosystému. Jinak chrupavka je docela zázračná a nemusí být zrovna žraločí, stačí z kuřete, a jak lidem pomáhá při onemocnění kloubů ( a čistě přírodní,bez hormonů, pokud nejsou z velkochovu 😉 )

Martin Mojmír
Admin
5 roky před
Reaguje uživateli  Simona

Opět mohu docela snadno zareagovat za autorku; nepíšete totiž nic nového, natož zajímavého.

Není to o tom, zda člověk dělá, nebo nedělá, to, co Vy napíšete, že má, nebo nemá, dělat. Je to o tom, co (u)dělat (ne)můžeme a (ne)musíme, respektive o minimalizaci škod. Když budu hovořit za autorku, jelikož se poněkud dobře známe, tak na kole nejezdí, neboť tak činit nemusí (pláště kol jsou vyráběné z ropy = plýtvání přírodních zdrojů, zdravotní neprospěšnost = špatné na záda a plíce vlivem hrbení se a zvýšeného dýchání smogu a jiných škodlivin v Praze ve vzduchu atd.); autem nejezdí, neboť to k životu nepotřebuje; autobusem a jinou MHD jezdí, neboť to k životu potřebuje (nutnost pro vlastní uživení se v současném socio-ekonomickém systému, který i Vy aktivně podporujete); topí doma dálkovým ústředním topením (teplo je pro život člověka nezbytné); při menstruaci používá konkrétně TOTO (což evidentně též potřebuje); chodí nakupovat do obchodu (v současných socio-ekonomických podmínkách se bez tohoto neuživí); je veganka, zatímco Vy patrně nikoli; odpad třídí; do WC splachuje výměšky. Na tyto otázky jsme odpověděli rovnou Vám.

Jste podporovatelkou nebo snad aktivistkou nějakého hnutí potlačujícího lidská práva a svobody, že si dovolujete někomu nakazovat, anebo zakazovat, co smí a nesmí dělat? Autorka je (vzhledem ke svému vzdělání, o kterém nic netušíte a přes to ji hodnotíte) rozhodně kompetentní určité věci komentovat. Ostatně psát názory může kdokoli na cokoli, natož na našem webu, který rozhodně nebudeme podřizovat Vašim osobních potřebám.

Inu milá Simono, je tato odpověď pro Vás dostatečná? Anebo ještě něčemu nerozumíte? Docela chápu, že se zde prezentujete jako pouhý anonym podepisující se jen nějakým jménem.

Elinda
Elinda
5 roky před

Dobrý den,
přečetla jsem si Váš článek včetně komentářů, a ačkoliv se málokdy na internetu pouštím do diskuzí, Váš článek včetně reakcí na komentáře ve mně vyvolával vztek, naštvání. Osobního názoru se pozdržím, jelikož bych zajisté byla smetena nějakou agresivní poznámkou. Osobní názor čtenáře je totiž u tohoto článku nepřípustný a čtenář za něj bude náležitě potrestán. První věc, která mě u Vás zaujala, je Vaše fotografie – Vaše gesto o Vás prozrazuje vše. Na můj komentář prosím nereagujte, nestojím o to. Přesto Vám přeji hodně štěstí.

Martin Mojmír
Admin
5 roky před
Reaguje uživateli  Elinda

Hezký večer. Reagovat Vám autorka nebude, pouze Vám poděkujeme za Vaše věcné argumenty.