Otevřený dopis Petra Žantovského pro Jakuba Jandu z Think-tanku Evropské hodnoty (aktualizováno)

Příspěvek na nezávislou žurnalistiku
 

Pane Jando, dne 17.6.2016 jste zveřejnil níže uvedený materiál,“ zahajuje Petr Žantovský, zakladatel Asociace nezávislých médií, svůj otevřený vzkaz organizaci Think-tank Evropské hodnoty.
 

Prostor pro Váš odkaz

Jandovo veřejné tvrzení

Dobrý den,

v rámci programu programu Kremlin Watch si Vás dovolujeme upozornit na následující skutečnost.

Takzvaná „Asociace nezávislých médií” uvádí, že v její porotě zasedl ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. Pokud by se toto tvrzení prokázalo, šlo by o velmi závažné zjištění. Jde totiž o sdružení, které dává dohromady české dezinformátory a zastánce putinovského režimu.

Předsedou „Asociace nezávislých médií“ je pan Stanislav Novotný – osoba, která otevřeně obhajuje Putinovo Rusko.

Mezi zakládající členy „Asociace nezávislých médií“ patří:
• Petr Žantovský, zastupující Parlamentní listy. O jejich užívání manipulativních žurnalistických technik si přečtěte v analýze Masarykovy univerzity
• Ondřej Geršl, vydavatel AC24.cz a Vědomí. O tom, jak do hávu ezoteriky balí proputinovskou propagandu si můžete přečíst v naší analýze.
• Jan Korál, vydavatel NWOO.org, nejaktivnějšího českého konspiračního webu

Podle dostupných informací se samotné předávání ceny odehrálo ve čtvrtek večer. Obdržet ji měly některé osoby známé z české dezinformační scény:
• Jan Petránek
• Tereza Spencerová
• Robert Mikoláš
• Tomáš Hauptvogel
• Ondřej Neff
• Jan Schneider

Pokud se tohoto ředitel Českého rozhlasu opravdu zúčastnil, měl by čelit otázkám Rady Českého rozhlasu, proč spolupracuje se skupinou, která se snaží zničit veřejnoprávní média a rozsévat v českém veřejném prostoru dezinformace, konspirační teorie a kult putinovského Ruska. Považujeme za důležité, aby se čeští novináři zeptali jmenovaných „porotců”, zdali a proč se takovéto akce účastní.

Pro komentáře je k dispozici Jakub Janda na telefonu +420 775 962 643.

S pozdravem

think-tank Evropské hodnoty

 

Žantovského žádost o vysvětlení

Žádám o vysvětlení

Podle mého názoru tento materiál nejen zcela nepatřičně zjednodušuje fakta, ale obsahuje řadu chyb a nepravd, pročež Vás žádám o jejich vysvětlení.

1) Proč uvádíte „takzvaná“ Asociace nezávislých médií? Navozujete tím dojem, že se jedná o nějakou pochybnou, či dokonce nelegální aktivitu. Přikládám aktuální výpis z rejstříku spolků, kde se může dočíst, že Asociace není „takzvaná“, nýbrž že je to již delší dobu zapsaný a podle zákona fungující spolek. Chápu Váš výraz „takzvaná“ jako zavádějí, dezinformační a vyžadující vysvětlení. Doklad o spolku najdete ZDE

2) Velice zásadně se ohrazuji vůči vašemu sdělení, že Asociace je „sdružení, které dává dohromady české dezinformátory a zastánce putinovského režimu.“ Nevím, na základě čeho usuzujete, že Asociace, a tedy i já jako jeden ze zakladatelů Asociace jsem „dezinformátor a zastánce putinovského režimu“. Aniž bych vám upíral právo na kritiku, musím váš text považovat za zavádějící a nedůvodně jednostranný. Očekávám, že budete schopen věcně a dostatečně přesně vysvětlit, z čeho vaše závěry vycházejí, a nepůjde přitom jen o povrchní a schématická hesla. Dále Asociaci nezávislých médií nazýváte „skupinou, která se snaží zničit veřejnoprávní média a rozsévat v českém veřejném prostoru dezinformace, konspirační teorie a kult putinovského Ruska“. To podle mého názoru může naplňovat i skutkovou podstatu trestného činu pomluvy, ale zejména poškozuje pověst Asociace.

3) Mé osoby se týká i tato poznámka. Nevím, proč uvádíte, že „zastupuji Parlamentní listy“. To je, jako bych já řekl, že vy zastupujete Českou televizi. Publikuji své názory v PL.cz přibližně stejně často jako vy a další představitelé Evropských hodnot ty své v ČT. Pokud by Vás to zajímalo, jsem vedoucím katedry PR a komunikace na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů Praha, což je, nemýlím-li se, škola, kterou jste po jistý čas navštěvoval i vy. Takže se ohrazuji i proti této vaší větě.

4) Tato poznámka se netýká bezprostředně mé osoby, ale píšu ji v zájmu ANM. Nevím, z čeho usuzujete, že pánové Petránek, Hauptvogel, Mikoláš, Neff a další jsou „osoby známé z české dezinformační scény“. Nejsem oprávněn sice mluvit za tyto jmenované osoby, nicméně mám za to, že je zcela nepatřičné je v souvislosti s udělením cen takto veřejně dehonestovat.

Žádám vás, pane Jando, abyste buď přesvědčivě doložil všechna svá zavádějící a nepodložená nařčení, nebo se za ně neprodleně omluvil, a to stejným způsobem, jakým byla vyslovena, tedy veřejně.

S pozdravem

doc. Mgr. Petr Žantovský, Ph.D.
 

Vyjádření redakce

Nás by rovněž zajímaly zmiňované manipulativní žurnalistické techniky pana Žantovského, balení proputinovské propagandy do ezoterického hávu pana Geršla a konkrétní konspirační články J. Korála z NWOO.org.

Pan Jakub Janda, pokud to skutečně psal, si zřejmě neuvědomuje, že by za své výroky, nemá-li je podložené důkazy, mohl možná nechtěně přispět jistou částkou do státního rozpočtu. Jenže kde není žalobce, není ani soudce; tedy pokud pan Jakub Janda své výroky nedoloží, anebo se za ně neomluví, měla by jej Asociace nezávislých médií správně zažalovat, což se, jak bývá zvykem, žel nejspíše nestane…

Pan Jakub Janda toho má, podle serveru houpaciosel.cz, za sebou poněkud více, ale Vedení think-tanku Evropské hodnoty se za Jandu doslova postavilo. Nebo snad že by mu „HO“ postavilo?


 

Související články

Jakub Janda se za své tvrzení o dezinformátorech v Asociaci nezávislých médií neomluvil. Asociace nezávislých médií nejedná, je v úpadku

 

Použité zdroje

Foto: rajce.idnes.cz, houpaciosel.cz, google.cz
Text: ac24.cz

 

Příspěvek na nezávislou žurnalistiku

Martin Mojmír

po absolvování základní školy, středního odborného učiliště hotelového provozu a gymnázia se zaměřením na IT a jazyky studoval dále psychologii a speciální pedagogiku. Věnuje se ICT, datové analýze, datové žurnalistice, futurologii, sociologii a ekologii. Prosazuje a popularizuje koncept zdrojové ekonomiky co by udržitelného socioekonomického modelu. Kromě duchdoby.cz provozuje např. dále také projekty jinemedium.cz, mojeretence.cz nebo fórum ETIQ.CZ, z.s. Vlivem nešťastných okolností je Martin od r. 2023 invalidou.

Odebírat
Možnosti upozorňování:
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře