Historicky největší kácení lesů na Valašsku

Vzhledem k tomu, že jsem kdysi pracoval u hoblu pro větší dřevařskou firmu, dokážu rozlišit jak druhy dřeva, tak jeho kvalitu a také si částečně dokážu dát do souvislosti i ekonomické zisky okolo. Nyní pracuji jako obchodní zástupce a poslední cca rok se díky tomu pohybuji hojně po svém okrese.

Prostor pro Váš odkaz
Komerční banner 770x100px (pro více informací, jak na DuchDoby.CZ inzerovat, klikněte SEM)

Troufnu si tvrdit, že ho mám sježděný od A do Z. Vzhledem k hustému provozu na běžných cestách využívám pravidelně zkratky po bočních silnicích, které lemuje Valašský les. To, co poslední dobou vidím právě v okolí těchto bočních cest, mi drásá srdce i ducha. Plošně vykácené obdélníkové tvary lesa neuvěřitelných rozměrů a hromady pokácených stromů vedle cest čekající na odvoz.

Oproti tomu, co jsem však viděl včera, to byl jen slabý čaj. Byl jsem se totiž náhodně projít boční lesnickou cestou mezi Černou Horou (Chatou mír) a Radhoštěm. To, co jsem viděl, bych nazval takto. Zcela zdevastovaná příroda v rozsahu, který bere dech. Pokácené nejenom zdravé a statné smrky, ale řekl bych tak ze 40 procent dokonce zdravé buky. A toto celé prosím v CHKO Beskydy (přeloženo Chráněná krajinná oblast). Nyní si asi v duchu řeknete něco jako: „Ty bláho on neví, že to ti lesníci dělají kvůli kůrovcové kalamitě? To je vůl :-), vždyť je to v pořádku, protože když ten strom pokácí a kůrovce zničí, tak nepřeskočí na další strom a ty ostatní tak zachrání.” OK, pokud si to říkáte, zřejmě vám rozumím a chápu to. Dovolím si však v tomto okamžiku poprosit o kousek vaší pozornosti pro zprostředkování mého vidění situace věcně a fakticky. Jdu na to.

1 fakt: Kůrovec je náš blahodárný přítel, napadá a pomáhá rozkládat buď staré nemocné stromy nebo stromy, které zasadili lidi na špatných místech (smrk v nízké nadmořské výšce apod.). 2 fakt: Pokud je strom zdravý, tak má dostatečnou imunitu, aby se kůrovci sám ubránil, není třeba mu externě pomáhat. 3 fakt: Pokud byste chtěli problém s Kůrovcem odstranit plošně, je třeba logicky plošně vykácet všechny stromy v ČR, poté problém mizí. 4 fakt: Když se blíže dívám na pokácené dřevo, vidím z větší poloviny zdravé kubíky dřeva ve velmi slušné jakosti. 5 fakt: Buk je pro CHKO Beskydy aktuálně chráněným stromem (sám jsem je 3 roky zpátky vysazoval a hovořil s lesníky, páč je potřeba, aby se na Valašsko buk znovu navrátil). Patří tady a tento fakt má vliv jak na zadržování vody v krajině, tak i na kvalitu místní půdy. Shrnu-li, návrat buku je pro místní klima zásadní!

V závěru mi dovolte několik otázek, které si v souvislosti s touto skutečností pokládám.

1. Byl Kůrovec, který pouze plní svou práci, využit duševně zmrzačenými lidmi jako záminka pro větší kšeft se dřevem (pravděpodobně do ciziny)? 2. Kdo je nyní u vlády? Kdo konkrétně dal z Prahy pokyn k tomuto nevratnému kroku? Která firma a jací konkrétní lidé vykonali toto nařízení v místě? 3. Chápeme jednoduchou matematiku, že strom přitáhne déšť, ten na něj naprší, voda steče z Valašských hor dolů do řeky Bečvy, která poté vodou zásobuje např. vzdálený Přerov? No a když je tento proces narušen, tak tam budou mít méně vody? Chápeme, že je v posledních letech kolem nás kritický nedostatek vody?

Hluboce děkuji za vaši cennou pozornost k tomuto tématu a pokud vás tyto řádky zaujaly, pěkně poprosím o sdílení za záměrem širší diskuze na toto téma.
 

Autorství článku

David Urban

Odebírat
Možnosti upozorňování:
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře