Na vytištění domu 3D tiskárnou stačilo 24 hodin

Na 3D tiskárně se dá vytisknout prakticky cokoli, proto není žádným překvapením, že se na nich tisknou i domy. Počin ruské firmy Apis Cor je ale hodný obdivu, dům vytiskla za pouhých 24 hodin.

Prostor pro Váš odkaz
Komerční banner 770x100px (pro více informací, jak na DuchDoby.CZ inzerovat, klikněte SEM)

Vytištěný dům o velikosti 37 metrů čtverečních stál 10 tisíc dolarů. Všechny komponenty domu, včetně zdí, jsou tvořeny betonovou směsí. Nátěr zdí a doplňky jako okenní rámy a nábytek byly přidány později.

V domě je předsíň, ložnice, obývací pokoje a kuchyň. Zatím jde o prototyp nacházející se ve vývojovém centru Apis Cor v Rusku, ovšem firma doufá, že podobné domy začne brzy prodávat veřejnosti. Struktura vydrží údajně 175 let.

Chceme změnit pohled lidí na to, že stavba nemůže být krátká, přívětivá k životnímu prostředí, efektivní a zároveň spolehlivá,“ píše zakladatel firmy Nikita Chen-yun-tai na stránkách Apis Cor.

Společnost o sobě tvrdí, že je první firmou na světě, jež dokáže vytisknout dům přímo na místě, kde bude stát. Tištěné domy bývají totiž obvykle po kusech tištěny v kontrolovaném prostředí a sestavovány až na určené finální pozici. Apis Cor nicméně dýchají na záda čínské firmy, které také ve velkém tisknou domy. Minulý rok například vytiskly celý panelový dům.
 

Použité zdroje

Foto i text: vtm.zive.cz, apis-cor.com

Martin Mojmír

po absolvování základní školy, středního odborného učiliště hotelového provozu a gymnázia se zaměřením na IT a jazyky studoval dále psychologii a speciální pedagogiku. Věnuje se ICT, datové analýze, datové žurnalistice, futurologii, sociologii a ekologii. Prosazuje a popularizuje koncept zdrojové ekonomiky co by udržitelného socioekonomického modelu. Kromě duchdoby.cz provozuje např. dále také projekty jinemedium.cz, mojeretence.cz nebo fórum ETIQ.CZ, z.s. Vlivem nešťastných okolností je Martin od r. 2023 invalidou.

Odebírat
Možnosti upozorňování:
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře