Facebook zaplatí v USA pokutu do 5 miliard dolarů. Pro firmu plivnutí do moře, pro společnost tragikomedie

Sociální síť Facebook ve světě čelí neustále nějakým obviněním. Jakpak by ne, když se mu nedodržovat platné legislativy, podvádět a dělat z lidí hlupáky vyplatí. V USA se Facebook pravděpodobně brzy dočká pokuty v odhadovaném rozmezí 3 až 5 miliard dolarů. Bude to ale dost?

Prostor pro Váš odkaz
Komerční banner 770x100px (pro více informací, jak na DuchDoby.CZ inzerovat, klikněte SEM)

Tragédie, nebo komedie?

Problém je, že podobné technologické firmy jsou natolik morbidně bohaté, že miliardové pokuty vnímají spíše jako komedie než tragédie. Pokuta až 5 miliard dolarů se sice zdá jako obrovská, jenže to by Facebook tolik nesměl vydělat za jedno čtvrtletí a to i po zaplacení všech investic a nákladů. To znamená i po veškerém zdanění.

Další průšvih Facebooku: nahrál si kontakty 1,5 milionu uživatelů bez jejich souhlasu

Přestože je pokuta vysoká, Facebook s ní může běžně pracovat jako s dodatečnými náklady. Už nyní má totiž na podobné záležitosti v hotovosti připraveno kolem 45 miliard dolarů. To ostatně je také hlavní důvod, proč už se začínají objevovat hlasy, že i velké technologické firmy by stejně jako ostatní měly mít pokuty odvíjející se od jejich příjmu a navíc by došlo i k přísným trestům u jejich šéfů.

Americký senátor chce prosadit zákon, který cílí na šéfy Facebooku nebo Googlu. Za zneužití dat by šli do vězení

Podobně jako to můžeme vidět v nedávné době třeba u šéfů automobilek, kteří v některých případech šli do vězení, by třeba právě i Mark Zuckerberg musel za mříže, pokud by bylo Facebooku prokázáno nezákonné jednání, které má vliv na obrovský počet uživatelů. Něco takového se ale spíše nestane. Proč? To si může domyslet každý sám.
 

Jak postihovat, toť otázka

Pokud by naše ekonomika založená na monetární správě zdrojů (rozumějme finanční korupci) měla být alespoň trochu spravedlivá, postihy by mohly vypadat například následovně:

První závažné provinění

Pokuta až 75 % (minimálně však 25 %) z čistého ročního obratu firmy a podmínka (v závislosti na výši provinění).
 

Druhé závažné provinění

Pokuta až 200 % (minimálně však 75 %) z čistého ročního obratu firmy a vězení (v závislosti na výši provinění).
 

Třetí závažné provinění

Pokuta až 300 % (minimálně však 200 %) z čistého ročního obratu firmy, zákaz podnikání, vyvlastnění odsouzeného a vězení (v závislosti na výši provinění).
 

Princip je jasný. Na to, že tomu takto pravděpodobně nikdy nebude, anebo pokud bude, tak se to bude týkat jen drobných podnikatelů, se můžeme spolehnout. Něco takového z principu fungování současného socio-ekonomického systému zkrátka není možné. Pokud máme dojít k nějaké konstruktivní změně, je nutno uvědomit si, že nemáme politické problémy, nýbrž ryze technické problémy, podle čehož je nutné se začít chovat.

Zeitgeist: Moving Forward (Duch doby: Posun vpřed)

 

Použité zdroje

Text: connect.zive.cz

Čtěte také

# Sociální sítě Twitter a Facebook zablokovaly, kromě jiných aktivistů, již i zakladatele Hnutí Zeitgeist Petera Josepha
# Němečtí fašisté řeší, jak přinutit Facebook mazat nelíbivé zprávy
# Dnes je Mezinárodní den žen. Tvrdí Facebook

Martin Mojmír

po absolvování základní školy, středního odborného učiliště hotelového provozu a gymnázia se zaměřením na IT a jazyky studoval dále psychologii a speciální pedagogiku. Věnuje se ICT, datové analýze, datové žurnalistice, futurologii, sociologii a ekologii. Prosazuje a popularizuje koncept zdrojové ekonomiky co by udržitelného socioekonomického modelu. Kromě duchdoby.cz provozuje např. dále také projekty jinemedium.cz, mojeretence.cz nebo fórum ETIQ.CZ, z.s. Vlivem nešťastných okolností je Martin od r. 2023 invalidou.

Odebírat
Možnosti upozorňování:
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře