Decentralizovaná Turbulent Hydro vodní elektrárna

Ti z vás, kteří jste viděli naše dokumentární filmy (zejména Zeitgeist: AddendumZeitgeist: Moving Forward), popřípadě dokument The Venus Project The Choice is Ours, si jistě vzpomenete na bohaté možnosti takzvané decentralizované energetiky. Decentralizované co by spolehlivé, nenáročné a prakticky neomezené.

Prostor pro Váš odkaz
Komerční banner 770x100px (pro více informací, jak na DuchDoby.CZ inzerovat, klikněte SEM)

Decentralizovaná, čistá energie

Hovoříme např. o energetice přílivové na bázi mořských vln a proudů; solární na bázi jak běžných solárních panelů, tak zrcadel odrážejících a koncentrující sluneční svit skrze středové věže; geotermální na bází těžby tepla ze Země; větrné na bázi odchytávání větru prostřednictvím jeho tlaku a hybridní na bázi kombinace různých technologií v závislosti na umístění do toho kterého konkrétního vhodného prostoru.

Například už jen elektrárny solární na bázi zrcadel s centrální věží, které lze umístit např. na Saharu, dokáží zabezpečit elektřinou, a to nutno podotknout ještě se značnými rezervami a přebytky, celou Afriku. Anebo elektrárny přílivové umístěně kolem Spojených států pod vodní hladinou celé Spojené státy.

Všechny tyto technologie mohou nikoli pouze nahradit, ale spíše značně převýšit v současné době centralizované a extrémně nebezpečné elektrárny jaderné, kde i pouhé jejich vypnutí znamená odstávku elektřiny pro rozsáhlé místo na dobu několika dnů. Toto, co by naši čtenáři, však dávno víte a pokud si teď nebo už nevybavíte, můžete si zopakováním si výše uvedených filmů, prokliky na červené odkazy, připomenout.
 

Turbulent Hydro ve 2 minutách

V krátkosti si dovolíme sdílet s Vámi informaci, jak využít pro generování poměrně bohaté čisté obnovitelné energie i malé české potůčky. Jde o primitivní a levnou technologii, kterou lze aplikovat prakticky kdekoli. Energii z turbínky lze využívat k okamžité spotřebě a její přebytky umísťovat do podzemních či jiných akumulátorů a tyto následně sdílet. Je to jednoduché, můžeme to mít ihned. Stačí pouze jediné – rozhodnout se pro to.


 

O energetice též na českém Z-Day

Energetikou jsme se zabývali v rámci České republiky také na Z-Day ČR 2014.


 

Naše starší související články

Zeitgeist: Moving Forward (Duch doby: Posun vpřed)
Zeitgeist: Addendum (Duch doby: Dodatek)
The Choice is Ours (Volba je na nás)

Možnosti decentralizované diskuze

Facebook stránka DuchDoby.CZ
Google+ profil DuchDoby.CZ
Twitter profil DuchDoby.CZ
Facebook stránka Svobodny-Vysilac.cz
Facebook profil autora článku

Nemáte a/nebo odmítáte sociální sítě? V pořádku! Diskuze nezávislá na sociálních sítích je k dispozici hned pod článkem. Ostatně jde také o jediný diskuzní prostor, kde eventuálně na čtenářské podněty reagujeme.

Martin Mojmír

po absolvování základní školy, středního odborného učiliště hotelového provozu a gymnázia se zaměřením na IT a jazyky studoval dále psychologii a speciální pedagogiku. Věnuje se ICT, datové analýze, datové žurnalistice, futurologii, sociologii a ekologii. Prosazuje a popularizuje koncept zdrojové ekonomiky co by udržitelného socioekonomického modelu. Kromě duchdoby.cz provozuje např. dále také projekty jinemedium.cz, mojeretence.cz nebo fórum ETIQ.CZ, z.s. Vlivem nešťastných okolností je Martin od r. 2023 invalidou.

Odebírat
Možnosti upozorňování:
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře