Havlovu červenou lavičku poškodili vandalové. Po měsíci od instalace

Havlovu červenou lavičku poškodili vandalové. Po měsíci od instalace. Praha 6 podala trestní oznámení na neznámého pachatele. Jinými slovy hledá oběť, ze které by vytáhla až statisíce korun.

Prostor pro Váš odkaz
Komerční banner 770x100px (pro více informací, jak na DuchDoby.CZ inzerovat, klikněte SEM)

Lavička za všechny prachy

Tak takhle se to dělá! Město se rozhodne smyslet si a realizovat nesmysl za téměř milion korun a pak, když jej někdo poškodí, a to byť třeba jejím běžným použitím (lavička je nekvalitní a při sebemenším otření se lak sloupne), začne hledat oběť, která škodu běžně maximálně za pár tisícikorun zaplatí. Přitom největší podíl viny za vše kolem lavičky nese zejména Praha 6. A je to právě také a pouze Praha 6, jež by za projekt měla nést hlavní podíl odpovědnosti.

Místostarosta Prahy 6 Jan Lacina v pondělí podal trestní oznámení na neznámého pachatele. „Lavička Ferdinanda Vaňka je umělecké dílo ve veřejném prostoru, jeho poničení je v lepším případě vandalstvím a v horším případě zlým úmyslem. Zkontaktovali jsme autory díla a požádali je o jeho opravu,“ podotkl. Podle Laciny vznikla škoda v rozmezí 15 až 150 tisíc korun. Přesná částka bude známa po opravách. Dotáhneme cenu lavičky na milion, co říkáte?

Lavička logicky sklidila obrovskou vlnu kritiky a to jak za nesmyslně vysokou cenu daného zajisté mistrovského díla, tak obecně za vskutku její obtížné umístění. Lavička dvojice architektů Ley Dostálové a Petra Pištěka přišla na neskutečných 850 tisíc korun. Z toho výroba stála půl milionu a usazení lavičky dalších 350 tisíc. Že Vám to přijde na hlavu postavené? Neměly by nést za lavičku odpovědnost spíše ti, kdož s takovým nápadem přišli? Prakticky každým dnem můžeme vidět podobná masivní mrhání penězi daňových poplatníků.


Místo lavičky péče o potřebné

850.000 Kč za onen genitální nápad s lavičkou mohou být například i 2.000 Kč pro dvě matky samoživitelky v hmotné nouzi vyplácené měsíčně po dobu necelých 18 let! Anebo totéž čtyři důchodci po tisícovce. Za 850.000 Kč lze pořídit také docela slušný zrekonstruovaný byt 2+1 pro rodinu s dětmi ve středočeském kraji s výborným přístupem k sociálním službám a nedaleko hlavního tahu na Prahu.


 

Podobnou lavičku za několik tisícovek

Podobnou lavičku lze vyrobit a umístit na zakázku do dejme tomu 25.000 Kč? A to nemusíme být žádní architektoničtí šampióni. To máme dvě masivní prkna, pivní soudek plněný pískem, červenou barvu, nějaké ty úchyty, lopatu, beton, dalších pár drobností, jednoho „rudého krka” a lavička může stát. Zhotovení nabídl tesař Jiří Černohorský.
 

Použité zdroje

Foto: MČ Praha 6
Text: praha.idnes.cz

 

Čtěte také

# Absurdita zvaná přírodní kosmetika
# Přednáška: Tajemství marketingu potravin
# Desatero monetárního otroka

Martin Mojmír

po absolvování základní školy, středního odborného učiliště hotelového provozu a gymnázia se zaměřením na IT a jazyky studoval dále psychologii a speciální pedagogiku. Věnuje se ICT, datové analýze, datové žurnalistice, futurologii, sociologii a ekologii. Prosazuje a popularizuje koncept zdrojové ekonomiky co by udržitelného socioekonomického modelu. Kromě duchdoby.cz provozuje např. dále také projekty jinemedium.cz, mojeretence.cz nebo fórum ETIQ.CZ, z.s. Vlivem nešťastných okolností je Martin od r. 2023 invalidou.

Odebírat
Možnosti upozorňování:
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
edík
edík
6 roky před

Kolik stojí prázdný sed od piva (starší typ) nevím,3 metry dlouhé prkno mám na půdě+pytel cementu (to je moc) 850.000 tak za tu cenu by měl jít někdo „sedět“ a na tvrdo.Nejspíš ti lumpové z Prahy 6 a oba „architekti“.Jsou to přeci zloději!!!!!!!!!!!!!!!