Eliška potřebuje k životu lék za půl milionu! Pojišťovna jí ho odepřela

Všeobecná zdravotní pojišťovna odmítla hradit nemocné Elišce léčbu, ta je kvůli vzácné nemoci odkázaná na lék sapropterin. Roční cena léčby se pohybuje v řádu statisíců korun. Rodina se obrátila na soud.

Prostor pro Váš odkaz
Komerční banner 770x100px (pro více informací, jak na DuchDoby.CZ inzerovat, klikněte SEM)

Eliška trpí vzácnou nemocí fenylketonurií, která se projevuje neschopností těla přeměňovat látku fenylalanin na tyrosin, což u zdravých lidí zajišťuje jaterní enzym. „Je to podobné jako s diabetem. Diabetik může mít cukr, ale on ho neodbourá a kdyby nedostal inzulín, tak ho to může i zabít,” vysvětlil právník Ondřej Dostál, který zastupoval rodinu u soudu. V tomto případě má fenylalanin symbolizovat cukr, který játra u zdravého člověka dokáží rozložit. U nemocných ale chybí jeden enzym, který tělo může dostat zvenčí – právě prostřednictvím léku sapropterinu.

Eliška nemůže bez léku normálně jíst. Vlastně aby mohla důstojně žít, respektive aby měla zajištěn přísun pro tělo všech důležitých látek, nemá na vybranou a daný lék zkrátka potřebuje. Bez léku dítě postižené touto chorobou začne brzy zaostávat, rozvíjí se mentální retardace.

Eliška měla to štěstí, že ji lékařka už ve dvou letech zařadila do studie jedné zahraniční farmaceutické firmy a dostávala tak léky zdarma. Jenže pak se všechno změnilo.Rozhodnutí o jeho úhradě bylo mimořádně zdlouhavé a Státní ústav pro kontrolu léčiv úhradu omezil jen na malou část nemocných. Pacienti jako malá Eliška tak byli z úhrady vyřazeni,” vysvětlil Dostál. Žádat o úhradu mohou podle něj jen pojišťovny a farmafirmy. „Sami pacienti se toho účastnit nemohou,” dodal.

V praxi by to znamenalo, že by rodina musela platit ročně půl milionu korun za léčbu. Na tu ale peníze neměla. Pochopitelně se tedy obrátila na pojišťovnu, která ji však léčbu zamítla. Přitom zákonný nárok pacientů je u všech pojišťoven stejný. Výrazně se vale liší jejich praxe, zejména přístup ke schvalování výjimečných úhrad. VZP se rozhodla nejen reagovat nezákonně, ale zejména Elišku odsoudit k nevratnému fyzickému poškození až smrti. Je vskutku zajímavé hradit si pojištění, pak ale být nezákonně odmítnut.

Naštěstí se dívky zastal Městský soud v Praze. Zrušil nezákonné zamítavé rozhodnutí pojišťovny a vrátil záležitost znovu k projednání tak, aby zohlednil práva dítěte. Revizní lékař tak bude vázán tím, co řekl soud, takže by mohli mít lék do 14 dnů schválený a neměla by jej rodina platit.

Všeobecná zdravotní pojišťovna se zavázala nařízení soudu, a tedy dodržování zákona, šlechetně vyhovět, ačkoli s ním nesouhlasí.VZP v konkrétním případu počká na písemné vyhotovení rozsudku, nicméně je třeba připomenout, že to děvče bylo řadu let v klinické studii a jde tedy o typický případ, kdy zahraniční farmaceutické firmy využijí české pacienty pro své klinické studie a když už je nepotřebují, tak se dál odmítají podílet na jejich léčbě a hodí je na starost kohokoliv jiného, třeba státu,” reagoval mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý. No řekněte s rukou na srdci sami, určitě chcete být u takové pojišťovny pojištěni? Z naší redakce nikdo není.
 

Použité zdroje

Text: tn.nova.cz
Foto: retro-auta.cz

Martin Mojmír

po absolvování základní školy, středního odborného učiliště hotelového provozu a gymnázia se zaměřením na IT a jazyky studoval dále psychologii a speciální pedagogiku. Věnuje se ICT, datové analýze, datové žurnalistice, futurologii, sociologii a ekologii. Prosazuje a popularizuje koncept zdrojové ekonomiky co by udržitelného socioekonomického modelu. Kromě duchdoby.cz provozuje např. dále také projekty jinemedium.cz, mojeretence.cz nebo fórum ETIQ.CZ, z.s. Vlivem nešťastných okolností je Martin od r. 2023 invalidou.

Odebírat
Možnosti upozorňování:
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Václav
Václav
6 roky před

Jak je vůbec možné! toto vyjádření od pojišťovny! Pokud MUSÍMe platit povinné zdravotní pojištění a stane se mi vážný úraz, vážně (vzácně) onemocním a pojišťovna mi napíše chcípni? Asi jim začnu posílat složenku taky s tímto vzkazem místo POVINNÉ platby. Musím říci že mám taky negativní zkušenost a vůbec se mi takové chování nelíbí! Pokud je něco povinné platit tak snad povinnost se strat je adekvátní! Osobně zdravotní střediska už nevyhledávám (doktoři mi nikdy nepomohly) a snažím se všechny problémy řešit alternativně (bohužel tato metoda je drahá) k tomu je málo lidí co opravdu umí pomoci… Vážená redakce že nejste u VZP .-) dobře a jaký je rozdíl být u jiné??? 😀 je to loterie každá pojišťovna hradí jiné a jinak zákroky takže spíše přeji hodně štěstí, ať se trefíte z nemocí nebo úrazem do zvolených tabulek.Tím Vám nic zlého nepřeji nedejbože jen musím reagovat na ten drobný dodatek .-)
Fandím Vám ve psaní jen pokračujte, jen nevím jestli to z lidmi něco dělá .-)
Mějte se pěkně a omlouvám se za chyby.