Výpadek routování Google a globalizace

Pokud jste pocítili včerejší výpadek Googlu, je něco špatně. Google poskytuje mnoho služeb a právě proto je tato centralizace nebezpečná. A to nemluvě o nesmírném špehování, které je potenciálně možné a díky kterému se Vám například potom všude objevují reklamy na věci Vašim zájmům blízké.

Prostor pro Váš odkaz
Komerční banner 770x100px (pro více informací, jak na DuchDoby.CZ inzerovat, klikněte SEM)

Vyskytlo se několik variant problémů. Komu „nešel internet“ vůbec, tak používá DNS servery Googlu. Je načase tyto servery změnit na ty, které nabízí Váš internetový poskytovatel, kde se v případě problému možná dovoláte nějaké nápravy, případně na některé z veřejného seznamu. Nenechte se však zmást lokalitou – dotaz na server může klidně letět i přes Prahu a zpět (jako v mém případě). Takto Vás samozřejmě může špehovat příslušný DNS server, ale je zde menší pravděpodobnost, jelikož tyto firmy nemají tak obrovské prostředky a zájmy jako Google.

Pokud se Vám dlouze načítaly některé webové stránky, tak toto je způsobeno načítáním písma a skriptů ze serverů Google. Pokud takto reagoval Váš vlastní web, nechte si ho předělat, aby měl písma a skripty dostupné lokálně, což bude znamenat zase o kousek špehování méně.

A nakonec problém nedostupností samotných služeb Googlu. Založením e-mailu jinde si pomůžete až při delším výpadku, ale Vaše maily si mohou poskytovatelé číst prakticky všichni. Pokud potřebujete opravdu šifrovanou komunikaci, tak e-mailové klienty jako např. Thunderbird to s Vaším elektronickým certifikátem a veřejným klíčem druhé osoby dokáží (metod je více). V případě zájmu můžeme sepsat návod (napište si o něj do diskuse).

Poskytovatele sdíleného kalendáře, uložiště souborů, překladač a online dokumenty si budete muset najít sami (existují). Najdete je pomocí jiného internetového vyhledávače. Jeden velký Vás jistě včera napadl, ale pokud Vám jde opravdu o soukromí a otevřenost kódu, tak jedině DuckDuckGo. Neumí tak dobře česky jako Google, ale já už si na něj zvykl. Není snad správné pro tu trochu větší svobodu obětovat něco komfortu?

Závěrem ještě nadhodím jednu myšlenku. Co kdyby vypadl internet na týden? Co kdyby vypadl elektrický proud? Bez něj si ani plynem nezatopíte a nebude fungovat téměř nic. Myslíte si, že je současný systém na takové havárie připraven? Myslíte si, že se redundanci věnuje v systému minimalizace nákladů/maximalizace zisku nějaká pozornost? To, co se včera stalo, je jeden z důsledků globalizace. Jedna malá chybka a nejde prakticky nic.

 

Zdroje a další informace

Text: root.cz

Michal Mauser

je dobrovolník, humanista, aktivista Hnutí Zeitgeist a externí redaktor DuchDoby.CZ. Zajímá se o nové technologie nejen v oblasti technologií informačních, dále o tzv. open-source a svobodné projekty, projekty přechodného období do Zdrojové ekonomiky a oblasti jinak související.

Odebírat
Možnosti upozorňování:
guest
8 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Vratislav
Vratislav
7 roky před

Co kdyby vypadl internet na týden? Co kdyby vypadl elektrický proud?

No vzhledem k tomu ze jako bezdomovec vetsinu sveho casu travim ctenim knih, tak at klidne vypadne 😀

Martin Mojmír
Admin
7 roky před
Reaguje uživateli  Vratislav

To je přesně to, co bych dělal, pokud by nebyly počítače, internet a byl bych třeba i bezdomovec. Nemohl bych dělat nic jiného než se neustále vzdělávat, což je samozřejmě dobře. No a nebo holdovat alkoholu, jako tomu tak činí mnoho bezdomovců, čemuž se upřímně řečeno ani nedivím.

Příští rok mám v plánu se naprosto minimalizovat (zbavit většiny věcí), abych maximalizoval svoji připravenost na potenciální jakýkoli problém.

Vám každopádně gratuluji k Vaší nezávislosti. Bezdomovci jsou mnohdy paradoxně svobodnější než většina ostatní populace.

Vím co píšu
Vím co píšu
7 roky před

Už první odstavec je nehorázná blbost. Divím se že tu máte někoho, kdo ty břečky čte.
Každý kdo rozumí problematice IT se těm kecům ze srdce zasměje.

Martin Mojmír
Admin
7 roky před
Reaguje uživateli  Vím co píšu

A jestlipak víte, čím své tvrzení, že (ne)jde o blbost, (ne)dokládáte? Faktem, že jako skutečný IT odborník, za kterého se zde nepřímo označujete, (ne)napíšete, jak přesně je to tedy, nebo není správně. Totiž kritika bez konstruktivních argumentů, respektive bez sdělení skutečného stavu věcí, není kritikou, nýbrž projevem, slušně řečeno, nedostatku informací. Napište nám, jak se věci mají a teprve poté se o tom můžeme bavit. Do té doby je mi líto, ale nejde o nic jiného než snůšku prázdných řečí bez opodstatnění. Vašimi slovy o snůšku keců.

Vím co píšu
Vím co píšu
7 roky před
Reaguje uživateli  Martin Mojmír

Dobrý den, takže – k té blbosti.

Pořád tu píšete o jakém-si špehování. jelikož Vám přijde podezřelé to, že Vám nabízí například vedle videa na YT odkaz, nebo něco podobného k tomu, jenž jste v minulosti hledal, či navštívil. Jsou dva důvody proč se tak děje – 1) Retargeting (wiki pomůže) 2) Soubory Cookie (pokud si v prohlížeči nastavíte, aby se neukládali, nikdo Vám již nadále nebude zobrazovat stránky v podobě reklamy – které jste již navštívil/hledal. Dalším aspektem zůstávají – ano! Peníze, peníze a zas jen peníze….. anebt Analytics a Adwords – webmaster si na své stránky vloží kód z Analytics a po čase vidí, co jeho zákazníky nejvíce zajimá, a co naopak ne….. toho pak může využít ve službě Adwords aby zacílil různé uživatele svou reklamou…. Proč si myslíte že má Google všechno zdarma? Z Adwords jim jdou miliony denně….. Jinak pochybuju že Google jako takovej – zajímá to, co jakýkoliv jedinec konkrétně hledá. Všechno je to jen o reklamě a využití dat webu k jeho prospěchu.

Martin Mojmír
Admin
7 roky před
Reaguje uživateli  Vím co píšu

Hezký den,

děkuji, nicméně čím to, co píšete, popírá otázku možného špehování? Já spíše ve Vašich textech čtu v podstatě potvrzení tvrzení kolegy. Respektive zatím nevidím žádné vyvrácení. Kolegu sem nasměruji, aby si Vaší reakci přečetl a eventuálně na ni zareagoval.