Vánoce jako svátky lží, pokrytectví, strachu a smrti aneb projevy absurdního šílenství a masové idiocie

Před Vánoci zažíváme neklid až stres. Kupujeme věci, které nepotřebujeme a nepotřebují je ani lidé, které jimi obdarováváme, jací je třeba ve skutečnosti ani nechtějí a nemusí nás dokonce ani mít rádi. Vánoce jako svátky lží, pokrytectví, strachu a smrti aneb projevy absurdního šílenství a masové idiocie.

Prostor pro Váš odkaz
Komerční banner 770x100px (pro více informací, jak na DuchDoby.CZ inzerovat, klikněte SEM)

Každá tradice přináší zároveň otázku po jejím smyslu a obsahu; neměla by být něčím, co člověka svazuje, ale co mu naopak dává na výběr. Jsou ulice, kde se slaví svátky klidu a míru tak, že se na nich veřejně zabíjejí a kuchají zvířata opravdu tím, co chceme podporovat a k čemu se chceme hlásit? Tahle tradice je navíc poměrně mladá a pokud se na ni dokážeme podívat nezaujatýma očima, může nám připadat stejně podivná a barbarská jak tolik kritizované rituály jiných kultur, které na různé své svátky veřejně zabíjejí zvířata. Proč my sami, v dnešní době plné jiných možností, slepě děláme to samé? A jakou agresi v mnohých z nás vzbudí, když nám na tuto tradici zkusí někdo sáhnout? Až budete v nejbližších dnech procházet kolem kádí plných namačkaných kaprů, až budete vidět jejich veřejné zabíjení, krev kolem stánků, ve které šlapou děti, které kapry, jež se za chvíli změní v kus masa, se zájmem pozorují, zkuste se zeptat, co to říká o nás samých, o naší vlastní kultuře,“ píše se na Facebooku skupiny Vegan Fighter. Vánoce jako svátky lží, pokrytectví, strachu a smrti aneb projevy absurdního šílenství a masové idiocie.

Milujeme advent. Na pouličních trzích září světýlka, voní svařák a je slyšet cinkání zvonečků… Nebo to možná pan prodejce seká rybí hlavy u stánku?

Naložena do kádí, umačkaná, umučená, lapající po vzduchu, přes několik týdnů nekrmená stvoření odkázaná být symbolem křesťanského svátku pro věřící nebo jen společensky naladěné milovníky tradic a hostin. Utrpení kapra je paradoxním popřením všeho, pro co se modlíme a proč vlastně zapalujeme svíčky na adventním věnci. Zraněné ryby dusící se v igelitce na cestě do vany s chlorovanou vodou, aby se staly zábavou pro děti, než budou laicky a podomácku zabity, často ze zvědavosti. Mlčenliví martýři kouzelné doby adventního konzumu,“ zní ze serveru Ekoista.cz (celý článek k přečtení ZDE).

Vánoce jako svátky lží, pokrytectví, strachu a smrti aneb projevy absurdního šílenství a masové idiocie. Nic víc, nic méně. Takové svátky slaví zejména věřící křesťané. Lidé věřící v něco či někoho, kdo veřejně předkládá desatero přikázání, ale sám podporuje a na miliardách lidí po celém světě koná utrpení a smrt, páchá mnohdy i obzvlášť zrůdnou genocidu. Pokrytecká a vražedná bytost nazývající se „Bůh”. V čem se vlastně Bůh odlišuje od Satana? Na to se netřeba ptát. Satan není alibista ani pokrytec. Obojí je samozřejmě nesmysl, obojí ve skutečnosti neexistuje. Stejně tak jako není žádný létající Ježíšek, který nosí dárky oknem, v čemž lžeme našim dětem do doby, než přijdou ze školky či školy zklamaní se skutečností, že jsme my rodiče opět v něčem k nim nebyli upřímní.

Musíme se ptát na logiku příběhu s vševědoucím a všemocným Bohem, který vytváří nedokonalé lidi a viní je za své vlastní chyby,” řekl Gene Roddenberry, americký scenárista a producent, tvůrce nadčasového sci-fi světa a seriálu Star Trek.

 

 
Ryby se na stolech našich předků na štědrovečerní tabuli prakticky nevyskytovaly. Jedly se především polévky a luštěninová jídla – hrách či „pučálka“, houbové omáčky, čočka, „kuba“, sušené a vařené ovoce, krupičné a kukuřičné kaše polité medem nebo sirupem. Ve skutečnosti nejde o žádnou českou tradici, nýbrž o převzetí zvyků konkrétně z Rakouska. Takové kádě, plné zostuzených a zubožených ryb, každoročně přinášejí hojnost a štědrého Ježíška v první řadě majitelům „kaprobyznysu”. A my jsme byli poučeni schovávat si šupiny pod talíř. Žádná česká tradice, nýbrž prachobyčejný byznys se smrtí. O to tu ve skutečnosti kráčí. A slabomyslní a/nebo nevzdělaní nakupují.

Letos, než si stoupnete do fronty pro „tradičního“ vánočního kapra a budete se těšit na pohodu svátků ve svátosti a pokoře, zeptejte se především sami sebe: „Přiblížím se Bohu, jestli někomu odepřu svobodu, způsobím strach, bolest, utrpení a nakonec vezmu život?“ Vejde do mého domu klid a mír, pokud nemám soucit se živými bytostmi? Smím prosit o milost, dokud a pokud sám způsobuji utrpení, bolest a smrt? Patří skutečně násilí ke křesťanskému svátku? Zasloužím si vůbec jiné, lepší zacházení, když odmítám začít u sebe?

Ryba jako taková je symbolem našeho náboženství. Zkuste oslavit letošní Vánoce symbolicky – s perníčky ve tvaru rybky a se schovaným knoflíkem místo pravých šupin. Efekt pro hojnost to má stejný (naprosto žádný), ale dopad na karmu nezanedbatelný! Mimochodem člověk, který vědomě a úmyslně způsobuje zbytečné utrpění a smrt jiným živým tvorům, není a nemůže být duchovním ani mít s duchovnem cokoli společného. A to neřešíme, že maso je lidskému zdraví neprospěšné až nebezpečné a především není z biologicko-historického hlediska přirozené.

Tak šťastné, vražedné a nesmírně stupidní…
 

Související články

# Vánoce jako svátky klidu a míru, nebo krutosti a nenasytnosti?
# Proč se vyvarovat konzumace masa aneb biologicko-historické znaky člověka
# Deset nedávných studií, kterým by měli ne-vegané věnovat svoji pozornost
# Kdy a proč jsem si vybrala zdraví, soucit, empatii a rozum
# Půjde provozovatel DuchDoby.CZ za pokus o natočení reportáže o mlékomatu na pražském Zličíně do vězení?

 

Svátky u nás

Sejdu se s blízkými, pobavím, popřejeme si vše dobré s uznáním faktu, že jsme zase o rok starší a funguji dál. Stromek si doma (pokud jej mám z minulosti, resp. z doby, kdy jsem ještě nevěděl) ozdobím maličký umělý, nebo nejlépe neozdobím žádný. Rozhodně nekupuji živý, abych sledoval, jak v podstatě, s uříznutými „nohami”, mi „(vy)krvácí” v obýváku za vůně pomalu orgasmického (zá)pachu jeho čerstvé „krve”. Byť k tomuto účelu může být stokrát přímo (před)určen (o to snad ještě hůř).

Dárky od nikoho nepřijímám a ani je nedávám. Tedy až na smutné výjimky… Jakékoli obdarovávání mé osoby je mi značně nepříjemné, což preventivně dávám najevo. Jsem minimalista, k životu mi stačí přístřeší, teplo, strava, hygiena, stůl, postel, počítač a pokud možno čisté životní prostředí, kterého se nikomu žel nedostává, ale tak to je už čistě náš problém, problém společnosti, která si čisté životní prostředí zatím ještě nepřeje. Žiji v malém dvoupokojovém bytě, kde v jednom pokoji je pouze postel a stůl a ze druhého mám kancelář s levným základním počítačem. Dokázal bych si představit i menší jednopokojový byt, ale nejsem tu sám, takže…
 

Svátky u Vás

A co vy, jak probíhají pokrytecké svátky vánoční u Vás? Tedy pokud vůbec probíhají?
 

MACKA B – Co my jen jíme


 

Použité zdroje

Foto: vegansidekick.com, pictame.com
Dále součástí článku jako hypertextové odkazy

Mohlo by Vás zajímat

# Co je karnismus a kdo jsou karnisté?
# Přednáška: Tajemství marketingu potravin
# Desatero monetárního otroka

Aktualizace článku

23.12.2017, 23:51: Aktualizace „Související články”, přidání „Mohlo by Vás zajímat”, změna úložiště obrázků.

Martin Mojmír

po absolvování základní školy, středního odborného učiliště hotelového provozu a gymnázia se zaměřením na IT a jazyky studoval dále psychologii a speciální pedagogiku. Věnuje se ICT, datové analýze, datové žurnalistice, futurologii, sociologii a ekologii. Prosazuje a popularizuje koncept zdrojové ekonomiky co by udržitelného socioekonomického modelu. Kromě duchdoby.cz provozuje např. dále také projekty jinemedium.cz, mojeretence.cz nebo fórum ETIQ.CZ, z.s. Vlivem nešťastných okolností je Martin od r. 2023 invalidou.

24 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Radek Rákos
Radek Rákos
7 roky před

Podle Vas je maso samo o sobe bez pridanych latek pro cloveka skodlive? Clovek je od prirody vsezravec. Jako priklad muze poslouzit prase. Ma s nami totoznou travici soustavu. To ze jsme vsezravci znamena ze nase telo zuzitkuje vitaminy jak z masne stravy tak stravy rostlineho typu. Co se ale tyce kaceni stromu a trapeni kapru tak souhlasim.

robik
robik
7 roky před
Reaguje uživateli  Martin Mojmír

Aj ludoopi su bylinožravce , ale pri boji so superiacou skupinou ľudoopov ,ak niekoho zabijú , tak ho zožerú , to isté robia napríklad aj veveričky.. Vedci na ktorých sa vy odvolávate , tvrdia to , že takéto správanie má príčinu v tom , že aj ked sú zvieratá bylinožravci , raz za čas potrebujú doplniť stravu o živočíšne bielkoviny , pretože sú dôležité pre zdravý vývoj a je v nich energia.. To , že človek požíva mäso vo velkom množstve , je problémom každého jednotlivca , každý je inteligentný a mal by vedieť , čo je pre neho dobré, alebo zlé.. Poznám dosť lekárov , ktorí vedia ako majú dodržovať životosprávu , ale nedržia ju , je to vec vôle.. Idiociou sa dá nazvať váš článok .Zhodiť vinu z toho ako sa človek dnes chová na kresťanský sviatok je naozaj niečo.. Duchovní v tejto dobe vyzývajú ludí na duchovné prežívanie sviatkov , to ako to ludia robia je o inom.. Sviatok a ani kresťanstvo za to nemôžu.. Ale len a len ludia…Tak ako aj za to stravovanie..

Radek Rákos
Radek Rákos
7 roky před
Reaguje uživateli  Martin Mojmír

Právě jsem četl výsledky studie WHO ohledně konzumace masa. Mimochodem se nachází zde: https://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2015/pdfs/pr240_E.pdfhttp://www.iarc.fr/en/media-centre/iarcnews/pdf/Monographs-Q&A.pdf. Opravdu se tam píše, že červené a ZPRACOVANÉ maso, je pro nás škodlivé a vyvolává rakovinu. Což mě trochu mrzí. Doufal jsem že tam bude někde zmínka o tom zdali zkoumali i maso ze zvířat, která žijí v otevřených výbězích a nejsou od mládí pumpovány, žádnými přídavnými látkami jako jsou hormony a tak :-/ Samo o sobě to tedy pouze poukazuje na to, že přehnaná konzumace zpracovaného masa a dokonce i malá 50g konzumace červeného, je škodlivá. Dále musím stále nesouhlasit s pojmem býložravec. Máme-li masožravce, jehož trávicí systém je přizpůsoben se živit masem, nedokáže vzít potřebné látky z rostlinné stravy. Stejně tomu tak je pak u býložravce, který by pozřel masné potraviny. Všežravec, ale tuto schopnost má. A to bez ohledu na to, zda mu větší konzumace jedné části jeho jídelničku způsobuje zdravotní problémy, či nikoliv. Neobhajuji masové vraždění, ale jsem zastáncem rozumného konzumování s úctou 🙂

Radek Rákos
Radek Rákos
7 roky před
Reaguje uživateli  Martin Mojmír

Abych pravdu řekl moc mi ta tabulka nesedí když bych si ve sloupci všežravec dosadil prase, které nám je svou biologií velmi podobné. V lékařském průmyslu se dokonce využívá samotných orgánů. Což mě potom trochu zaráží. Osobně si též myslím, že je vegetariánský/veganský způsob života zdravější. Dle mého názoru, to ale neznamená, že opačný způsob života musí být nutně špatný. Lidstvo jí maso již od svého vzniku. Jsem si zcela jistý, že v rámci evoluce by již za tu dobu naše tělo nalezlo způsob jak masné potraviny zpracovávat. Poněvadž kdyby naše biologie by byla založená čistě na biologii býložravce, nutně bychom pak nedokázali z masa čerpat ty látky, které z něj čerpáme.